'STEM' konusunda Fen liseleri'nin durumu içler acısı

Ülkemizde bu alanda eğitim yaptığı varsayılan Fen liselerinin durumu içler acısı bu konuda en güzel verileri Bahçeşehir ve fen ve teknoloji lisesi kurucusu Enver Yücel söyledi " yabancı dili olmayan, uygulama becerisi gelişmemiş, inovasyon ve teknoloji bilmeyen öğrenciler yetişiyor fen liselerinde, oysa ABD bundan 30-40 yıl önce teknoloji liselerine geçti.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Mayıs 2015 21:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'STEM' konusunda Fen liseleri'nin durumu içler acısı

TURGAY POLAT

Bugün Bahçeşehir Üniversitesi ve TÜSİAD işbirliği ile yapılan STEM eğitim zirvesi vardı. Dünyanın birçok ülkesinden eğitimci katılımı ile eğitimde yeni ufuklar konuşuldu. Ama gerçekten dinlemenizi tavsiye ederdim. Benim için en katkı sunan çalışma CNNTÜRK ekonomi müdürü Emin Çapa'nın yerinde ve harika tespitleri idi. Çapa şu soruyu sordu " neden yer çekimini Ahmet veya Ali değilde Newton buldu. Ülkemizde ağaçtan elma düşmüyor mu?"

"STEM" ingilizce kök anlamına gelmektedir. Öğrencilerimiz yarın büyüyüp mesleklerinde çalışmaya başlayacak ve ülke ekonomisine katkıda bulunacaklar.İşte öğrenciler daha küçükken kendi yetenekleri ve geliştirilebilecek yetenekleridoğrultusunda yetişirlerse büyüyecek ve kendi genlerinden gelen yaratıcılıklarını oluşturacaklardır. "STEM" Türkiyede henüz sayılı çalışma gruplarının hedef ve amaçları iken, Amerika'da bu projenin ülke için önemli olduğuna inanan devlet 2012 yılında STEM eğitimi konusunda öğretmen yetiştirmek amaçlı bir bütçe ayırmıştır.STEM Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

Buna inovasyon deniyor işte. Teknolojinin ışık hızına yakın bir hızla geliştiği (Fizikçi olunca bu betimlemeler içgüdüsel oluyor) örneğin bir güncelleme iki gün sonra yerini yenisine bıraktığı için artık "eski" kavramı bile günümüzde yeni hisler uyandırıyor. Bunun nedeni ihtiyaçlar doğrultusunda alınan yol ve gelen çözümler. Teknoloji ise zamanı artık kısaltıyor.

Ülkemizde bu alanda eğitim yaptığı varsayılan Fen liselerinin durumu içler acısı bu konuda en güzel verileri Bahçeşehir ve fen ve teknoloji lisesi kurucusu Enver Yücel söyledi " yabancı dili olmayan, uygulama becerisi gelişmemiş, inovasyon ve teknoloji bilmeyen öğrenciler yetişiyor fen liselerinde, oysa ABD bundan 30-40 yıl önce teknoloji liselerine geçti. Artık bilim üreten, yazılım yapan, kodlama yapan, patent üreten üreten liseler var. Örneğin bizim kurduğumuz okul Türkiye'de 135 üniversiteden daha fazla patent üretti" Enver Yücel'in sözünü ettiği okul Türkiye'de STEM eğitimi yapan tek okul. Öğrenciler bilim fen ve matematik öğrenirken aynı zamanda bu bilimleri kullanarak proje, ürün ve teknoloji üretiyorlar.

Son on yılda dünyanın en önemli borsası wallstreet'e alınan brokerların yarısı matematik ve fizik mezunu. Eğer zengin ve yeni dünyayı yakalamış, dünyanın en büyük ekonomileri içinde yer almak istiyorsak tek şansımız eğitim ve bu eğitiminde geleceği oluşturacak nesilleri yetiştirmesi şart. İşte bu aşamada tek çaremiz STEM odaklı eğitim. Peki bunun için ne yapacağız; fen liselerini ve anadolu liselerini kapatıp fen ve teknoloji liseleri açacağız. Daha ilkokuldan kod yazımı ve inovasyon dersleri vermeye başlayacağız. Ders notları yerine proje, yaratıcılık ve inovasyon teşvikleri yapacağız. Tabi en önemlisi "eski okulun" yerine yeni nesil okulu oluşturacağız.

Aksi halde yran kaçar ve biz bu dünyanın ucuz insan gücü oluruz. Geleceğin ülkesi olmanın tek yolu doğru ve 21.yy becerilerini öğreten eğitimdir geç kalmadan.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber