Paralel örgütten Bayburt'ta büyük vurgun

Bayburt Cumhuriyet Savcılığı, yaptığı araştırmada Paralel Yapının Kalkınma Bakanlığına bağlı fonlardan tam bir vurgun gerçekleştirdiğini ortaya çıkardı.

Haber Giriş : 17 Nisan 2015 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Paralel örgütten Bayburt'ta büyük vurgun

Halil Kuşçu/Yenisöz gazetesi

Paralel Yapının Türkiye genelinde yaptığı hırsızlık, soygun, dolandırıcılık ve vurgun bir bir ortaya çıkıyor. Türkiye'nin en küçük ve geliri en düşük illerinden olan Bayburt'ta da devleti soyup soğana çevirdiği ortaya çıktı. Yapılan bir ihbarı değerlendiren Bayburt Cumhuriyet Savcılığı, yaptığı araştırmada Paralel Yapı'nın Kalkınma Bakanlığı'na bağlı fonlardan tanı bir vurgun gerçekleştirdiğini ortaya çıkardı. İhalelerin usulsüz yapılmasından, hizmet ve mal alımı yapımından "Paralel Yapıya mensup olduğu tespit edilen firmalara ödeme" yapıldığı belirtilen raporda örgütün sistematik bir şekilde Bayburt'ta devleti resmen soyduğu ortaya çıktı. Savcılık dosyasında Paralel Yapının Bayburt soygununun defterdarlık, polis ve idare arasında kurulan üçlü saç ayağı üzerinden yapılmış. Ör-gütün vurgun aracı olarak kullandığı bina, Belediye Başkanlığı'na 'dersane, vergi Dairesi'ne pansiyon Milli Eğitim Müdürlüğüne ise 'misafirhane" olarak bildirilmiş. Ve Savcılık dosyasına göre söz konusu bina, Sosyal Destek Programı (SO- DES) ile Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajan-sına (KUDAKA) hibelerinde bir çok projede kul-lanılmış ve devlet resmen soyulmuş. Paralel Yapının Bayburt'taki vurgunu, geçti-ğimiz Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında ortaya çıktı. Yurtta kalan öğren-ciler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullan-mak için ilgili kuramlara müracaat edince kaldık-ları yerin ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Bunun üze-rine idarenin başlattığı soruşturmada, örgütün sistematik olarak devleti soyduğu anlaşıldı. Oy kullanmak için ilgili ma-kamlardan belge isteyen öğrenciler, yönetim tara-fından yurttan atıldı.

KAPATMA KARARI UYGULANAMIYOR

Bayburt'ta faaliyet gös-teren FEM adlı dershane de usulsüz işlemlerin adresi olmuş. Yapılan inceleme sonucunda dersanenin 4 ve 5. katları ruhsatsız pansiyon olarak kullanıldığı ortaya çık-ması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri in-celeme yaparlar. Yapılan inceleme sonucu usulsüzlük tespit edilir' ve "dershanenin 3 ay geçici süre ile kapatılması, müdürüne de disiplin ce-zası verilmesi" karar ve-rilir. Kararın tebliğ edil-mesinin üzerinden hafta-lar geçmesine rağmen İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulanma-ması ayrıca dikkat çekici. 2010 yılı SODES kapsa-mında Erdemli Kalemler Derneği tarafından yü-rütülen "Geleceğe Tutu-nan Fidanlar" isimli pro-jede de usulsüzlük yaptığı tespit edildi. Maddi durumu iyi olmayan öğ-rencilerin SBS ve Üni-versite Sınavlarına ha-zırlık kursu adı altında hazırlanan projenin iha-lelerinde usulsüzlük ya-pıldığı, mal ve hizmet alımı yapılmadan öde-meler gerçekleştirildiği, usulsüz ihalelerin Paralel Yapı ile yakınlığı olduğu öne sürülen işletmelere verildiği ortaya çıktı.

OLMAYAN ÖĞRENCİ

Örneğin, kırtasiye malzemesi alımı için yapılan ihalenin 21.01.2011 tari-hinde yapıldığı, ihaleyi kazanan firma ile 08.03.2011 tarihinde söz-leşme imzalandığı, ancak ürünlerin 3 ayrı dönemde ve ilk olarak 02.03.2011 tarihinde muayene kabul komisyonunca teslim alındığı, dolayısıyla iha-leyi kazanan firma ile sözleşme imzalanmadan mal alımı yapılmış gibi gösterildiği ve firma ürünü teslim etmeden on binlerce Türk Lirası ödendiği tespit ediliyor.

Kurs yeri olarak alınan hibe ile teşrifatı yapılan yerin aslında sahibi ol-mayan bir kişiden kira-lanmış olarak gösterilerek kira ödemesi yapılmış gösteriliyor.

Ve proje kapsamında idari personel olarak gösterilen 4 kişiye 14.000 TL fazla ödeme yapıldığı ve bu kişilerden bazılarının Paralel Yapı'nın yurt ve kuramlarında üst düzey görevliler olduğu ortaya çıktı. Proje ve ihale evrakla-rında dernek görevlileri tarafından atılan imza-ların sahte olduğunu tes- bit eden savcılık makamı, eğitim aldığı belirtilen 180 öğrencinin kimler olduğu ve nasıl tespit edildiği proje dosyasında belirtilmediği bilgisine de ulaştı. Kurulan bu tezgahla devletin yüz binlerce lirasının çalındığı belirtildi.

CUMHURBAŞKANINA HAKARET

Paralel Yapı'nın Bay-burt'ta devlet hibelerini çalarken bir yandan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde aleni bir şekilde faaliyet gösterdiği de alınan bilgiler arasında bulunuyor. Devletten yüz binlerce lira tokatlayan Paralel Yapıya bağlı derneğin 2014 yılı Öğretmenler Gününde yine aynı yapıya yakın olduğu öne sürülen Babacanlar tiyatro grubunu Bayburt'a ge-tirerek sahnede Erdoğan ve hükümet üyelerine ha-karet ettiği devlet tara-fından tespit edilmiş bu-lunuyor.

Paralel yapının bu ti-yatro gösterisi için resmi makamlardan izin al-madan pervasızca bunu yapması da ayrıca dikkat çeken bir diğer konu. Aynı yapının 2011 ve diğer yıllardaki kamu destek ihalelerinde benzer usulsüzlükler yaptığı bununla ilgili araştırmaların ise bir el tarafından engellendiği öne sürülüyor. Savcılığın yürüttüğü soruşturmada dikkati çeken bir konu ise il emniyet müdürlüğü Merkez polis amirliğinin usüllere 1 aykırı olarak yurtta 52 öğrencinin kaldığını belirten resmi yazı gönder-mesi. Oysa Paralel Ya-pının devlete verdiği bil-gilere göre pansiyonda 3 öğrenci kalıyor.

MEB MÜDÜRÜ İLE İLGİLİ İDDİA

Yeni Söz Muhabirlerinin aldığı bilgilere göre, devleti yanıltan ve usul hatası yapan ilgili amir hakkında idari soruşturma başlatılmış durumda. Bayburt'ta yürütülen idari soruşturmada il Milli eğitim müdürlüğü hakkında da da iddialarda bulunuluyor. Devletin resmi kayıtlarına geçen bilgilere göre, Milli Eğitim İ1 Müdürlüğü tarafından SODES kapsamında yapılan dershane projesi ile ilgili bir çok usulsüzlük tesbit edilmiş ve bu usulsüzlükleri içeren raporun Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmesinin engellendiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber