Baba-oğulun kimliğini çalan hırsız işlediği bütün suçları onlara yükledi

Haber Giriş : 13 Ağustos 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sahte kimlik kullanarak dolandırıcılık, hırsızlık gibi farklı olaylara karışan birçok suçlu yakalanıyor. Hırsız, olaylar sonunda ceza alıp çıkarken en büyük mağduriyeti nüfus bilgileri kullanılan insanlar çekiyor.

Kendi fotoğrafını kullanarak farklı kimlikler çıkaran hırsız, hem işlediği suçları farklı isimlerle yapıyor hem de daha önce sabıkası olmayan kişileri seçtiği için kısa süreli cezalarla kurtulmayı başarıyor. Hırsız, elini kolunu sallayarak dışarıda gezerken, adına suç işlediği insanlar sicillerinden sabıkayı sildirmek için uğraşıyor. Kimliği meçhul bir hırsız, baba-oğulun kimlik bilgilerini kullanarak çeşitli hırsızlık olaylarına karıştı. Olay, mali müşavirlik sınavına girmek için sabıka kaydı almak isteyen Gökmen Ataş'ın adliyeye gitmesiyle ortaya çıktı. 7 yıl önce kimliğini kaybeden Ataş, sabıka kaydı aldığında gözlerine inanamadı. Üniversite mezunu Ataş, olayın şaşkınlığını yaşarken ?hırsızlık sabıkası' yüzünden mali müşavirlik sınavına yaptığı başvurusu kabul edilmedi.

Suçüstü yakalanınca Ataş'ın kimlik bilgilerini veren hırsız hem iyi halden hem de Ataş'ın daha önce sabıkası olmadığından 2,5 ay cezaevinde yatarak çıkmış. Ancak suç işlemediği halde sabıkalı olarak görünen Ataş, çok istediği müşavirlik sınava giremiyor. Gökmen Ataş, bilgileri mahkemeye ulaştırmış; ama dava günü verilmediği ve sabıkası kayda işlendiği için ikinci sınava da giremiyor.

Ataş'ın nüfus cüzdanını alarak kendi fotoğrafıyla kullanan hırsız, aynı fotoğrafla üç ayrı hırsızlık olayına daha karışmış. Bu olaylardan birinde yakalandığında da Ataş'ın babası Mehmet Ataş'ın kimlik bilgilerini kullanmış. Karakola gittiklerinde şahsın fotoğrafıyla arama yapıldığını ve aynı kişinin farklı hırsızlık olaylarına karıştığını anlatan Ataş, ?Hırsız dördüncü kata tırmanıp iki cep telefonu, bir saat çalarken suçüstü yakalanmış. Karakolda ise kim olduklarını sorduklarında fotoğraf dışındaki tüm bilgileri bana ait olan kimliğini göstermiş. Polise nasıl olduğunu sorduğumda ise kendilerinin de sahte kimliği anlamalarının zor olduğunu söylediler. Bu tarz olaylar oluyormuş ve hırsızlar özellikle sabıkası olmayan isimleri seçiyorlarmış.? dedi. 1999 yılında Siirt'te kimliğini kaybettiğini; ama kayıp ilanı verip yenisini çıkardığını dile getiren Ataş, adamın kim olduğuna dair bir bilgisi olmadığını söyledi. Hırsızın suçlardan birini de babasının adıyla gerçekleştirdiğini ifade eden Ataş, ?Birisinde de Silvanlı, diğer işinde de Yozgatlı birinin kimliğini kullanmış ve bütün suçlardan bir iki ay yatarak kurtulmuş.? diye konuştu.

Adliyeden aldığı sabıka kaydına bakmadan Mali Müşavirler Odası'na veren Ataş, 20 gün sonra kendisine ?Sabıkanız bulunduğu için sınava alamıyoruz' yazılı bir evrak geldiğini söylüyor. Sabıkanın hangi suçtan olduğunu da bilmediğini söyleyen Ataş, yaşadığı şaşkınlığı şöyle ifade ediyor: ?Avukatım sabıkanın işlendiği yer olan Kartal'a gittiğinde işlenen suçun hırsızlık olduğunu öğrendi. Bize gösterilen fotoğrafla üç ayrı suç işlediğini gördük. Kayıtlara bakıldığında sadece fotoğraf farklı; ama kimlik bilgileri benimkilerle aynı. Bir tek anne kızlık soyadı yanlış yazılmış; ama geriye kalan bütün bilgiler bana ait. O zaman anladık ki kendi fotoğrafıyla benim adıma kimlik almış.? Ataş, ikinci sınava girebilmek için masumiyetini ispatlamaya çalışıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber