AKP, Büyükanıt için sürpriz yapar mı?

Haber Giriş : 05 Ağustos 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakarsınız Erdoğan, Büyükanıt'a savaş açanları tasfiye eder ve hükümetle TSK arasında güçlü işbirliğinin temellerini atar

05.08.2006

Ankara'ya, Org. Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklandığı Pazartesi günü akşamı vardım. Görüştüğüm AKP'lilerin tümü kriz beklentilerini bertaraf etmiş oldukları için son derece memnunlardı. İçlerinde, 30 Ağustos'tan sonra hükümet ile ordu arasında gerilim beklentilerinin de fos çıkacağını öngörenler vardı ve hiç kuşkusuz Pazartesi günkü başlangıca güveniyorlardı.

Hatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yakın bir kaynak, Erdoğan ile Org. Büyükanıt'ın birçok karakter özelliklerinin (samimiyetleri, açık ve doğrudan konuşup davranmaları ve hatta Fenerbahçeli olmaları...) benzeştiğini söyleyerek buradan beklenmedik bir uyumun çıkabileceğini ileri sürdü. Ama AKP'lilerin çoğu, laiklik ve Kürt sorunu gibi konularda "şahin" olarak tanımlanan Org. Büyükanıt ile birlikte yeni bir dönemin başladığını ve bu süreçte daha dikkatli ve özenli olmaları gerektiğini kabul ediyorlar.

Cevap bekleyen beş soru

Pazar gecesi, Başbakan Erdoğan kurmaylarına, ertesi gün Org. Büyükanıt'ın atanacağını söyledi ve Pazartesi sabah saat 04.30'dan itibaren Başbakan, bakanlar, milletvekilleri, üst düzey bürokratlar ve medya mensuplarının cep telefonlarına yeni Genelkurmay Başkanı aleyhine mesajlar yağmaya başladı. Aslında bu aylar önce, esas olarak internet ortamında başlayan bir kampanyanın zirveye ulaştığı andı.

Şimdi Ankara kulislerini şu sorular meşgul ediyor:

1) Org. Büyükanıt'a karşı bu alabildiğine örgütlü kampanyayı kimler yürütüyor?

2) Amaçları ne?

3) Kampanya atamayla birlikte bitecek mi yoksa şiddetlenerek sürecek mi?

4) Org. Büyükanıt buna karşı ne yapacak?

5) AKP hükümetinin tavrı ne olacak?

AKP'liler rahatsız

Görüştüğüm AKP'lilerin hemen tümünün Org. Büyükanıt'a yönelik psikolojik savaştan son derece rahatsız olduklarını gözledim. "Bu bizim kavgamız değil, çatışma istemiyoruz" diyorlar. Çoğu "kim saldırıyor?" sorusunu geçiştirmek istiyor. Çok güçlü, devlet içinde muhakkak bağlantıları olan (o kadar devlet büyüğünün telefon numaralarına ulaşmak sıradan insanlar için çok zor) ve yurtdışında ayakları bulunan (etkili internet yayınlarının dışardan yapıldığı tahmin ediliyor) bir yapının söz konusu olma ihtimali onları ürkütüyor. Hükümet konuyla ilgili

soruşturma açtı ama bundan somut bir sonuç çıkması pek beklenmiyor.

Kimin yaptığı konusunda fikri olan AKP'liler de, akıllarına gelen odağın neden böyle bir şey yapmış olabileceğini kestiremiyorlar. Söz konusu odağın başkaları tarafından manipüle edilmiş olabileceğini düşünüyorlar.

Asıl hedef Büyükanıt değil

Kampanyanın kendilerine ciddi zarar verdiğine inanan AKP'liler bunun daha fazla sürmemesini, sönüp unutulmasını umuyorlar. Ama Org. Büyükanıt'ın bunu kolay kolay unutmayacağını, sorumluların bulunmaması durumunda hükümete kuşkuyla bakacağını seziyorlar. Hele kampanyanın bitmeyip şiddetlenerek sürmesi durumunda hükümet olarak acilen bir şeyler yapmaları gerekeceğini biliyorlar.

Ankara'da Org. Büyükanıt aleyhine kampanyanın bağımsız bir olay olmadığına, Şemdinli olaylarıyla başlayıp Danıştay baskını ve Atabeyler soruşturmasıyla devam eden sürecin bir parçası olduğuna inananların sayısı hayli yüksek. Bu kişiler hedefin Org. Büyükanıt'ın şahsından çok TSK'nın imajı ve burdan hareketle de "laik cumhuriyet" olduğunu düşüyorlar.

Fakat ilginçtir, AKP'yi ve hükümeti, var olduğunu ileri sürdükleri bu komplonun bir parçası, esas unsuru olarak görmüyorlar.

AKP'nin üç seçeneği

Sonuç olarak AKP hükümetinin önünde üç seçenek var:

1) TSK'ya karşı cephenin içinde yer almak;

2) Şimdiye kadar olduğu gibi TSK ile onu yıpratmak isteyenler arasındaki kavgayı sadece seyretmek;

3) TSK ile birlikte onu yıpratmak isteyenlere karşı mücadele etmek.

AKP baştan beri birinci şıkka uzaktı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi böyle bir maceraya girmesi iyice imkansız. Hükümet galiba yine "tribünde seyretme" yi tercih edecek.

Ama bazı AKP'lilerden bir sürpriz olabileceğinin işaretlerini aldım. Bir bakarsınız Başbakan Erdoğan, Org. Büyükanıt'a savaş açanları saptar, varsa onları bürokrasiden tasfiye eder ve böylelikle hükümet ile TSK arasında güçlü bir anlayış ve işbirliğinin temellerini atar.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber