Kadın vekil rekoru

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 25'inci dönem milletvekilleri arasında 97 kadın var. Mecliste ilk kez kadın vekil oranı yüzde 18'e yükseldi. AK Parti'yi 41, HDP'yi 31, CHP'yi 21, MHP'yi 4 kadın temsil edecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Haziran 2015 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kadın vekil rekoru

BURCU ÇALIK

7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri, kadın vekil adayları açısından bir rekoru da beraberinde getirdi. Cumhuriyet tarihinde Meclis'teki kadın vekil oranı ilk kez yüzde 18'e ulaştı. Toplamda 97 kadın milletvekili Meclis'e girerken, başörtüsü nedeniyle şimdiye kadar seçilme hakkından mahrum kalan 21 başörtülü kadın milletvekili de Meclis'teki yerini aldı. AK Parti, 30 seçim bölgesinden 41 kadın milletvekilini Meclise göndererek, 25. dönemde de en fazla kadın milletvekiline sahip parti oldu. 2015 yılı genel seçimleri kadınlar açısından mutlu edici sonuçlar getirdi. 550 sandalyeli Meclis'te 2007'de 50 kadın milletvekili varken, 2011'de bu sayı 79'a çıktı. 7 Haziran seçimlerinde ise ilk kez kadın milletvekili oranı yüzde 18'e ulaşarak, 97 oldu.

AK PARTİ İLK SIRADA

Seçim sonuçlarına göre, AK Parti 30 seçim bölgesinden 41 kadın milletvekilini Meclise göndererek, 25'inci dönemde de en fazla kadın milletvekiline sahip parti oldu. AK Parti'yi yüzde 40'ı kadın adaylardan oluşan HDP 31 kadın vekil ile takip etti. CHP'den 21 kadın vekil Meclis'e girerken, MHP'nin kadın vekil sayısı 4 oldu.

21 BAŞÖRTÜLÜ VEKİL

2015 seçimleri yıllarca seçilme hakkından mahrum kalan, kamu kurumlarına alınmayan, üniversite sıralarında oturamayan başörtülü kadınlar için de sevindirici sonuçlar getirdi. İlk kez AK Parti'den 19, HDP'den ise 2 başörtülü kadın milletvekili olarak Meclis'teki yerini aldı. Başörtülü vekiller arasında Fatma Benli, Özlem Zengin ile Merve Kavakçı'nın kardeşi Ravza Kavakçı da bulunuyor. 28 Şubat sürecinde öğrenim gördüğü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden başörtüsü yasağı nedeniyle atılan ve yasağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyan Leyla Şahin Usta da Konya'dan milletvekili seçildi. Kadın milletvekilleri arasında HDP'den Hüda Kaya ile Seher Akçınar Bayar da yer alıyor. Ayrıca Meclis'in en genç vekili unvanını AK Parti Tokat milletvekili olan 27 yaşındaki Fatma Gaye Güler aldı.

İKİ EZİDİ, BİR SÜRYANİ, BİR MIHALLEMİ

Avrupaeski milletvekili olan Feleknas Uca Diyarbakır'dan ve Avrupa Ezidi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Atalan Batman'dan HDP milletvekili seçildi. HDP'nin Mardin 4'üncü sıra adayı Mehmet Ali Aslan meclise giren ilk Mıhallemi oldu. HDP Mardin Milletvekili Erol Dora da Süryani vekil olarak Meclis'teki yerini aldı.

İLK ROMAN MİLLETVEKİLİ

Türkiye'nin ilk Roman milletvekili CHP'li Özcan Purçu oldu. Purçu, BBC Türkçe'ye verdiği demeçte "Ülke olarak basamak atladık. Sevinçliyiz, gururluyuz" dedi.

3 ERMENİ MECLİS'TE

7 Haziran seçimi onuçlarına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tarihte ilk kez 3 Ermeni milletvekili de girdi. AK Parti'nin İstanbul 2'nci bölge adayı olan gazeteci Markar Esayan, CHP'nin İstanbul 2'nci bölge adayı olan Avukat Selina Özuzun Doğan ve HDP'nin İstanbul 3. bölge adayı olan Garo Paylan yeterli oy olarak TBMM'ye girmeye başardı.

ÖCALAN'IN YEĞENİ DE VAR

AbdullahÖcalan'ın 28 yaşındaki yeğeni Dilek Öcalan Şanlıurfa'dan HDP 2. sıra milletvekili adayı olarak Meclis'e girdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber