Elektrikte 'aydınlatma zammı' yolda

Haber Giriş : 16 Ağustos 2006 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, genel aydınlatma harcamalarını abonelerin faturalarına yansıtmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede hazırlanan yasa taslağına göre, konut abonelerinden 2 YTL, sanayi abonelerinden ise 5 YTL aylık sabit genel aydınlatma ücreti alınması öngörülüyor. Bu da elektriğe ?aydınlatma? zammı anlamına geliyor.

Enerji Bakanlığı yetkilileri, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) alacaklarının önemli bir bölümünün genel aydınlatmadan kaynaklanan belediye borcu olduğunu belirtirken, bu sorunun çözümü için Meclis açılır açılmaz Ekim ayında TEDAŞ'ın bu yöndeki alacaklarının tahsiline ilişkin bir yasal düzenleme çalışması içinde bulunduklarını bildirdiler. Enerji KİT'leri arasındaki nakit akışını sağlamada zorlanılmasının ana sebebi TEDAŞ'ın abonelerden alacaklarını tahsil edememesi belirtiliyor. Yasal düzenleme çalışmasında, ?Belediye Tüketim Vergisinin? de TEDAŞ'ta kalmasına dair bir madde öngörülüyor.

Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Organize Sanayi Bölgeleri'ne (OSB), elektrik piyasasındaki faaliyetleri için lisans alma zorunluluğu getiriyor. EPDK, ?OSB'lerin Elektrik Piyasası Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik Taslağını? hazırlayarak görüşe açtı. Yönetmelik OSB Kanunu'na göre kurularak tüzel kişilik kazanan organize sanayi bölgelerinin, onaylı sınırları içinde katılımcılarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, hak ve yükümlülüklerin belirlenmesi, lisans verilmesi, ürettiği veya serbest tüketici sıfatıyla temin ve tedarik ettiği elektrik enerjisinin katılımcılarının kullanımına sunulması, dağıtım bedelleri ile diğer hizmet bedellerinin belirlenmesi ve yürüteceği diğer faaliyetler ile ilgili hususları kapsıyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber