Ekonomi hızlanıyor, işte iki gösterge

Ekonomide hızlanma belirtileri ortaya çıkmaya başladı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Haziran 2015 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ekonomi hızlanıyor, işte iki gösterge

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) aralıktan bu yana ilk defa sektörde büyümeye işaret eden 50 düzeyinin üzerine çıktı. Tüketici Güven Endeksi ise mayısta bir önceki aya göre 10,86 puan birden artarak 70,36'ya yükseldi.

TOPARLANMA DEVAM EDİYOR

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) yaklaşık altı yılın en düşük düzeyini gördüğü mart ayından bu yana süregelen toparlanmayı sürdürerek 50.2'ye yükseldi ve sektörün zayıf da olsa büyüme kaydettiğini gösterdi. Endekste 50 durağan seyre, 50'nin üzeri ise büyümeye işaret ediyor. İmalat PMI'ı oluşturan beş temel göstergeden ikisi, istihdam ve tedarikçilerin teslim süreleri endekse pozitif katkıda bulunurken, üretim, yeni siparişler ve girdi stokları ise daralmaya işaret etti. İmalat sektörünün yeni siparişleri de yılbaşından bu yana süregelen daralmanın sürdüğüne işaret etti. Ancak endeks nisan ayındaki 46.8 düzeyinden 49.2'ye yükselerek daralmanın gücünü yitirdiğini ortaya koydu.

BİR AYDA 11 PUAN YÜKSELDİ

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 10,86 oranında artarak 70,36 değerini aldı. Endeks geçen yılın aralık ayından sonra ilk kez yükseldi. Endeksi oluşturan soruların detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme görüldü. Mayıs ayının ilk yarısında finansal piyasalarda

yaşanan görece olumlu hava tüketici güvenini pozitif etkileyen ve ön endeksi yükselten önemli bir faktördü. Mayıs ayının ikinci yarısında finansal piyasalarda kısmen terse dönen gelişmeler ve seçimlerin yaklaşıyor olması tüketici güvenindeki artışı frenledi. Bu çerçevede, CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 16,40 artarak 72,91'e ulaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber