Soruşturma Savcısı Bilgili: Sırları ayıklamak 2-3 ay sürerdi

1.5 terabaytlık hard diski kendisinin kopyalayıp bilirkişiye tutanakla verdiğini belirten Bilgili, "8 saatlik mesai içinde devlet sırrı olanları ayıklamak 2-3 ay sürerdi" dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Mart 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Soruşturma Savcısı Bilgili: Sırları ayıklamak 2-3 ay sürerdi

Türker Karapınar

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla 2009'da başlatılan soruşturmanın savcısı Mustafa Bilgili, iki kozmik odadaki bilgisayarlardan elde edilen ve içinde devlet sırrı kapsamındaki bilgilerin de bulunduğu 1.5 terabaytlık hard DİSKi bizzat kendisinin kopyalayıp bilirkişiye tutanakla verdiğini söyledi. Soruşturma kapsamında arama yapılması için mahkeme kararı alarak Seferberlik Tetkik Kurulu'na gittiğini belirten Bilgili, şunları anlattı:

- TÜMGENERAL 'SAVCI ARAYAMAZ' DEDİ: Seferberlik Bölge Komutanı Tümgeneral Selahattin Kısacık, 'burada devlet sırrı bilgiler var, savcı arayamaz' dedi. Mahkemeye başvurduk, hakim araması için. Mahkeme kararı üzerine Hakim Kadir Kayan'ı bıraktık oraya. Orada herkes vardı. Askeri hakimler, askeri savcılar, Seferberlik'te görevli subaylar.

- ALBAYIN KASASINA KONULDU: Arama yapıldı. İmajlar alındı. İmaj alma işleminde askeri yetkililer de vardı. Talepleri üzerine hakim kararıyla imajları odada mühürledik. Hard diskler hariç tüm belgelere el konuldu. Devlet sırrı olanlar Genelkurmay'a teslim edildi. Suç unsuru olabilecekler alındı. Hard disklerden biri adli delil olduğu için mahkeme kararıyla suç mahali dışında bir yerde saklanmasına karar verildi. Odada mühürlenen hard disklerden biri benim ve askeri hakimlerin eşliğinde Genelkurmay'da bir albayın odasındaki kasaya konulup mühürlendi.

- BİLGİSAYARLAR EKSİKTİ: Aramalarda envanter listesindeki bilgisayarlardan eksik olanlar tespit edildi. Örneğin birinin kasası duruyordu ancak içi boştu. Bilgisayar ekranı vardı. 'Kasa niye boş' diye sorduğumda, yanıtını alamadım.

- YENİ TEŞKİLATLAR KURULDU: 'Bölge seferberlikleri kapatılıyor' diye Genelkurmay yazı yazdı. Hukuk dışı faaliyetler günyüzüne çıktığı için yeni teşkilatlanmaya gidiliyormuş. Başbuğ değişmişti. Yeni Genelkurmay Başkanı göreve başlamıştı. Mahkeme kararıyla Genelkurmay'da saklanan hard diske el konulmasını istedim. Genelkurmay'daki hakimler, albayın kasasını açıp hard diski tutanakla bana teslim etti. Sonra 'biz hakim kararı olmadan kozmik odadaki mührü sökemeyiz' denildi. Talepleri üzerine mahkeme kararıyla ikinci kez arama kararı aldık. Kozmik odadaki ikinci hard disk için. Genelkurmay'da saklanan hard disk daha önce teslim edildiği için kozmik odadaki hard diski almadım. Genelkurmay'daki yetkililere teslim ettim.

- BİZZAT BEN KOPYALADIM: Genelkurmay sonra yazı yazdı. Bana teslim edilen hard disk içinde devlet sırrı olanların askeri yetkililer eşliğinde ayıklanması istendi. 1,5 terabaytlık hard diski bilgisayarıma taktım. İçinde o kadar çok belge vardı ki. Ağzına kadar doluydu. 8 saatlik mesai içinde, hard disk içinde devlet sırrı olan bilgileri ayıklamak 2-3 ay sürerdi. 'Hard diskin başına bir iş gelse ne yapacağız' diye düşündüm. İçinde devlet sırrı bilgiler olabileceği gerekçesiyle kendim bizzat kopyaladım. Bilirkişiye öyle teslim ettim. Taktım aparata hard diski. Başka bir harddiske kopyaladım.

- TASNİFE ÇAĞIRACAKTIM: Kopya hard diski bilirkişiye verdim. Aslını da adli emanete teslim ettim. Bu olanlardan Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Murat Esen ile dönemin Adalet Bakanı'nın da haberi vardır. Bilirkişi tasnifini yapıp bize getirecekti. Tasnifin ardından askeri yetkililerle birlikte suç delili olanları ayırıp kendim alacaktım, devlet sırrı niteliğinde olanları ise Genelkurmay'a iade edecektim. Tasnif işlemine askeri hakim ve askeri savcıları da davet edecektim. Hard diski bilirkişilere teslim tesellüm tutanağı ile teslim ettim. Dosyada tutanak olmaz mı? O zaman paralel maralel yoktu. Bu imajları inceleyen bilirkişilerin olduğunu bilseydim kesinlikle onlara vermezdim. Bilgilerin sızdırıldığı iddiası varsa ortaya çıkarılır. Suç işleyen cezasını çeker. Sahte ihbar varsa da ortaya çıkarılır.

'Dosya benden alındı'

- TUTANAK TUTMUŞ: TMK'lar kapatıldıktan sonra dosya benden alındı. Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır'a verildi. Sonra Tekin Küçük'e verildi. Sonuçta takipsizlik kararı verildi. Ben olsaydım takipsizlik verir miydim bilmiyorum. Küçük, dosyayı aldıktan sonra tutanak tutmuş. Belgelerin, devlet sırrı kapsamında olduğu ve hakim veya savcı tarafından incelemeyeceğini belirtmiş. Bu nedenle belgeleri incelemeden takipsizlik kararı vermiş. Belgeler Genelkurmay'a iade edilmiş.

- VATANIMI MİLLETİMİ SEVERİM: Biz vatanını milletini seven insanlarız. 28 Şubat soruşturmasını da yürüttüm. Bir tane sahte delil iddiası gündeme gelmedi. Hukuka uygun hareket ettik. Yaptığımız her iş denetime açıktır. Şüphelilerin takip ettiği Albay Baki Kaya'nın ifadesini bizzat kendim aldım. Ameliyat olmuştu. Gittim hastaneye aldım. Dosyada ifadesi var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber