Doğru beslenme tek başına kalbi korumaz

Türkiye'de her yıl ani kalp krizinden ölen 150 bin kişinin yüzde 70'i önlenebilecek vakalar. En çok ölüm sebebi olan dolaşım sistemi hastalıklarından kurtulmanın yollarını uzmanlar anlattı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Nisan 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğru beslenme tek  başına kalbi korumaz

Burcu Ünal

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2014 yılı 'Ölüm Nedeni İstatistikleri', Türkiye'deki ölümlerin yüzde 40.4'ünün dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığını ortaya koydu. Türkiye'nin önde gelen kalp ve damar uzmanları dolaşım sistemi hastalıklarından korunmanın yollarını Milliyet'e anlattı. Uzmanların önerisi, stresten kaçınmak, düzenli beslenme, spor ve sigaraya veda...

Günde 10 bin adım

Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu (Acıbadem Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana bilim Dalı Bölüm Başkanı, İstanbul Kalp Cerrahisi Vakfı Başkanı):

"Ülkemizde kalp hastalıkları nedeniyle her yıl hayatını kaybeden 300 bine yakın insanın yüzde 50'si ani kalp kriziyle yaşamını yitiriyor. Bu hastaların yüzde 60-70'i de 35-65 yaş arasında. Gereken tedbiler ve doğru yaşam tarzı gerçekleştirilebilirse bu ölümlerin yüzde 80'i önlenebilir. Hareketli yaşam ilk adım. Gün içerisinde hareketli olmak gerekiyor. Mümkün olduğu kadar merdivenleri kullanmak, uzun mesafeli yürüyüşlere zaman ayırmak, günde en az 20 dakika kadar yürümek başka bir deyişle 10 bin adım atmak gerekiyor. Şişmanlıktan kaçınmak gerekiyor.

Stres ise büyük risk.. Hayatın içerisinde elbet var ama esas olan iş, aile ve okul ortamlarında toplumda sevgi dolu davranışlar ve saygu dolu bir tutum benimsenmeli."

Endorfin kalbi sağlıklı tutar

Prof. Dr. Bingür Sönmez (Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrarahisi Bölüm Başkanı):

"Kalp hastalıklarında yaşam tarzı çok önemlidir. İlk adım, stresin hayatınızdan çıkarılması. Önemli olan adrenalin, endorfin gibi insan vücudunda çok önemli yer tutan hormonların belli oranda salgılanmasını sağlamak. Kalp sağlığına için dengeli ve doğru

beslenme önemli olsa da etkisi

yüzde 25'i geçmemektedir. Yapılan diyete rağmen kolesterol kontrol altına alınamıyorsa dikkatli olunmalı. Kolesterolün belirli seviyede tutulması için yağ tüketimi kontrol altına alınmalı. Hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durulmalı, tereyağı dozunda tüketilmeli, zeytinyağı, ayçiçek, soya gibi bitkisel yağlar tercih edilmelidir.

Tembellik ve aşırı stresten uzak durulmalı ve düzenli egzersizle, kalp hastalıklarından ve kalp krizinden korunabilir. Ancak 35 yaşından sonra yoğun efor gerektiren sporlar için iyi bir kalp kontrolünden geçilmelidir."

Tuz miktarı çok önemli

Prof. Dr. Saide Aytekin (İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Kalp Hastalıkları Uzmanı):

Günlük yediğimiz tuz miktarı önemli. Ülkemizde yapılan çalışmalarda gösterildi ki, günlük almamız gereken tuz miktarının 5 gram olması gerekirken, ortalama tükettiğimiz tuz miktarı 20 gram civarındadır. Bu çok yüksek bir orandır. Bunun yanı sıra kolesterol oranımız oldukça yüksektir. Türkiye'de beslenme tarzında et ve yağ tüketimi fazla olduğundan kolesterol oranlarının daha yüksek olduğu görülmektedir.

'Spor bilinçli yapılmalı'

Bir başka çok önemli bir risk faktörü de sigara kullanımıdır. Doğru beslenme ve bilinçli sporla hastalığın risk faktörlerini en aza indirebiliriz. Doğru beslenme, sebzeden zengin belli oranda karbonhidratın alındığı, daha çok zeytinyağının ağırlıklı olarak kullanıldığı dengeli bir diyetten geçiyor.

Bol sebze içeren, zeytinyağı ile pişirilmiş, dengeli, meyve tüketilen gıdalar bizim için çok sağlıklıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber