Trafik sıkışıklığının maliyeti 6 milyar lira

Dünyanın bütün mega kentlerinde trafik en büyük problem. Ancak İstanbul, trafik sorununu zirvede yaşıyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 18 Mayıs 2015 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Trafik sıkışıklığının maliyeti 6 milyar lira

Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliğinin geçen yıl yaptığı bir araştırma, İstanbul'da yaşayanların en büyük sorununun trafik olduğunu ortaya koydu. Hayat pahalılığını dahi geçip 'en önemli sorun' olarak ilk sıraya yerleşen trafik sıkışıklığı sebebiyle hem zaman hem de büyük para kayıpları yaşanıyor.

Yapılan araştırmalara göre, sadece İstanbul'da yaşanan trafik sıkışıklığının maliyeti 6 milyar lirayı (yaklaşık 2 milyar avro) buluyor. Bu tutar, diğer dünya metropollerine göre de çok yüksek. İstanbul'da yıllık 6 milyar lirayı bulan trafik sıkışıklığı maliyeti, Berlin'de 390 milyon avro, Londra'da 900 milyon sterlin, Paris'te 1.4 milyar avro, Barcelona'da ise 2.5 milyar avroyu buluyor.

KAZADA 28 ÜLKEYE BEDELİZ

Raporda, trafik kazalarının Türkiye'ye maliyetinin yıllık 20 milyar liraya ulaşması dikkat çekiyor. Türkiye'de son 10 yılda meydana gelen kaza sayısı 1 milyon 296 bin 636'ya ulaşılıyor. Türkiye'nin bu kötü rekoruna, 28 AB ülkesi hep birlikte bile yaklaşamıyor. Söz konusu 28 AB ülkesinde 1 milyon 77 bin kaza kaydı yapıldı.

Hem trafik kazaları hem de trafik sıkışıklığının önlenmesine ilişkin yöntemler, 27-29 Mayıs 2015 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek olan Intertraffic İstanbul'da ortaya konulacak. Intertraffic İstanbul Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, trafik kazalarını yüzde 50 azaltmaya yönelik şehircilik yöntemleri, trafik yönetimi, yol güvenliği, park sistemleri ve akıllı yollar oluşturmaya yönelik son teknolojilerin bu fuarda olacağını söyledi. Fuar ayrıca İSPARK sponsorluğunda ulaşım ve araç yönetimi sempozyumuna da ev sahipliği yapacak.

Geçim derdini bile geçti

Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği'nin araştırmasına göre İstanbullular, şehrin en büyük problemi olarak ulaşım ve trafiği görüyor. 10 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen anket sonuçlarına göre, hayat pahalılığı, yeşil alan eksikliği, güvenlik gibi birçok önemli sorunu geride bırakarak birinci sıraya yerleşen ulaşım ve trafik tüm yatırımlara rağmen İstanbullunun gözünde önemini koruyor. Yüksek Hızlı Tren Hatları, Marmaray, üçüncü köprü, üçüncü havalimanı gibi dev yatırımların trafikte rahatlama sağlayacağı belirtilen raporda, İstanbul'un hızlı büyümesi sebebiyle yatırımların da aralıksız sürmesi gerektiğine işaret ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber