Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yaklaşık 9 bin eğitim kurumunun vekâletle yönetildiğini bildirdi.

Haber Giriş : 26 Şubat 2004 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yaklaşık 9 bin eğitim kurumunun vekâletle yönetildiğini bildirdi.

Çelik, Eğitim kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile vekâletle yönetilen bu eğitim kurumu müdürlüklerine hızlı atama yapılmasının amaçlandığını bildirdi.

Bakan Çelik, CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın yazılı soru önergesine verdiği cevapta, 10 Ocak 2004'te yürürlükten kaldırılan Millî Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Şubat 1999, Aralık 1999, Temmuz 2000 ve Ekim 2002 tarihlerinde gerçekleştirilen değerlendirme sınavlarında 8 bin 961 yönetici adayının başarılı olduğunu ifade etti.

Bu adaylardan yönetmelik hükümlerine göre bin 125 adayın tâyin olunduğunu belirten Hüseyin Çelik, ataması yapılmayanlarında yeni yönetmelik hükümleri çerçevesinde başvuruda bulunmaları ve gerekli koşulları taşımaları halinde atamalarının yapılacağını bildirdi. Çelik, şunları kaydetti:

''Yürürlükten kaldırılan Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik'in uygulamasında karşılaşılan güçlükler nedeniyle yaklaşık 9 bin eğitim kurumu vekaletle yönetilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesi ile vekaletle yürütülen bu eğitim kurumu müdürlüklerine, yapılacak değerlendirme sonucu aranılan şartları taşıyan adaylar arasından hızla atama yapılması amaçlanmış olup konuya ilişkin çalışmalar sürdürülmektedir.'' Millî Eğitim Bakanı Çelik'in verdiği bilgiye göre, yürürlüğe giren yeni yönetmelik uyarınca bir, iki ve üç yıllık sürelerde okul müdür yardımcılığı veya başyardımcılığında deneyim kazanmış eğitim yöneticileri okul müdürlüğüne potansiyel aday olacak. Bu adaylar, müdürlüğü açık olan en fazla 3 okul için istekte bulunacak. Müdür adayları, hizmet içindeki çalışmalarına ait somut bilgi ve belgelere dayalı Yönetmelik eki ve Değerlendirme Formu'ndaki bilgilere göre değerlendirilerek en yüksek puan alan 5 aday, açık bulunan okul müdürlüğü için mülâkâta alınacak.

Bakan Çelik, bu uygulamanın uzun yıllardır Fen ve Anadolu lisesi öğretmen ile yöneticilerinin seçiminde uygulanan bir sistem olduğunu bildirdi. Çelik, bu sistemin başarılı bulunması nedeniyle tüm eğitim kurumları yöneticilerinin seçiminde de ''mülakat'' uygulamasına geçildiğini ifade etti.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yurtdışına göndereceği personelin seçimi ile ilgili düzenleme konusunda, ''Görülen o ki, çıkarılan her yönetmelik ve genelge, tüm devlet kademelerinde kadrolaşmaya yönelik bir adımdır'' dedi.

Özcan, yaptığı yazılı açıklamada, MEB Yurtdışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personelin Seçimine İlişkin Yönetmelik'te değişiklik yapıldığını anımsattı.
Değişiklikle, ''Bakanlığın ülke genelinde tamamladığı kadrolaşmayı yurtdışına taşımaya çalıştığını'' kaydeden Özcan, yönetmelikte yurtdışına atanacak kişiler için yazılı ve sözlü sınav getirildiğini ifade etti. ''Yurtdışına atanmasına engel hali bulunmamak'', ''hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip olmak'' gibi ''afaki esaslar getirildiğini'' belirten Özcan, şunları kaydetti: ''Meslekî yeterlilik sınavı yazılı ve sözlü, temsil yeteneği sınavı sözlü olarak yapılacak ve iki sınavın ortalamasına göre sonuç belirlenecektir. Bu da göstermektedir ki, belirli kişilerin bu sınavı kazanma şansı olacaktır. Sınavı kazananlar ise iktidarın tercih ettiği kişiler olmaktan öte gidemeyeceğine göre, yurtdışında da bir kadrolaşma söz konusu olacaktır. Görülen o ki, çıkarılan her yönetmelik ve genelge, tüm devlet kademelerinde kadrolaşmaya yönelik bir adımdır.''

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber