YAŞ kararlarından üç önemli detay

Haber Giriş : 05 Ağustos 2006 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

murat çelik/bugün

"TSK'nin itibarını sarsacak şekilde ahlak dışı hareketlerde bulunan, hizmetin gerektirdiği şekilde tavır ve hareketlerini ikazlara rağmen düzenlemeyen veya irticai faaliyetlerde bulunduğu anlaşılan toplam 17 personelin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayrılmasına karar verilmiştir."

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarının üçüncü maddesi aynen böyle.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) komuta kademesinin yeniden şekillendiği "büyük şura"da alınan ve Başbakan ile Milli Savunma Bakanı'nın (yargı yolunun kapalı olması sebebiyle) muhalefet şerhi koyarak imzaladığı "17 ihraç" kararının açıklamada bu şekilde yer alması önemli.

Son birkaç yılki YAŞ toplantılarının sonunda hep "disiplinsizlik gerekçesiyle" şeklinde yer alan ihraç kararları bu defa işte böyle ayrıntılı ifadelerle duyuruldu kamuoyuna.

Açıklamanın bu şekilde yazılması, TSK'nin; ahlaki değerlerde zafiyet sergilenmesi ve irticaya karşı var olan hassasiyetin en açık şekilde bir defa daha vurgulanması anlamını taşıyor.

Harp Okulu'na Kıbrıs'tan atama

YAŞ'da yapılan atamalar arasında, gündem gereği, Kara Harp Okulu Komutanlığı'na (KHO) kimin tayin edildiğinin, kamuoyu açısından ayrı bir yeri var.

Kısa süre önce gündemin ilk sırasına tırmanan haberlere konu olan Emekli Tümgeneral Reha Taşkesen'in yerine, Tümgeneral Tevfik Özkılıç getirildi.

Telekulak ve özel hayat başlıklarında büyük bir tartışmaya yol açan "Tümgeneral Taşkesen vakası" hafızalardaki tazeliğini koruyor.

Reha Taşkesen'in emekliliğini isteyerek (istifa ederek) TSK'dan ayrılışının ardından, orduda önemli koltuklardan biri olan KHO Komutanlığı görevine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Özkılıç atandı.

Bu arada önemli bir ayrıntı:

KHO Öğrenci Alay Komutanı P. Kurmay Albay Sadık Üstün'ün adı, Tuğgeneralliğe terfi edenler listesinde yok.

Askeri kulislerde bunun bir 'ilk' olduğu, bu görevden terfi edememenin 'normal' olmadığı belirtiliyor ve Kurm. Alb. Üstün'ün tuğgeneralliğe yükseltilmemesinin, "Tümgeneral Taşkesen olayı" ile bağlantılı olabileceği yönünde yorumlar yapılıyor.

Özel Kuvvetler'de ikinci "Yörük" dönemi

YAŞ kararları arasından cımbızla çekilmesi gereken bir diğer atamaya gelince...

Sözünü ettiğimiz, Silahlı Kuvvetler'in yine "özel önem"e sahip birimlerinden biri olan Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK).

Bu seneden itibaren 'kolordu' düzeyine çıkartılan "Bordo Bereliler"in komutanlığına Korgeneral Servet Yörük tayin edildi.

Bu atama, Genelkurmay Personel Başkanlığı görevinden gelecek olan Korg. Yörük'ün, ikinci 'Özel Kuvvetler Komutanlığı' olacak.

Hatırlanacağı gibi; 'Süleymaniye baskını ve çuval vakası'nın ardından, dönemin ÖKK Tümg. Sadık Ercan bu görevden alınmış ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Yardımcılığı'na atanmış, bir yıl sonra da buradan emekliye sevk edilmişti.

ÖKK'na, Tümg. Ercan'ın yerine, o dönemde Tümgeneral olan Servet Yörük getirilmiş ve iki yıllık komutanlığın sonunda Korgeneralliğe terfi etmişti.

ÖKK'nın, tümen düzeyinden kolordu seviyesine çıkartılmasının ardından, Servet Yörük, bu defa Korgeneral rütbesinde aynı görevi yapacak.

Doğrudan Genelkurmay İkinci Başkanı'na (Orgeneral Ergin Saygun) bağlı olarak görev yapan bu seçkin birliğin artık tümgeneral seviyesinde bir komutan yardımcısı ile iki tugay komutanı (tuğgeneral) ve bir de Seferberlik ve Okul Komutanı (tuğgeneral) bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber