Konut üretimi azaldı, kira fiyatları arttı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2006 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, kredi faizlerinde yaşanan yükselmeyle birlikte konut üretim hızındaki yavaşlamanın, ev ve kira fiyatlarını artırdığını söyledi.

Çakır, konut ve kira fiyatlarının arz ve talebe göre değişim gösterdiğini, fiyat değişimlerinde piyasadaki kredi faiz oranlarının da etkili olduğunu belirtti.

Kredi faiz oranlarının düşük olduğu dönemde vatandaşların konut almak için yoğun şekilde kredi çektiğini anlatan Çakır, paranın inşaat sektörüne girmesiyle de konut üretiminin arttığını belirtti.

Şimdi ise konut kredilerinde faiz oranlarının yükselmesiyle, banka kredisi kullanarak ev almaya ilginin azaldığını ifade eden Çakır, şunları kaydetti:

''Konut açığının yaşandığı Konya'da, konut satışları azaldı. Buna rağmen, kredi faizlerinde yaşanan yükselmeyle birlikte konut üretim hızındaki yavaşlama, ev ve kira fiyatlarını artırdı. Konut fiyatları, semtlere göre farklı oranlarda arttı. Bu durum, yeni konut üretimindeki yavaşlamayı net olarak gösteriyor. Buna paralel olarak kira fiyatlarında da son dönemde artış yaşanıyor. Konya'da 250 YTL olan bir evin kira fiyatı, 350 YTL'ye çıktı. Bu fiyat artış oranı, üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu semtlerde yüzde 100'e yaklaşıyor.'' Çakır, konut üretiminin yeniden hızlanmaması durumunda, konut fiyatları ve ev kiralarındaki artışın sürmesinin de kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber