Okul kayıtlarında zorunlu bağış 5 bin YTL'ye kadar çıktı mı?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2006 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, okullara kayıtların başladığı bugünlerde kayıt parası alındığı yolunda kendilerine yoğun şikayet geldiğini söyledi.

Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5072 Sayılı Kanun ve Anayasaya göre devlet okullarının kayıtlarında bağış istenmesinin ve alınmasının suç olduğunu bildirdi.

Anayasaya göre, eğitimin devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade eden Özer, zorunlu bağış alan yöneticilerin suç işlediğini, bu kişilerin görevden men ya da hapis cezasıyla cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

Buna karşın birçok okul yöneticisinin, giderlerin karşılanması gerekçesiyle bağış adı altında kayıt parası aldığını dile getiren Özer, şunları kaydetti:

"Her yıl olduğu gibi kayıtların başladığı bugünlerde kayıt parası alındığı yolunda yoğun şikayet geliyor. Bütün okulların bankalarda hesapları var ve bu hesaba bağış yatırıldığına dair makbuz getirilmeden kayıt yapılmıyor. Kent merkezlerinde devlet okulları 5 bin YTL'ye kadar kayıt parası talep ediyor. Bu parayı verebilecek aileler çocuğunu zaten özel okula gönderir." Özer, Milli Eğitim İl Müdürlüğünün velilerden kayıt parası alındığını belgelerle tespit etmesini istediğini belirterek, "bu belge nasıl alınacak, imkanı var mı? Bu düpedüz "kaderinize razı olun" demek. Ayrıca zorunlu bağışın tespitini yapmak velilerin değil devletin görevidir. Yöneticiler sorumluluklarından kaçmasın. 'Kayıt parası alınmayacak' demeçleri vermekle iş çözülmüyor" diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin ise, okul müdürlerini kimseden zorla bağış almamaları konusunda uyardıklarını söyledi.

Bu konuda velilerden kendilerine resmi bir şikayet gelmediğini belirten Şahin, "Bize imzasız ihbarlar geliyor, bunlara işlem yapılması mümkün değil. Veliler, bağış yapmadıkları için kayıtları gerçekleştirilmezse, okul yönetiminden niçin kayıt yapılmadığına dair yazılı cevap istesin, bu belgeyle bize başvursun. Belgelenmeden işlem yapamayız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber