?En büyük sendika biziz' kavgası

Haber Giriş : 17 Ağustos 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetle memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin ikinci turu bugün gerçekleştirilecek. Önceki gün yapılan birinci tur görüşmelere ise, sendika başkanlarının tam 4,5 saat süren tartışmaları damgasını vurdu

Milyonlarca memurun merakla beklediği toplu görüşmelerin ikinci turu bugün saat 14.00'te Başbakanlık Yeni Bina'da yapılacak görüşmelerin güdemini yine memura ödenecek enflasyon farkı oluşturacak. Hükümet bu farkların Temmuz ayından itibaren, sendikalar ise Ocak ayından başlatılmasında ısrar ediyor. En son Türkiye Kamu-Sen tarafı Nisan ayını kabul edebileceğini, ancak bundan başka bir seçeneğe kesin olarak "hayır" diyeceğini ifade etmişti.

"İZİN ALIP KONUŞUN"

Toplu görüşmelerin önceki gün yapılan ilk turunda, kapalı kapılar ardında çok ilginç diyalogların yaşandığı ortaya çıktı. Yaklaşık 6 saatlik toplantının sadece 1,5 saatinde memura ödenecek enflasyon farkı tartışıldı. Geri kalan zamanda ise konfederasyon ve sendika başkanları, "söz verme hakkı", "konuşma süreleri" ve kimin ne kadar çok memuru temsil ettiği tartışmaları yaptılar. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, 8 hizmet kolunda yetkili olduklarını belirterek, diğer konfederasyon temsilcilerinin kendisinden izin alması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ve KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Bircan'a sert tepki gösterdi.

"CEKETİ ÇIKARALIM GÜREŞECEĞİZ"

Kamu işveren kurumunu temsil ettiğinden sendikaların kendisiyle pazarlık yapmak yerine birbirleriyle didiştiğini gören Bakan Mehmet Ali Şahin, "ceketlerimizi çıkaralım, birazdan güreşe başlayacağız" diyerek ceketini çıkarırken, gergin ortamı da dağıtmaya çalıştı. Gülüşmelere sebep olan bu sözün ardından salondaki herkes ceketini çıkarırken sadece Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu ceketini çıkarmadı. Bunun üzerine KESK Başkanı Tombul, Aksu'ya "hükümet sizin hassasiyetlerinizi biliyor sanırım, salonun sıcaklığını da ona göre ayarlamış" demesi salonda esen sert rüzgarları bir an için dağıttı. Görüşmelerin ilk turunda memurlara ödenecek olan yüzde 2,38'lik enflasyon farkının yürürlük tarihi konuşulurken, Şahin, bu zammın Temmuz ayından itibaren geçerli olacağını ifade etti. Görüşmelerin bu gündem üzerinden devam etmesi beklenirken, sendikacılar birbirleriyle tartıştılar.

KONUŞMA SÜRESİ İTİRAZI

Geçen yılki toplu görüşmelere Bakanın yanına kimin oturacağına ilişkin "koltuk kavgası" damgasını vururken, bu yılki toplu görüşmelere de "en büyük sendika bizim sendika" polemiği damgasını vurdu. Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız toplantının başında "gündem ve konuşma süreleri" ile ilgili itirazlarda bulundu. Akyıldız'ın "Başkasının verdiği teklif bizi ilgilendirmez. Biz kamu çalışanlarını temsil için buradayız" sözlerine diğer sendikacılardan tepkiler yükseldi. Devlet Bakanı Şahin de, gündemin bu yıl ilk kez farklı bir şekilde hazırlandığını belirterek, "Bunlar sizlerin de talep ettiği gibi bir gündemdir. Sizin talepleriniz bu gündemin içinde yer almaktadır. İtirazınızı anlayamıyorum" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber