Eski savcı Meclis yolunda

AK Parti'nin Burdur'dan milletvekili adayı Reşat Petek, anayasal sistemin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'yi vesayetten kurtarmalı ve gerçek anlamda hukuk devleti yapmalıyız" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2015 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eski savcı Meclis yolunda

AK Parti'nin Burdur'dan 1. sıra milletvekili adayı Reşat Petek, 28 Şubat sürecinde Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı iken başörtülü öğrencileri üniversiteye almadıkları gerekçesiyle Erciyes Üniversitesi Rektörü ve Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı'na "kanunsuz emir vererek eğitim özgürlüğünü engellemek" suçundan dava açmasıyla tanındı.

İsteğiyle 1999'da savcılıktan emekliye ayrılan, anayasa hukuku, ceza hukuku, insan hakları, temel hak ve hürriyetler konularında çalışmaları bulunan Reşat Petek, siyasete girme nedenini ve milletvekili olduğu takdirde Meclis'te yapacağı hizmetleri AA muhabirine anlattı.

AK Parti'nin milletvekili adayı Reşat Petek, milletvekili olarak göreve başladığı takdirde Meclis'te yeni anayasanın hazırlanması için hizmette bulunacağını vurguladı.

Petek, "Bunun hukuki altyapısının mutlaka sağlam yapılması lazım. Anayasal sistemin yeniden düzenlenmesi gerekir. Türkiye'yi vesayetten kurtarmalı ve gerçek anlamda hukuk devleti yapmalıyız. Gerçek anlamda hukuk devletinden maksadım; insanları diline, dinine, ırkına, coğrafi bölgesine, felsefi kanaatlerine göre dışlamadan, ayrım yapmaksızın hukuk önünde eşitliktir. Herkesin kendi bireysel temel hak ve özgürlüklerinde olabildiğince özgür olacağı ama başkasının özgürlük alanına müdahale ettirilmeyeceği ve bunun bütün vatandaşlar hakkında eşit uygulanacağı bir sistem. Özlediğim, Türkiye için ideal gördüğüm sistem bu" diye konuştu.

Petek, AK Parti'nin de söylediği gibi bunların yetmediğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni Türkiye'nin inşasını hukuk temelleri üzerinde yükseltmemiz lazım. Hukuk içerisinde en üst temel norm anayasadır. Önümüzdeki dönem Türkiye'de sivil, demokratik, çoğulcu bir anayasayı bu millete kazandırabilmemiz gerekiyor. Yeni Türkiye'nin yapılandırılmasında, bunun da başkanlık sistemiyle daha iyi noktaya oturtulacağına inanıyorum."

Reşat Petek, toplumsal sözleşme denilen sivil anayasanın yapılması gerektiğine dikkati çekerek, insanların kılık-kıyafeti, inancı ve etnik kökeninden dolayı bir ayrıma tabi olmadan kardeşçe, barış içinde bu topraklarda yaşayabilmeleri gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber