AK Parti'den 28 Şubat mağdurlarına iade-i itibar

AK Parti'den milletvekili adayı gösterilen, 28 Şubat sürecinin başörtüsü yasağı mağdurları konuştu: Mücadelemiz boşa gitmedi. Geldiğimiz noktaya bakınca, nereden nereye demekten kendimizi alamıyoruz. Gecikmeli de olsa hak teslim edildi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Nisan 2015 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti'den 28 Şubat mağdurlarına iade-i itibar

Gülden Kılıç

AK Parti, milletvekili aday listesinde başörtülü kadınlara ve 28 Şubat mağdurlarından simge isimlere yer vererek iade-i itibar yaptı. 7 Haziran genel seçimleri için AK Parti'nin 99 kadın adayından 42'si başörtülü oldu. 28 Şubat'ın simge isimlerinden Merve Kavakçı'nın kız kardeşi Ravza Kavakçı, başörtü yasağını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyan Leyla Şahin ile 28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağı nedeniyle Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bırakmak zorunda kalan Uluslararası Hukukçular Birliği Türkiye temsilcisi Fatma Benli ve Özlem Zengin aday oldu. Yine Türkiye'nin dört bir yanından 28 Şubat sürecinin mağduriyetini yaşamış kadınlar da AK Parti tarafından aday gösterildi. AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Avukat Emine Yavuz Gözgeç ile AK Parti Adana milletvekili adayı Esra Yalvaç da 28 Şubat mağduru kadrolarından girdi.

Esra Yalvaç (Adana): BENİMLE DALGA GEÇİYORLARDI

28 Şubat sürecinde uzmanlığını 9 yıl ertelemek zorunda kalıp doktorluk mesleğini yapamayan AK Parti Adana milletvekili adayı Esra Yalvaç, 42 başörtülü kadının aday gösterilmesinin Türkiye açısından büyük kazanç olduğunu söyledi. Yıllardır ötekileştirildiklerinin altını çizen Yalvaç, "İnsanlar beyinleri ve kalpleriyle değerlendirilmesi gerekiyor. Biz ötekileştirildiğimiz için hiçbir insanımızı ötekileştirmeyeceğiz. O mağduriyeti yaşadık, bizi üniversitelere almadılar, doktor olarak çalışamadım.

Uzmanlığı 9 yıl erteledim

Merve Kavakçı diye benimle çok dalga geçtiler. AK Parti'den razı olsun, bu yolu açanlar onlar. Bizim yaşadıklarımızı hiç kimsenin yaşamaması için elimden geleni yapacağım" dedi. Yalvaç, 28 Şubat sürecinde uzmanlığını 9 yıl ertelediğini belirterek, "Dahiliye uzmanıyım, mesleğimi zor şartlarda yaptım. Sorun yaşamamak için hep Doğu illerini seçtim" dedi.

Fatma Benli (İstanbul): TEVECCÜH GÖSTERDİLER

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bırakmak zorunda kalan Uluslararası Hukukçular Birliği Türkiye temsilcisi Av. Fatma Benli, İstanbul 2. Bölge 8. sıradan aday gösterildi. Benli, "Seçim öncesinden başörtülü kadınların seçilme hakları önündeki engeller kaldırıldı. AK Parti kadın adaylara teveccüh göstermiştir" dedi.

Harward'da konuşmuştum

Benli, "Başörtülü adayların ortak paydası 28 Şubat mağduru olmaları değil, yaptıkları çalışmalardaki başarılarıdır. Okullardan, çalışma hayatından dışlanan bu kadınlar, tüm engellemelere rağmen azimlerini kaybetmeyip çok güzel çalışmalar gerçekleştirdiler" dedi. Benli, "Kesintisiz on iki sene boyunca hiç yılmadık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gittik, oradan Birleşmiş Milletlere, CEDAW Komitesinden karar aldık, ben senelerce kendi okulumun bahçesine giremedim belki ama Harward'da konuşma yapmak imkanım oldu,. Adaylık bana bunları hatırlatıyor" dedi.

Leyla Şahin (Konya): NEREDEN NEREYE DİYE DÜŞÜNDÜM

28 Şubat sürecinde başörtü yasağını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyarak mücadele veren Leyla Şahin AK Parti tarafından Konya'dan 6. sıra milletvekili adayı olarak gösterildi. AK Parti'nin başörtülü ayırt etmeksizin aday göstermesinin çok güzel bir tablo olduğunu kaydeden Şahin, "Çok onur duydum, çok mutlu oldum. Ben aday olarak başvururken çok heyecanlanmıştım. Sonuçta nerden nereye geldik diye düşündüm" dedi.

Normalleşme süreci bu

Leyla Şahin, "Türkiye'de yasaklar kalktı. Normal bir ülkenin demokrasi standartlarına, insan temel hak ve özgürlükleri seviyesine ulaştığımız için başörtülü adayların olması çok normal. Bunu bir normalleşme olarak görüyorum. Kişinin liyakatine, ehliyetine, yeteneğine uygun olarak değerlendirilmesi gerekiyor, kılığı kıyafeti ile değil. Bunu AK Parti başardı. Türkiye'nin gelmiş olduğu en önemli nokta budur. Başörtülü ve başörtüsüz olarak ayırt etmekten vazgeçmeliyiz" dedi.

Özlem Zengin (İstanbul): YASAKLAR ÇOK ŞEY ÖĞRETTİ

28 Şubat mağdurlarından AK Parti İstanbul Kadın Kollar Başkanı Özlem Zengin, 28 Şubat'ın getirdiği yasaklardan çok şey öğrendiğini kaydederek, "Üniversiteyi açık öğretimden bitirdim. Başörtüm nedeniyle stajyer olarak bile almadılar. Bu beni başka işlere, başka bir mücadeleye yönlendirdi" dedi. Özlem Zengin, kendisini hiçbir zaman mağdur olarak görmediğini, 28 Şubat'taki yasaklardan çok şey öğrendiklerini söyledi.

CHP bile yasak savunamıyor

Bu durumdan Türkiye'nin utanması gerektiğini belirten Zengin, "Yasaklarla mücadele ettik ve başardık. Bu anlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Türkiye'nin çok şey borçlu olduğunu düşünüyorum" dedi. AK Parti'nin başörtü ile ilgili yasakların kaldırmasının diğer siyasi partiler için de büyük bir açılıma neden olduğunu kaydeden Zengin, "CHP bile başörtü yasağını savunamaz hale geldi. Bu AK Parti'nin ve AK Parti'de çalışan kadınların barışa için en büyük katkısıdır" dedi.

Emine Y. Gözgeç (Bursa): DURUŞMALARA GİREMİYORDUK

28 Şubat süreci mağdurlarından AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Emine Yavuz Gözgeç, başörtülü kadınların Meclis'te olmasının yeni Türkiye'nin oluşumunda önemli bir adım olduğunu söyledi. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilip de başörtülülerin Meclis'te olmamasının abes bir durum olduğunu kaydeden Gözgeç, "Olması gereken hak teslim edilmiş oldu. İnşallah hakkını veririz, faydalı oluruz, hizmet ederiz. Önemli olan başörtülü, açık, kadın, erkek değil, farkındalık yaratmak" dedi. 20 yıldır avukatlık yaptığını belirten Emine Gözgeç, "Duruşmalara giremiyordum veya başımı açarak giriyordum. Keza üniversiteye de öyle. Her yerde, her aşamada görünmez olmak zorundaydık, geri kalmalıydık. Bizi destekleyen kesimlerde bile önde olmamalıydık. Yani görünmez olmalıydık, ilk defa görünür olmaya başladık. Maalesef başörtüsü diye sun'i bir sorun yaratılmıştı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber