Mahkeme, üniversitede kayıt yenileme parasına 'dur' dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2006 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara 1. İdare Mahkemesi, üniversite kayıt yenilemeleri sırasında öğrenci harcının yanı sıra 20 YTL alınmasını yasal bulmadı. Mahkeme, 20 YTL'nin yasal faiziyle öğrenciye geri ödenmesine karar verdi.

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Kemal Vuraldoğan, kayıt yenileme sırasında öğrenci harcı yanında alınan 20 YTL'nin yasal faiziyle iadesine karar verilmesi istemiyle dava açtı.

Davayı görüşen Ankara 1. İdare Mahkemesi, alınan 20 YTL'nin yasal dayanağı bulunmadığına, bu ücretin öğrenci tarafından ancak gönüllülük esasına göre ödenebileceğine işaret ederek, 20 YTL'nin yasal faiziyle öğrenciye geri ödenmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda yükseköğretim üst kuruluşları, yükseköğretim kurumları ve bunlara bağlı birimlerin gelir kaynaklarının düzenlendiğini anımsatarak, öğrencilerden kayıt yenileme sırasında isteği dışında alınan paranın yükseköğretim kurum ve kuruşlarının gelir kaynakları arasında yer almadığını kaydetti.

Ankara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde de katkı payı ve ikinci öğretim ücretini ödemek dışında öğrencilerden para talep edilmesi yönünde bir hüküm bulunmadığı ifade edilen kararda, şöyle denildi:

''Davalı idarece uyuşmazlık konusu ücretin, öğrencilerin yüksek lisans ve doktora eğitimleri sırasındaki dosyalama, postalama, tezlerin jüri üyelerine dağıtımı ve benzeri kırtasiye giderleri için alındığı ileri sürülmekte ise de; üniversitelerin gelirleri 2547 sayılı yasa ile belirlenmiş ve bu gelirler arasında öğrencilerden alınan harçlar da sayılmış, öğrenci harçların nasıl belirleneceği ve ne şekilde ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan Ankara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde de lisansüstü program öğrencilerinden kayıt yenileme sırasında katkı payı veya ikinci öğretim ücreti dışında herhangi bir ücret alınabileceğinden söz edilmediği gibi tezlerin de öğrenci tarafından çoğaltılarak teslim edileceğinin öngörüldüğü, kaldı ki tez teslimi sırasında da davacıdan ayrıca 5 YTL ücret alındığı anlaşılmaktadır.'' Mahkeme kararında, bu durumda davacı öğrenciden kayıt yenileme sırasında isteği dışında alınan 20 YTL ücretin yasal dayanağının bulunmadığını, bu ücretin ilgili öğrenci tarafından ancak gönüllülük esasına göre ödenebileceği sonucuna varıldığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber