Erdoğan: Kazakistan, Belarus ve Rusya'yla oluşum kuralım

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, güçlü bir ekonomik konsorsiyum için Kazakistan, Rusya ve Belarus ile ortak hareket edip işbirliklerinin yapılacağı yeni bir oluşumun sinyalini verdi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Nisan 2015 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan: Kazakistan, Belarus ve Rusya'yla oluşum kuralım

AHMET TOPAL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir ekonomik oluşumun sinyalini Kazakistan'ın başkenti Astana'da verdi. Erdoğan "Gerek Rusya Federasyonu gerek Kazakistan, gerek Belarus istiyoruz ki Türkiye ile bütünleşerek farklı, ekonomik güçlü bir oluşumu başaralım. Bu şekilde ticaretimizi çeşitlendirmeli, katma değeri yüksek alanlara taşımalı ve artırmalıyız" dedi. Kazakları Türkiye'ye davet eden Erdoğan, Türkiye- Kazakistan İş Forumu'nda şunları söyledi:

DAHA YAKIN İŞBİRLİĞİ: 2014'te karşılıklı ticaret hacmimiz 3.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 10 milyar dolar hedefine işadamlarımızın çalışmaları ve katkılarıyla ulaşacağımıza inanıyorum. Kazakistan'da faaliyet gösteren firmalarımızın gıda, petrol, ilaç-kimya sanayi, inşaat, otelcilik, sağlık ve savunma sanayi alanlarında yoğunlaşan yatırımlarının toplam tutarı 2 milyar dolar. Bu firmalarımız, 15 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Müteahhitlik firmalarımız, bugüne kadar Kazakistan'da yaklaşık 20 milyar dolar değerinde, 400'den fazla projeye imza attılar. Kazakistan'ın yürüttüğü "2050 Stratejisi" ve "Nurlu Yol" programlarını takdirle takip ediyoruz. Bu kapsamında gerçekleştirilecek yenilikçi projeler konusunda, daha yakın işbirliğine hazırız.

TARİHİ PROJE ÖNEMLİ: Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasında önemli bir adım olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nde sona yaklaşıldı. Hattın tamamlanmasıyla, Avrupa-Kafkasya- Orta Asya-Uzakdoğu-Güney Asya arasında hızlı ve güvenilir bir uluslararası demiryolu ulaşımına sahip olacağız. Hazar geçişli ulaştırma hattı Kazak ürünlerinin yeni pazarlara ulaştırılmasına imkan sağlayacak ve Kazakistan'ın transit ülke konumunu güçlendirecektir.

ASTANA'YI TÜRK FİRMALARI İNŞA ETTİ

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, "Türk firmaları Astana'nın inşasında büyük rol oynadılar, müteahhitlik çalışmaları 20 milyar doları geçti. Bugün 1.5 milyar dolarlık çalışma yapılıyor" dedi. Nazarbayev, askeri ve kültürel alanlarda da işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

İKİ ÜLKE ARASINDA 19 ORTAK PROJE

Türkiyeve Kazakistan arasında toplam bedeli 800 milyon doları bulan 19 ortak proje için anlaşma sağlandı. Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı, iki ülke arasında ayrıca 2.8 milyar dolarlık 25 ayrı iş girişiminin hayata geçmesinde de mutabık kaldığını duyurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber