Memur, en az 1 milyar lira maaş istiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2006 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 1.5 milyon memur adına 15 Ağustosta hükümetle toplu görüşme masasına oturacak olan Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen ve KESK, memur maaşlarının bin ile bin 50 YTL civarına yükseltilmesini talep edecek.

Toplu görüşmelerde, üç konfederasyon da memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi haklarının tanınması konusunu gündeme getirecek.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memurlara bu yılın birinci ve ikinci 6 aylarında yüzde 2.5 zam verildiğini hatırlattı. Memur zammının hedeflenen enflasyon çerçevesinde belirlendiğini ifade eden Akyıldız, verilen zamların gerçekleşen enflasyon karşısında eridiğini dile getirdi.

Yıl sonunda enflasyonun yüzde 14'ün üzerinde çıkacağının söylendiğini kaydeden Akyıldız, ''Memurların enflasyon nedeniyle çok önemli bir kaybı var. Toplu görüşmelerde, tahmini enflasyon değerlerine bakarak, her şeyden önce memurların bu yılki kayıplarının telafisini isteyeceğiz'' dedi.

Dolaylı vergilerde büyük artış olduğunu anlatan Bircan Akyıldız, memurların dolaylı vergiler sebebiyle de büyük kaybı olduğunu ifade etti. Bunun, masaya getirecekleri bir başka konu olduğunu bildiren Akyıldız, vergilerin düşürülmesini ve vergi dilimlerinin genişletilmesini talep ettiklerini söyledi.

'YÜZDELİK ZAM İSTEMİYORUZ'

Ortalama memur maaşının 800 YTL civarında olduğunu belirten Bircan Akyıldız, ortalama memur maaşının, ''Türkiye Kamu-Sen'e göre çalışan bir kişinin açlık sınırı olan bin 50 YTL'ye'' çekilmesini isteyeceklerini bildirdi. Maaşı yüksek memurlara düşük, maaşı düşük memurlara ise yüksek zam verilmesi gerektiğini kaydeden Akyıldız, ''Yüzdelik zam istemiyoruz. Yüzdelik zamlar, en düşük ve en yüksek maaşlar arasındaki farkı daha büyük hale getiriyor. Makası daraltmak istiyoruz'' diye konuştu.

Doğum, çocuk ve aile yardımı göstergelerinin yükseltilmesini isteyeceklerini söyleyen Akyıldız, ayrıca 5 YTL tutarındaki sendikalılık ödentisinin de artırılması gerektiğini ifade etti.

Akyıldız, 2004'teki toplu görüşmelerde, memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı tanınacağının taahhüt altına alındığını kaydederek, bu hakların verileceğine dair, hükümet adına toplu görüşmeleri yürüten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in geçen yıl bir açıklama yaptığını anlattı.

Ancak, memurlara şu ana kadar bu hakların tanınmadığına işaret eden Akyıldız, ''Memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı verileceği konusundaki taahhütlerin gereğinin yapılmasını istiyoruz. Bunu görüşmelerde gündeme getireceğiz. Bunlar, uluslararası sözleşmelere göre bizim hakkımız'' diye konuştu.

MEMUR-SEN'İN TALEPLERİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, toplu görüşmelerde öncelikle masaya getirecekleri konunun, memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı verilmesi olacağını belirtti.

Memurlara bu yıl verilen zamların yılın 7 ayında gerçekleşen enflasyonla eridiğini ifade eden Aksu, en düşük memur maaşının bin YTL civarına çıkarılmasını talep edeceklerini bildirdi. Aksu, maaşı düşük olan memura yüksek, maaşı yüksek olan memura ise düşük zam verilerek, maaşlar arasındaki makasın daraltılmasını isteyeceklerini, ayrıca memurların enflasyondan kaynaklanan kayıplarının yıl sonunda telafisini talep edeceklerini belirtti. Türkiye'de değişik kurumlar arasında çalışan memurlar arasında ciddi ücret farkının bulunduğunu anlatan Aksu, bu konuda adaletin sağlanmasını arzuladıklarını ifade etti.

Verilecek zammın aile ve çocuk yardımlarına da yansıtılmasını istediklerini bildiren Aksu, memurlara, lojmanlardan alınan kira bedeli oranında kira yardımı verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Geçen yıllarda toplu görüşmelerde uzlaşmaya varılan konulardan bir bölümünün gereklerinin yapılmadığını kaydeden Aksu, toplu görüşmelerin sonuçlarını takip edecek bir kurulun oluşturulmasının da talepleri arasında bulunduğunu bildirdi.

KESK'İN TALEPLERİ

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise kamu emekçilerinin enflasyondaki artış, döviz ve faizlerdeki dalgalanmalar nedeniyle büyük kayba uğradıklarını anlattı. Memur zamları değerlendirilirken, bunların dikkate alınması gerektiğini ifade eden Tombul, toplu görüşmelere, kamu emekçilerinin temel ücretinin bin 50 YTL'ye çıkarılması talebiyle oturacaklarını bildirdi. Kamu emekçileri arasında ciddi ücret farklılıkları bulunduğunu belirten Tombul, bu farklılıkların da giderilmesini talep ettiklerini söyledi.

İsmail Hakkı Tombul, gelecek yıl için aile yardımının, çalışmayan eş için 188 YTL, her çocuk için 105 YTL, kira yardımının en az 294 YTL olmasını ve kamu emekçilerine birer maaş tutarında iki ikramiye verilmesini istediklerini anlatarak, kamu emekçilerine ücretsiz ulaşım, yemek yardımı ve sosyal tesislerden ücretsiz yararlanmalarının sağlanmasını istediklerini ifade etti. En az 50 kamu emekçisinin çalıştığı işyerlerinde ücretsiz kreş oluşturulması gerektiğini dile getiren Tombul, doğum izinlerinin de ücretli olarak 24 hafta olmasını talep edeceklerini anlattı.

Kadınlara yönelik ayrımcı çalışma koşullarının kaldırılmasını ve haftalık çalışma süresinin 35 saate indirilmesini istediklerini anlatan Tombul, kamudaki sözleşmeli personelin kamuya geçirilmesini gündeme getireceklerini söyledi.

Kamu emekçilerine, uluslararası sözleşmelere uygun, toplu pazarlık ve grev hakkının verilmesini isteyeceklerini ifade eden Tombul, kamu emekçilerini olumsuz etkileyecek düşündükleri sosyal güvenlikle ilgili çıkarılan yasaların uygulanmamasını talep edeceklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber