Trafik sigortasında ihbar 10 güne çıktı

Zorunlu trafik sigortasına ilişkin genel şartları yeniden düzenleyen uygulama dün hayata geçti.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Haziran 2015 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Trafik sigortasında ihbar 10 güne çıktı

Bu kapsamda sigorta teminat türleri, "maddi zararlar teminatı", "sağlık giderleri teminatı", "sürekli sakatlık teminatı" ve "destekten yoksun kalma (ölüm) teminatı" olarak belirlendi.

Kaza nedeniyle mağdurun tedavisine başlanmasından itibaren mağdurun sürekli sakatlık raporu alana kadarki süreçte ortaya çıkan bakıcı ve tedaviyle ilgili diğer giderler, kaza nedeniyle çalışma gücünün kısmen veya tamamen azalmasına bağlı giderler sağlık gideri teminatı kapsamında olacak. Sağlık giderleri teminatı Sosyal Güvenlik Kurumu sorumluluğunda olacak, ilgili teminat dolayısıyla sigorta şirketinin ve güvence hesabının sorumluluğu da sona erecek.

Bununla birlikte, ilgili Terörle Mücadele Kanunu'nda belirtilen terör eylemlerinde ve bu eylemlerden doğan sabotajda kullanılan araçların neden olduğu ve Karayolları Trafik Kanunu'na göre sigortalının sorumlu olmadığı zararlar, teminat dışında olacak.

Düzenlemeyle "eşdeğer" ve "orijinal" parça tanımları da yapıldı. Kaza tarihine göre 3 yaşını geçmeyen motorlu araçlarda hasarlı parça, onarımı mümkün değilse öncelikle orijinaliyle, bulunmaması halinde eşdeğer veya ömrünü tamamlamış araçlardan alınan orijinal parçayla değiştirilecek.

Onarım masrafları, aracın olayın gerçekleştiği tarihteki değerini aşar ve aracın onarım kabul etmez hale geldiği tespit edilirse, tam hasara uğramış sayılacak.

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, yeni genel şartlardan kaynaklı değişimlerin, maliyetleri ve fiyatları artırabileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber