YÖK'ten kişiye göre denklik

Haber Giriş : 23 Ağustos 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurt dışında denkliği kabul edilen üniversitelerden alınan sağlık alanındaki diplomaların tanınması için yapılan sınavı kaldıran YÖK, sadece ?tereddüte' düştüğü adayları sınava tâbi tutacak. YÖK'ün başörtüsünde tereddüte düşeceği tahmin ediliyor

YÖK'ün, yurt dışında tanıdığı üniversitelerden tıp doktorluğu, diş hekimliği ve eczacılık alanlarından alınan diplomaların Türkiye'de tanınması için Seviye Tespit Sınavı'na girme zorunluluğu kaldırılırken, eğitim düzeyi ve içeriği konusunda YÖK'ün tereddüte düştüğü adaylara yönelik Seviye Tespit Sınavı düzenlenecek. YÖK Genel Kurulu'nun 18 Ağustos 2006 tarihli toplantısında kabul edilen karar denlik konusunu tamamen YÖK'ün keyfi uygulamalarının kıskacında bıraktı.
YÖK'ün yurt dışındaki tanıdığı üniversitelerden söz konusu dallarda alınan diplomaların denkliği için artık Seviye Tespit Sınavı'na girilmeyecek. Diploma alınan kurumun tanınması koşuluyla eğitim programının Türkiye'deki üniversitelerde verilmekte olan eğitim programına denk olduğu, eğitim düzeyi ve alanı açıkça tespit edilenlere denklik belgesi verilecek.

KRİTER BELLİ DEĞİL

Eğitim düzeyi ve içeriği konusunda tereddüt olması halinde ilgili adaylar usul ve esasları YÖK tarafından belirlenecek olan Seviye Tespit Sınavı'na alınacak. Kararda YÖK'ün tereddütleri ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmemesi, onbinlerce adayın denklik sorununun sürmesi anlamına geliyor. Adaylar yine YÖK'ten keyfi kararlarda insaflı olmasını bekleyecek. Ayrıca Seviye Tespit Sınavı'na alınmasına karar verilen adaylara, sınavın her iki aşaması için sınav sayısı kısıtlaması getirilmeyeceği duyuruldu.

ÖN LİSANS DENKLİĞİ

Temel Tıp Bilimleri eğitimini Türkiye'deki tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde başarıyla bitirip, Klinik Tıp Bilimleri Eğitimini yurt dışında tamamlayarak Tıp Doktorluğu ve Diş Hekimliği diploması alanlar ile Meslek Bilimleri eğitimini yurt dışında tamamlayarak Eczacılık diploması alanlardan Seyive Tespit Sınavı'na girmesine karar verilen adaylar, Seviye Tespit Sınavı'nın temel tıp bilimleri bölümünden (1. aşamasından) muaf tutulacak. Seviye Tespit Sınavı'nın 1. aşamasında başarılı olan adaylardan talep edilenlerle söz konusu sınavın 2. aşamasında başarısız olanlardan talep edilenlere ön lisans denklik belgesi verilecek. Seviye Tespit Sınavı'nın 2. aşamasında başarılı olamayan adayların Türkiye'de lisans denklik tamamlama programına devam etmelerine ilişkin hüküm de yönetmelikten çıkarıldı.

Uygulanırsa dava açarız

YÖK'ün tereddüte düştüğü adaylara yönelik Seviye Tespit Sınavı düzenleme kararı vermesi tepkiyle karşılandı. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Başörtüsü ya da imam hatip konusunda kesinlikle tereddüte düşecekler. Kendilerine yakın çevrelerden hatırını saydıkları kişilerin çocukları için bu denklik sorununu yaşatmak istemiyorlar. Tamamen ideolojik ve keyfi bir karar" diyerek yapılan değişikliği eleştirdi. Sağlık-Sen Genel Sekreteri Hüsnü Kaymaz da YÖK'ün sözkonusu Seviye Tespit Sınavı'ndan vazgeçmesini olumlu bulduğunu söylerken, tereddüt konusunu anlamlandıramadıklarını belirterek, "Eğer YÖK'ün tereddütleri sürerse, yurtdışında eşit şartlarda tıp eğitimi aldığı halde bir aday tereddütlü diğeri tereddütsüz oluyorsa biz bu uygulamayı dava konusu yaparız" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber