TOKİ'den düşük faiz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, konut kredi faizlerinin düşürülmesi ve konut alıcılarının lehine düzenlemeler yapılması yönünde attıkları adım kapsamında banka faizinden daha düşük faizle ve uygun vadelerle vatandaşların borçlanmasının sağlanacağını söyledi.

Bayraktar, 12 ay vadeyle asgari yüzde 35 peşinat ödenmesi halinde yüzde 0.45 faizle, 12 ile 30 ay arasında asgari yüzde 35 peşinatla yüzde 0.95, 35 ile 60 arasında asgari yüzde 25 peşinatla yüzde 1.20 oranında faiz uygulanacağını açıkladı. TOKİ'nin uygulamalarıyla birlikte inşaat sektörüne olan güvenin arttığına da dikkati çeken Bayraktar, TOKİ olarak bugüne kadar 70 bin konutun inşasını bitirdiklerini, yıl sonuna kadar da 100 bin konutu tamamlayacaklarını açıkladı.

Bayraktar, TOKİ Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, TOKİ'nin 3 yıllık faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. Bayraktar, TOKİ olarak DPT ve TÜİK verilerine göre Türkiye'de 2.5 milyon civarında olan acil konut ihtiyacının yüzde 5 ila 10 kadarını üreterek düzenli kentleşmeye ciddi katkı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Bu çerçevede 2006 yılı sonuna kadar 200 bin, 2007 yılı sonuna kadar da 250 bin konutun inşaatına başlamayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, bugün gelinen noktada 81 il ve bu illere bağlı 200 ilçede, 520 şantiyede toplam 200 bin konutun ihalesinin bitirilip, inşaatlarının başladığını söyledi.

Bu konutlardan 70 binini bitirdiklerini, yıl sonuna kadar da 100 bin konutu tamamlayacaklarını ifade eden Bayraktar, 200 bin konuttan 160 bininin sosyal konut kapsamında olduğunu, 133 bininin de yoksul ve dar gelirli vatandaşlara yönelik olduğunu dile getirdi. Bayraktar, bunlardan 40 bininin hiç geliri olmayan veya aylık hane gelirinin 765 YTL'nin altında olan vatandaşlar için 15-20 yıl vadelerle ve aylık 100-200 YTL'den başlayan taksitlerle satıldığını açıkladı. TOKİ Başkanı, 93 bin konutun da evi olmayan dar ve orta gelir grubuna, yüzde 10-25 peşin, 10 yıl vade ve aylık 250-300 YTL'den başlayan taksitlerle satışa sunulduğunu bildirdi.

TOKİ'NİN 3 YILLIK FAALİYETLERİ

Sosyal konut kapsamında üretilen 160 bin konutun 20 bininin gecekondu dönüşüm kapsamında üretildiğine işaret eden Bayraktar, bu çerçevede 97 belediyeyle toplam 85 bin konutluk gecekondu dönüşüm protokolleri imzaladıklarını, ilk etapta 52 belediye ile 65 bin konutu projelendirdiklerini vurguladı. Bayraktar, bunlardan 20 bininin inşaatının devam ettiğini söyledi. Sosyal konut uygulamalarının 5 bin 500 adedinin deprem, yangın, sel gibi felaketlerden zarar gören yerleşimlerde afet konutları kapsamında üretildiğini hatırlatan Bayraktar, şehri cazip kılan imkanları kırsal kesim insanlarının ayağına götürmek ve göçün hızını kesmek amacıyla bin 500 konutluk Tarımköy Uygulaması başlattıklarını dile getirdi. Bayraktar, TOKİ'nin kentlerin en büyük servetlerinden olan tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonuna katkı sağlamak için de 2005 yılından itibaren kredi uygulaması başlattığını söyledi. Bu kapsamda 17 projeye kredi desteği verildiğini duyuran Bayraktar, 2006 yılı için ilk etapta 55 başvuru yapıldığını ve bu başvuruların değerlendirme aşamasında olduğunu kaydetti.

Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre TOKİ, 200 bin konutla birlikte 232 lise, ilköğretim ve anaokulu, 33 spor okulu, 33 kütüphane, 145 ticaret merkezi, 7 hastane, 35 sağlık ocağı, 123 ibadethanenin de yapımına başladı. Bayraktar, çevre düzenlemeleri kapsamında da yaklaşık 2 milyon ağaç dikimi ve 3 milyon çalı peyzajı yapıldığını söyledi. TOKİ'nin uygulamalarını sadece rakamlarla ifade etmenin yeterli olmayacağına işaret eden Bayraktar, idarenin uygulamalarıyla birlikte inşaat sektörüne olan güvenin arttığını, kent ve çevre bilincinin, buna paralel olarak da konut satın alma bilincinin geliştiğini vurguladı. Vatandaşların TOKİ konutlarına olan yoğun ilgisinin sürdüğünü dile getiren Bayraktar, bugüne kadar TOKİ tarafından satışa çıkarılan 146 bin konuttan 130 bininin proje aşamasında satıldığını açıkladı. TOKİ tarafından 200 bin konutunun 40 bin adedinin, hem TOKİ'nin hem de iştiraklerin Emlak GYO A.Ş eliyle arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı projeleri kapsamında üretildiğini ifade eden Bayraktar, bu şekilde idareye yaklaşık 1.3 milyar YTL gelir kazandırıldığını söyledi. Bayraktar, bu projelerden elde edilecek gelirin önümüzdeki 2 yıl içinde de toplam 4 milyar YTL'ye çıkacağını bildirdi.

"İŞİNİ DÜZGÜN YAPAN MÜTEAHHİTLERİMİZİN YANINDAYIZ"

Bayraktar, konuşmasında inşaat sektöründe yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi. İnşaat sektörünün 2006 yılının ilk çeyreğinde yüzde 25.9'luk bir büyüme yakaladığının altını çizen Bayraktar, buna paralel olarak vatandaşın konut sahipliği ve dayanıklı tüketim malları için yaptığı harcama payının da arttığına işaret etti.

Bayraktar, TOKİ inşaatlarında doğrudan ve dolaylı olmak üzere toplam 800 bin kişilik istihdam sağlandığını, bunun Türkiye için büyük bir kazanç olduğunu dile getirdi. İnşaat malzemelerindeki aşırı fiyat artışından etkilenen müteahhitleri rahatlatacak önlem paketi hazırladıklarını ve uygulamaya koyduklarını hatırlatan Bayraktar, "Biz iyi niyetli, işini düzgün yapan müteahhitlerimizin yanındayız.

Ancak bunun suistimal edilmesine de göz yummayız. Aylık hak ediş ödemeleri 250 milyon YTL'yi geçmesine rağmen hiçbir aksama yaşanmamakta. Müteahhit ve müşavirlerin hak edişleri zamanında ödenmektedir. Bu çok büyük bir rakamdır. Bizim yaptığımız aylık hak ediş ödemeleri bugün Türkiye'deki birçok kurumun yıllık bütçesinden yüksektir. TOKİ, yaptığı bu ödemeler için devlet bütçesinden ödenek almamakta, kendi kaynağını kendisi yaratmaktadır. İdarenin 7 milyar YTL alacağı bulunmaktadır. Finansmanla ilgili hiçbir sıkıntımız yoktur" diye konuştu.

Bayraktar, sektörde ara eleman sıkıntısından da yakınarak, meslek liselerinin bu alanda kalifiye eleman ihtiyacının karşılayamadığını bildirdi. "TOKİ artık bir markadır" diyen Bayraktar, TOKİ'nin müteahhitler, müşavirler, teknik elemanlar ve inşaat malzemesi üreticileriyle birlikte bir okul olduğunu söyledi. TOKİ Başkanı, ülke genelindeki 520 şantiyeden sadece 7'sinde kronik sorun yaşandığını söyledi. Vatandaşların mağdur edilmemesi için yüklenimlerini yerine getiremeyen 4 firmanın sözleşmelerinin feshedildiğini belirterek, bu inşaatların başka yüklenicilerle sürdürüldüğünü ifade

'FAİZ' MÜJDESİ

TOKİ Başkanı Bayraktar, 2006 yılı sonu hedefini 200 bin konut olarak belirlediklerini ve bu hedefi şimdiden yakaladıklarını söyledi. İnşaat malzeme kalemlerindeki fiyat artışlarının süreklilik kazanması üzerine bir tedbir olarak kısa vadedeki ihaleleri durdurduklarını belirten Bayraktar, bu kararın TOKİ'den konut satın alan vatandaşları etkilemesinin söz konusu olmadığını kaydetti. TOKİ olarak yeni ihaleleri durdurmakla birlikte satışını veya satış duyurusunu yaptıkları projelerin ihalelerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Bayraktar, "Bizim aşırı fiyat yükselmelerine karşı koyduğumuz bu tepki etkisini göstermeye başlamış ve fiyatlar dengeye oturma dönemine girmiştir.

Kaynak geliştirme projeleri kapsamında konut kredi faizlerinin düşürülmesi ve konut alıcılarımızın lehine düzenlemeler yapılması konusunda adım attık. Böylece banka faizinden daha düşük faizle ve uygun vadelerle vatandaşlarımızın borçlanması sağlanacak, TOKİ de hem müteahhitler hem de vatandaşlarımız için garantör konumunda olacaktır" dedi. Bayraktar, 12 ay vadeyle asgari yüzde 35 peşinat ödenmesi halinde yüzde 0.45 faizle, 12 ile 30 ay arasında asgari yüzde 35 peşinatla yüzde 0.95, 35 ile 60 arasında asgari yüzde 25 peşinatla yüzde 1.20 oranında faiz uygulanacağını söyledi.

Bayraktar, konuşmasının sonunda vatandaşların gösterdiği güven ve ilginin azimlerini arttırdığına vurgu yaparak, yıl sonunda 220 bin konut rakamına ulaşacaklarını, 2007 yılı sonunda ise hedefledikleri 250 bin konutun üzerine çıkmış olacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber