Sıra ve hizmet puanı esasına tabi tutulmadan özür durumlarından dolayı yer değiştirmeleri yapılmaları zorunlu olan öğretmenlere ilişkin olarak MEB tarafından yayımlanan açıklama

Haber Giriş : 22 Şubat 2004 21:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sıra ve hizmet puanı esasına tabi tutulmadan özür durumlarından dolayı yer değiştirmeleri yapılmaları zorunlu olan öğretmenlere ilişkin olarak MEB tarafından yayımlanan açıklama

Memurlar.NET

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

SAYI : B.08.0.PGM.0.23.01.04/4. / / /2004
KONU : 4855 sayılı Kanunun uygulanması

İLGİ a) Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik.
b) Milli Eğitim Bakanlığının 16/5/2003 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.04.4-1641/29643-2003/33 sayılı Genelgesi.
c) Milli Eğitim Bakanlığının 15/7/2003 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.04.4-2303/59580-2003/53 sayılı Genelgesi.
d) Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.
e) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.

3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 61 ve 62 nci maddelerinde değişiklik yapılmasına ve bazı hükümler ilave edilmesine ilişkin 4855 sayılı Kanunda ifade edilen ?ilgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan personel? kapsamında hangi unvanlardaki personelin bulunduğunun net olarak ortaya konulmaması karşısında eşlerinin bu kapsamda olduğu gerekçesiyle öğretmenlerin yoğun olarak sıra ve hizmet puanı esası gözetilmeksizin il içinde yer değiştirme talebinde bulundukları Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden anlaşılmakta olup, bu taleplerin karşılanıp karşılanmayacağı ile bu öğretmenlere ders görevi verilip verilemeyeceği ve yöneticilik görevine atanıp atanamayacakları hususunda ilgi (b ve c) Genelgeler ile yapılan açıklamalara ilave olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bilindiği gibi, 4855 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile şehit eşi öğretmenler ile ilgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan kamu personelinin öğretmen eşlerinin yer değiştirme suretiyle atanmalarında hizmet puanı ve sıra esasının uygulanmaması ve bunların atamalarında kullanılmak üzere her ilin öğretmen norm kadro sayısının %5'ini geçmemek üzere il milli eğitim müdürlüklerine boş öğretmen kadrosu tahsis edilmesi öngörülmüştür.

Bu düzenleme ile eşlerinin görevlerinin özelliği nedeniyle hizmet süresi içinde belirli aralıklarla sürekli olarak yer değiştiren öğretmenlerin, eş durumu özründen dolayı atanmak istedikleri yerlerde branşlarında açık norm kadro bulunmaması durumunda boş öğretmen kadrosu tahsis edilmesi ve bu kadrolara atamalarının yapılması suretiyle mağduriyetlerinin önlenmesi amaçlanmıştır. ?İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan personel? kavramına ilk olarak Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte yer verilmiş olması nedeniyle hangi unvanlardaki personelin bu kapsamda bulunduğu yönünde Devlet Personel Başkanlığının görüşü sorulması üzerine alınan cevabi yazıda özetle; zorunlu yer değiştirmeye tabi personelin kimler olduğuna ilişkin herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı, ancak zorunlu yer değiştirmeye tabi personel ifadesinden kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarının ilgi (a) Yönetmeliğe uygun olarak yürürlüğe koydukları yer değiştirme yönetmeliklerinde zorunlu yer değiştirmeye tabi olarak öngördükleri personelin anlaşılması gerektiği belirtilmiştir.

Bu durumda, zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan personel ifadesinden; ilgi (a) Yönetmelikte veya kurumların buna uygun olarak yürürlüğe koyduğu özel yönetmelikte zorunlu yer değiştirmeye tabi olarak öngördükleri ve bulunduğu göreve veya görev yerine zorunlu yer değiştirme kapsamında atanan kamu personelinin anlaşılması gerekmektedir.

Öğretmenlerimizin eşlerinin bu kapsamda olduğu gerekçesiyle yer değiştirme isteklerinde eşlerinin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan kamu personeli olduğunu eşlerinin görevli olduğu kurumdan alacakları belge ile belgelendirmeleri istenecektir.

Örneğin;
1. Mülki İdare Amirleri Atama Değerlendirme ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 6'ncı maddesinde; meslek mensuplarının atanma ve yer değiştirmelerine esas olmak üzere Türkiye'nin 5 Coğrafi Bölgeye ayrıldığı, 7'nci maddesinde de; meslek mensuplarının imkanlar nispetinde ve gerektiğinde fasılalarla bu bölgelerde 5'er yıl hizmet yapmakla mükellef oldukları belirtilmiştir.

Buna göre, Ankara ilinin merkez ilçelerinden birine kaymakam olarak ataması yapılan bir kamu görevlisinin öğretmen olan eşinin görev yeri; eşinin görev mahalli ile uyumlu olacak şekilde merkez ilçelerle sınırlı olmak üzere öncelikle branşında öğretmen ihtiyacı bulunan okul ve kurumlar olacak şekilde belirlenecek, bunun mümkün olmaması durumunda 4855 sayılı Kanun gereği tahsis edilen öğretmen kadrosu bulunan okul ve kurumlar olacak şekilde belirlenecektir. Bu öğretmenimizin görev yeri yöneticiliğe atama ve soruşturma dışında değiştirilmeyecektir.

Benzer durumdaki bir başka kamu personelinin eşinin de Ankara Polatlı Lisesinde öğretmen olarak görev yaptığı varsayıldığında, bu öğretmenimizin istemesi durumunda görev yeri Ankara ilinin merkez ilçeleri ile sınırlı olacak şekilde değiştirilecektir. Daha sonra buradan başka okullara isteği olmadan ataması yapılmayacaktır.

2. İstanbul ilinin yerleşim alanının çok geniş olması ve buna bağlı olarak ulaşımın otobüs, tren, vapur gibi çeşitli toplu taşım vasıtalarıyla sağlanması, Anadolu ve Avrupa yakası şeklinde yapılanması ve bu bağlamda ilçelerin birbirinden çok uzakta bulunması nedenleriyle bu ilde görev yapan öğretmenlerden eşleri 4855 sayılı Kanun kapsamında olanların görev yerleri istekleri üzerine değiştirilebilecektir.

Ancak hiçbir şekilde aynı ilçe içerisinde veya birbirine sınır olan, ulaşımında herhangi bir güçlük bulunmayan ilçeler arasında yer değişikliği yapılmayacaktır.

3. 2001 yılında Yozgat iline Vali yardımcısı olarak atanan ve il merkezinde branşında ihtiyaç bulunmaması nedeniyle Yozgat merkeze bağlı bir köy ilköğretim okulunda göreve başlatılan öğretmen eşin görev yeri bu kapsamda ancak isteği doğrultusunda il merkezine değiştirilecektir.

Yukarıdaki örneklerde de görüleceği üzere; 4855 sayılı Kanun gereği belirlenen boş öğretmen kadrolarına yapılacak atamalarda mutlaka öğretmenlerin isteği alınacak ve atıl vaziyette kalmalarına yol açacak şekilde re'sen atamaları yapılmayacaktır. Atama işlemleri gerçekleştirilirken de sıra esasına aykırı hareket edilmeyecek ve öncelikle branşlarında ihtiyaç bulunan, ancak sırada atanmak üzere öğretmen bulunmayan okul ve kurumlara atanacaklardır.

Diğer taraftan, 4855 sayılı Kanun kapsamında atanan öğretmenler, her ne kadar norm kadroyla ilişkilendirilmeden atanmakta iseler de; ders, ek ders ve eğitim öğretim alanındaki diğer görevleri yanında müdür yardımcısı veya müdürlük görevine atanma bağlamındaki ödev, hak ve yükümlülükleri öğretmenlik görevinin bir gereği olarak diğer öğretmenlerden herhangi bir farklılık arz etmediğinden ilgi (d) Esaslar kapsamındaki aylık karşılığı ders ve ek ders görevlerini yerine getirme yükümlülükleri devam etmektedir.

Bu nedenle okul ve kurumlarda ders programları hazırlanırken bu husus da göz önünde tutularak bu öğretmenlerin yükümlü oldukları ders ve ek ders görevlerini öncelikle görevli oldukları okullarda, yeteri kadar ders yükü bulunmaması durumunda da ilgi (d) Esasların 19'uncu maddesi kapsamında istekleri ve görevlendirilecekleri yerlerin ulaşım imkanları dikkate alınmak suretiyle diğer okul ve kurumlarda görevlendirilerek, haftada aylıkları karşılığında okutmakla yükümlü oldukları ders görevlerini yerine getirmeleri sağlanabilecektir..

Öte yandan, bu öğretmenlerin il içi ve iller arası yer değiştirmelerinde hizmet puanı ve sıra esasının uygulanmaması nedeniyle atandıkları yerlerde branşlarında öğretmen ihtiyacı bulunmadığı durumlarda atıl kaldıkları, ihtiyaç olan okul ve kurumlara yer değişikliği isteklerinin atamalarının istekleri doğrultusunda, sıra ve hizmet puanı esası göz önüne alınmadan yapıldığı gerekçesiyle karşılanmadığı yönünde bilgiler intikal etmektedir.

Bu hususta öğretmenlerin istek ve beklentilerin karşılanması ile hizmet gereklerinin uyumlaştırılması noktasından hareketle; 4855 sayılı Kanunda öngörülen hallere bağlı olarak görev yeri değiştirilen öğretmenlerden, bulundukları okul ve kurumda branşlarında öğretmen ihtiyacı bulunmaması nedeniyle o bölgedeki diğer okul ve kurumlara atanma isteğinde bulunanların, daha sonra il içinde bu kapsama yeniden alınmamak üzere istekleriyle bu kapsamdan çıkarılarak ilgi (e) Yönetmelik hükümleri çerçevesinde il içinde yer değiştirmek üzere sıraya alınmaları mümkün bulunmaktadır. İl dışı yer değiştirme istekleri Bakanlığımızca ayrıca değerlendirilecektir.

Ayrıca amacı ve kapsamı yukarıda belirtilen bu uygulamanın, bazı hizmet sınıflarında bulunan kamu personelinin öğretmen olan eşleri bakımından istisna bir uygulama olarak nitelendirilmemesi, eğitim ve öğretimi aksatacak yer değişikliği yapılmaması ve öğretmenler arasında farklı yorumlara yol açabilecek değerlendirmelerden kaçınılması hususunda gereğini önemle rica ederim.

Remzi KAYA
Bakan a.
Genel Müdür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber