Zaman ayarlı bomba HDP'ye çiçekle gönderilmiş!

HDP Eşbaşkanı Demirtaş'ın Mersin'de miting yapacağı gün partinin Mersin ve Adana bürolarına eş zamanlı bombalı saldırı düzenlendi. Çiçek saksısında gönderilen bombaların parça tesirli olduğu açıklanırken HDP'liler her iki büroda da ölümden dakikalarla kurtuldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Mayıs 2015 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zaman ayarlı bomba HDP'ye çiçekle gönderilmiş!

NAMIK DURUKAN Mersin, Adana

7 Haziran öncesi HDP'nin seçim bürolarına 66 ayrı yerde yapılan peş peşe saldırılar dün Adana ve Mersin'de zaman ayarlı bombalı saldırıya dönüştü. Mersin ve Adana'da il başkanlıklarına gönderilen saksı çiçeği görünümlü bombalar aynı dakikalarda patlatıldı. Binaların hasar gördüğü patlamalarda Adana'da üç partili yaralandı, Mersin'de partililerin erken kahvaltı yapması faciayı önledi. Saldırıların HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın önceki gün Adana'daki mitinginin ardından dün Mersin'de yapacağı miting öncesi gerçekleşmesi dikkati çekti.

Adana'nın Cemal Gürsel Caddesi'nde HDP İl Başkanlığı'nın da bulunduğu dört katlı iş hanının 3. katındaki merkez Seyhan İlçe Başkanlığı'nda dün 10.00 sıralarında patlama meydana geldi. Patlamanın içine bomba düzeneği yerleştirilmiş bir çiçekten kaynaklandığı öğrenildi. HDP'liler önceki gün kargoyla gelen çiçeği parti görevlisinin seçim nedeniyle hediye olarak gönderildiğini düşünerek başkanın makam odasında cam kenarına bıraktığı belirtildi.

Ölümden kurtuldular

Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz'ın da yaralandığı patlamada makam odasının yola bakan duvarı yıkılırken, yaklaşık 12 metre uzaklıktaki karşı binaların camları kırıldı. Patlamada yaralanan Beyaz ile ESP eski İl Başkanı Sabahattin Pişkinbaş ile partili İbrahim Yakup, çağrılan ambulanslarla Özel Adana Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılar tedaviye alınırken hayati tehlikeleri bulunmadığı öğrenildi. Patlamanın ardından makam odasında çıkan küçük çaplı yangın ise itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Patlama sırasında üst katta bulunan HDP İl Başkanlığı'nda yönetimin değerlendirme toplantısı yaptığı, toplantının erken bitmesinin olası bir faciayı önlediği belirtildi.

Çivi vida konulmuş

Olay yeri inceleme ekipleri, patlamanın ardından yola savrulan çivileri tek tek topladı. Caddedeki çöpte ise bir pasaport bulundu ve incelemeye alındı.

Aynı dakikalarda Mersin merkez Akdeniz İlçesi'nin Çankaya Mahallesi'ndeki sekiz katlı Alanya İş Merkezi'nin 1. katında HDP İl Teşkilatı'nın bulunduğu iş merkezinde şiddetli bir patlama oldu. Önceki gün kimden geldiği belli olmadığı için kabul edilmeyen ancak binanın teras katına bırakıldığı belirtilen saksı çiçeğe yerleştirilen ve zaman ayarlı olduğu sanılan bombanın patladığı saptandı. Yine parça tesirli olduğu belirtilen bomba saat 10.10'da patlatılırken bu sırada HDP yöneticisi ve çalışanlarının Mersin mitingi nedeniyle her sabah 10.00'da yaptıkları kahvaltıyı erken yaptıkları, bu nedenle patlamada can kaybı yaşanmadığı kaydedildi. Patlama kentin hemen hemen her noktasından duyuldu. Saldırıyla ilgili söz konusu çiçek görünümlü bombanın binaya kim tarafından ve nasıl getirildiğinin tespit edilmesi için kamera kayıtları incelemeye alındı.

Toroslar'da ihbar yapıldı

Eş zamanlı saldırıların ardından Toroslar İlçe Başkanlığı için de bomba ihbarı yapıldı. Mersin Milletvekili adayı Çilem Öz adına gönderildiği öğrenilen bir çiçekte bomba bulunduğu ihbarı üzerine bomba uzmanlarınca yapılan aramada bir bombaya rastlanmadı.

Özel ekip kuruldu

Kültür ve Turizm Bakanı Adana Milletvekili Ömer Çelik, Adana Valiliği'nde saldırılarla ilgili açıklama yaptı. Çelik, "Valimiz, Jandarma Komutanımız, Emniyet Müdürümüz ve MİT Bölge Başkanımızla ilk değerlendirmemizi yaptık. Bir takım bulgulara ulaştık, ancak şu anda sizlerle bunu paylaşamam. Özel bir ekip oluşturduk, patlamanın kimler tarafından neden yapıldığını araştırıyor. Saldırının en dikkat çekici noktası ise Mersin ve Adana'da eş zamanlı olmasıdır" dedi.

'Provokasyona gelmeyin'

Mersin İl Başkanlığı binasındaki bombalı saldırının ardından partililer binanın bulunduğu caddeye toplanırken, parti yöneticileri öfkeli kalabalığı, "Lütfen sakin olalım. Bu bir provokasyondur. u tuzağa düşmeyeceğiz" diye sakinleştirdi.

Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, "Bombayı bırakan her kimse buradaki çalışma düzenini biliyor. Bombayı buraya bilinçli koydular. Patlamanın kahvaltı sırasında olmasını planlamışlar. Patlama kahvaltı sırasında olsaydı 15-20 çalışanımızın yarısı yaşamını yitirebilirdi" dedi.

HDP Mersin İl Başkanı Selman Günbat da "Bomba kesinlikle ses bombası değil, parça tesirli zaman ayarlı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü her tarafa bilyeler ve metal parçaları saçılmış durumdadır" açıklaması yaptı.

'Karanlık güçler devreye sokuldu'

HDP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada da HDP'ye yönelik 60 noktada saldırı düzenlendiği anımsatıldı ve "Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor. Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP Hükümeti mensuplarına aittir. Her konuşmalarında partimizi hedef gösteren, Eş Genel Başkanlarımıza, parti yöneticilerimize ve vekil adaylarımıza hakaret eden ve iftira atan bu zihniyet bugün yeni ürünlerini almıştır. Şu bilinsin ki hiçbir güç HDP'nin Türkiye halklarıyla buluşmasını engelleyemeyecektir" denildi.

Meral Danış Beştaş: Tesadüf olamaz

HDP Genel Başkan Eş Yardımcısı ve Adana milletvekili adayı Meral Danış Beştaş da olay yerine gelerek partililere sakin olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını belirten Beştaş, "Patlamaların ikisi de 10'a 10 kala. Belli ki planlı bilinçli bir saldırı. Büyük sevgi gösterilen Adana mitingini yaptık. Bugün Mersin'de mitingimiz var. Bu patlamalar tesadüf olamaz. Bu sevgiyi, ilgiyi hazmedemediler. Süleyman Soylu, 'başınıza yıkarız' diyerek kışkırtıcılık, şiddet daveti yapıyor. Teşvik ediyor. Bunun sorumlusu hükümettir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber