AK Parti anketinde 2 parti barajı aşıyor

Haber Giriş : 05 Ağustos 2006 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

sabah

Başbakan'ın elinde kararsızları dikkate almayan bir seçim anketi var. Bu araştırmaya göre AKP'nin kamuoyu desteği yüzde 32.7, CHP'nin ise yüzde 11.5. Diğer partilerin Meclis'e girip giremeyeceği kararsızlara bağlı.

Başbakan Erdoğan, Malezya dönüşü ANA uçağında iç siyaset üzerine görüşlerini kendisini izleyen gazetecilerle paylaştı. Başbakan Erdoğan, temmuz ayında aldıkları ANAR kamuoyu araştırmasına göre, AK Parti'nin seçmen desteğinin zirveye çıktığını da iddia etti. Eylül ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte Seçim Yasası'ndaki değişiklikleri gündeme getireceklerini belirten Başbakan, bu amaçla Meclis'te temsil edilen ve edilmeyen partilerle görüşeceklerini belirtti. Erdoğan, bu görüşmeler öncesinde gerçekleşmesi kesin görünen iki değişikliğin seçilme yaşının 25'e indirilmesi ve Türkiye milletvekilliği olduğunu açıkladı. Başbakan üzerinde uzlaşmaya varılması halinde yüzde 10 barajının indirilmesine de sıcak bakacaklarını, buna karşılık Meclis'te grup kurma sayısının yükseltilmesini isteyeceklerini belirtti.

YEDİK VEKİLLİK GÜNDEMDE

Yedek milletvekilliği önerisini yeniden gündeme getiren Başbakan Tayyip Erdoğan, bir milletvekilinin devamsızlık veya partisinden istifa etmesi durumunda Meclis üyeliğinin düşürülmesini, yerine yedek üyenin gelmesini istediklerini tekrarladı. Seçim Yasası'ndaki değişiklikler bir yıl önce yapılırsa bir sonraki seçimde geçerli olduğu için, bu değerlendirme Erdoğan'ın erken seçim düşünmediğinin bir göstergesi aynı zamanda. Erdoğan aynı koşulu partisinden ihraç eden milletvekilleri için de düşünebilecekleri izlenimini verdi. Bu iki değişiklik için CHP ile henüz anlaşamadıklarını belirten Erdoğan ancak partisinin Seçim Yasası ile ilgili bir çalışma içinde olduğunu anlattı. AK Parti'nin seçmen desteğinin Temmuz'da tavan yaptığını ileri süren Erdoğan, elindeki son ANAR anketini çantasından çıkarıp gazetecilerle paylaştı. Erdoğan'in elindeki ankete göre, kararsızlar dağıtılmadan, partilerin son kamuoyu desteği şöyle: AK Parti: Yüzde 32.7, CHP Yüzde 11.5, DYP Yüzde 4.9, MHP Yüzde 5.1, ANAP Yüzde 3.3, Genç Parti yüzde 2, Saadet Partisi Yüzde 1.3, DTP Yüzde 5.3. Erdoğan her seçimde geçerli oyların yüzde 75 ile 80 arasında çıktığına işaret ederek, bu nedenle kararsız seçmenlerin anketlerde değerlendirmeye alınmasını doğru bulmadığını da belirtti. Turkcell Süper Ligi'nin başlaması nedeniyle gündeme şike iddiaları da geldi. Başbakan, bu konudaki bir soruya, "Mahkeme görevsizlik vermiş. Şike mahkemeleri kurulabilir. Mehmet Ali Bey üzerinde çalışıyor. Bazı ülkelerde bu uygulama var" yanıtını verdi. Erdoğan, "Teşvik primi de şike mi?" sorusuna da, "O da çirkin, öbürü de çirkin. Teşviği kendi takımı vermiyor ki. Teşvik de şike" yorumu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber