BİMER'e 4 ayda 87 bin 425 başvuru

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2006 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) bu yıl Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında toplam 87 bin 425 kişi başvuruda bulundu.

Haziran ayında, güncel konular kapsamında 'Allionai'nin kaderi Zeugma'ya benzemesin' talebi ınternet başvuruları içerisinde ilk sırada yer alırken, sosyal güvenlik sorunları da ön plana çıktı.

BİMER'in Faaliyet Raporu'nda geçen yıl aynı dönemde başvuru sayısının (bilgi edinme başvuruları hariç) 57 bin 157 olduğu hatırlatıldı.

Faaliyet raporunda, kamuya erişimin telefon, faks, internet gibi iletişim araçlarıyla çeşitlendirilmesi sonucunda başvuran kişi sayısında geçen yılın aynı dönemine göre 30 bin civarında artış gerçekleştiği kaydedildi.

Bu dönemde BİMER'e yapılan başvurulardan Başbakanlığa 24 bin 741, Bakanlıklara 16 bin 630, Valiliklere 27 bin 187, belediyelere ise 872 başvuru yapıldı. 14 bin 199 kişi elektronik posta ile başvuru yaptı. 3 bin 796 kişi de bilgi edinme başvurusunda bulundu.

Telefonla işleme alınan başvuruların sayısı 20 bin 298, internet aracılığıyla alınan başvuru sayısı ise 19 bin 650 oldu. 2005 yılı Haziran ayında telefonla başvuru sayısı 3 bin 765 iken elektronik posta ile işleme alınan başvuru sayısı 7 bin 710 olarak gerçekleşmişti. Bu süreç içerisinde yazılı (mektup) başvuruların 4 aylık toplam sayısı 11 bin 769 oldu.

-''ALLİONAİ, ZEUGMA'YA BENZEMESİN''-

BİMER'e Haziran ayında, güncel konular kodu içerisinde yapılan ''Allionai'nin kaderi Zeugma'ya benzemesin'' talebi internet başvuruları içerisinde ilk sırada yer aldı. 1766 adet ileti ile Başbakanlık bünyesinde kamuoyu yaratmak isteyen başvuru sahipleri, Bergama'da Yortanlı Barajı altında kalacak olan Allionai Kaplıcası ile sağlık merkezinin kurtarılmasını istediler.

Bu arada 500 imzalı 3 ileti ile Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu'na da başvuruda bulunan ''Hasankeyf'e Sadakat lobisi'', tarihe, doğaya ve kültüre zarar vereceği gerekçesiyle Ilısu Barajı'nın yapımına karşı çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 4/C statüsünden 4/B statüsüne geçirilmeyi bekleyen 206 sözleşmeli öğretmen de mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması talebiyle Başbakanlığa başvurdu.

Güncel konular kodu içerisinde ayrıca 310 adet başvuru ile hayvan haklarına özen gösterilmesi talepleri yer aldı.

Sosyal Güvenlik Kurumunun kuruluşu ve yeni yasal düzenlemenin gündemde oluşu nedeniyle 'Sosyal Güvenlik' konusu ve sosyal güvenlik sorunları Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ön plana çıktı.

Bu arada bütçe uygulaması talimatı çerçevesinde kamu personelinin ilaç alımı ile ilgili düzenlemelerin sonucu olarak yoğunlaşan talepleri dikkat çekerken, doktor reçetelerinde yazılan ilaçların tamamını almak için 20 bin imza toplayan vatandaşlar, Başbakanlığa başvurdu. Başbakanlıktan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığına yönlendirilen bu başvuru işlemi, 9 aşamalı bir evre geçirerek sonuçlandırıldı.

-BİLGİ EDİNME-

Başbakanlık Bilgi Edinme Birimine 2006'nın Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yapılan 3 bin 796 başvuru, Başbakanlık Merkez Teşkilatı ile diğer kurum ve kuruluşlara 2 tam gün içerisinde yönlendirildi. Bilgi Edinme Hakkı çerçevesinde 2005'in aynı döneminde başvuru sayısı ise 3 bin 433 olarak gerçekleşti.

Geçen yıl aynı dönemde şahsen başvurular ortalama yüzde 1, yazılı başvurular yüzde 77 düzeylerinde, bu yıl ise bireysel başvurular yüzde 38, yazılı başvurular yüzde 24 oranında gerçekleşti.

En çok başvuru Başbakanlık'a yapılırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e bağlı Devlet Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da çok sayıda başvuru aldı.

-ŞAHSEN BAŞVURULAR DA ARTTI-

Sorunlarına daha hızlı çözüm bulma amacıyla BİMER Danışma Bürosuna şahsen başvuran vatandaşların sayısında da 4 aylık dönemde 2005 yılına oranla 6 kat artış belirlendi. 2005 yılında 274 olan başvuru sayısı 2006 yılının bu dört ayında 1678'e çıktı.

Başbakanlığa gelen ve Başbakanlıktan merkez teşkilatı ile diğer kurumlara yönlendirilen 24 bin 741 başvuru ortalama 1 günde (Mart ayı hariç) işleme alındı.

Valilikler bazında Haziran ayı verileri ele alındığında ise iş yükü ağır olan Ankara, Antalya, Diyarbakır, İstanbul, Kayseri, Malatya, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon gibi illerde işlem süresi 1 gün, Isparta ve Şanlıurfa illerinde ise işlem süresi yaklaşık olarak 12 gün sürüyor.

Belediyelerin BİMER kapsamındaki çalışmaları Mayıs ayında başlarken iki aylık değerlendirme sonucunda sisteme, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Kocaeli, Adapazarı, Sivas, Denizli, Malatya ve Samsun belediyeleri uyum sağladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber