Belediyelerin norm kadro esaslarına ilişkin kararnamesine iptal davası...

Haber Giriş : 25 Ağustos 2006 09:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye-Is Sendikasi, Bakanlar Kurulu'nun belediyelere norm kadro standardi getiren kararnamesinin iptali için Danistay'da dava açti.

Bakanlar Kurulu'nun 2006/9806 sayili 'Belediye ve Bagli Kuruluslar ile Mahalli Idare Birlikleri Norm Kadro Ilke ve Standartlarina Iliskin Esaslar'ina karsi Belediye-Is Sendikasi ve isinden çikarilan Muharrem Kaya adli bir belediye isçisi iptali ve yürütmenin durdurulmasi için Danistay'a basvurdu.

Belediye-Is Sendikasi, dava dilekçesinde kararnamenin yüzbinlerce belediye çalisaninin isini kaybetmesine neden olacagini belirtirken, üyeleri olan Muharrem Kaya'nin kararname gerekçe gösterilerek, isten atilmasini somut örnek olarak gösterdi.

Kararnamenin Anayasaya, Sendikalar, Belediye ve Devlet Memurlari Yasalarina aykiri oldugu öne sürülen dava dilekçesinde, kanunla düzenlenecegi çok açik bir sekilde Anayasa hükmü olan konularin hukuka aykiri olarak 'Bakanlar Kurulu karariyla' düzenlendigine dikkat çekili. Dilekçde söyle denildi:

'Yerinden yönetim ilkesine göre, yerinden yönetim kuruluslari, tüzel kisilige sahip, genel karar organlari seçimle belirlenen özerk kuruluslardir. Anayasanin 127. maddesine göre merkezi idare, mahalli idareler üzerinde vesayet yetkisine sahiptir. Vesayet yetkisi bir denetim yetkisidir. Bu yetki, vesayet makaminin, denetimi altindaki kurulusun yerine geçerek, onun adina islem yapmasina imkan vermez. Anayasanin 127'nci maddesi mahalli idarelerle ilgili düzenlemelerin yasayla yapilmasini emretmektedir. Yasayla düzenlemenin ardindan, yasanin öngördügü düzenlemeleri ise ilgili mahalli idare biriminin yetkili organlarinin yapmasi Anayasa geregidir.'

'BELEDIYE YETKILERI ALINDI'

Bakanlar Kurulu kararinin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Sarti'nin 'özerk yerel yönetim' ilkesine de aykiri olduguna dikkat çekilen dava dilekçesinde, iptali istenen kararnamenin yerel yönetimlerin yasal yetkilerini elinden aldigi TBMM'ye ait bir yetkinin gasp edildigi de ifade edildi.

Dava dilekçesinde, kararnameyle 'geçici isçi-sürekli isçi' ayrimi yapildigini da vurgulayarak, bunun mevcut is hukuku sistemine aykiri oldugunu ve bu kavram karisikliginin isçiler arasinda statülerin belirlenmesi anlaminda tedirginlige yol açildigi kaydedildi.

Kararnamenin 17. maddesinde 'memurlar ve diger kamu görevlileri eliyle yürütülmesi zorunlu olmayan hizmetlerin hizmet satin alma yoluyla karsilanmasi esastir' hükmünün hatirlatildigi dava dilekçesinde söyle denildi:

'Bu hüküm Belediye Yasasi'nin 14. maddesine aykiridir. Belediye Yasasi'nin 14. maddesi belediyelerin yapacagi hizmetleri saymakta, ardindan bazi hizmetler de ?yapar veya yaptirir' ifadelerine yer vermektedir. Yasa belediyelere seçenek sunmakta, zorunluluk getirmemektedir. Kararname ise belirli tür hizmetlerin Belediye tarafindan yapilmasini istisna haline getirmekte, hizmet satin almayi kesin kural olarak getirmektedir. Kanunun öngörmedigi bu hususun Kararname ile getirilmesi Kanuna aykirilik olusturmaktadir.'

KADRO UÇURUMU

Sendika dava dilekçesinde kararnamenin nasil isçi kiyimina neden olacagini da örnekler vererek anlatti. Kararnamenin eki olan cetvellere göre, Ankara EGO'ya 264 isçi öngördügünü oysa ayni kurumda halen 2 bin 429 isçinin çalistigina dikkat çekti. Izmir ESHOT'da ise 997 isçi çalismasina karsin, kararnamenin 198 isçi çalistirabilecegi düzenlemesi getirdigini belirten sendika, isçilerin tamamina yakininin kendi üyesi oldugunun da altini çizdi.

Sendika, Anayasa ve yasalara aykiri olan Bakanlar Kurulu kararinin iptalini ve yürütmenin durdurulmasini talep etti.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber