AK Parti'de koalisyon bilançosu: MHP'yle disiplin CHP'yle güven

YENİ hükümet oluşumlarında gözlerin çevrildiği AK Parti'de, CHP ve MHP'li koalisyon seçeneklerinin artı ve eksileri değerlendiriliyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Haziran 2015 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti'de koalisyon bilançosu: MHP'yle disiplin CHP'yle güven

Turan YILMAZ

Ak Parti'nin koalisyon bilançosunda "disiplin-güven" dengesi en kritik konu olarak öne çıkarken, CHP ile ortaklık için, "Güven verir, ancak disiplin sorun olur", MHP ile ortaklık için de, "Disiplin olur ancak güven sıkıntısı yaşanabilir" değerlendirmeleri öne çıktı.

CHP İLE ARTILAR VE EKSİLER

AK Parti'de, CHP ve MHP'li olası koalisyon seçenekleri, artıları ve eksileriyle ayrıntılı olarak raporlaştırıldı. CHP'li koalisyona ilişkin 7 sayfalık raporda, bu partiyle ortaklığın artıları, "Çok daha geniş bir taban üzerine oturacak böyle bir ortaklık, Türkiye'nin dışarıdaki imajına pozitif katkı sağlar. Basın özgürlüğü ve insan hakları ihlalleri konusundaki eleştiriler yumuşar, Çözüm Süreci devam eder. Alevilerin daha pozitif bir alana geçişlerine yardımcı olur. HSYK gibi bazı temel konularda anayasa değişikliğine gidilebilir. Başta Kıbrıs, Irak, Suriye ve AB ile ilişkiler, dış politikadaki sorunlu alanlarda Türkiye yeni bir açılım yapabilir. CHP'nin cemaat konusundaki net tavrı bu mücadelenin sürdürülmesine yardımcı olur" diye sıralandı. Bu ortaklığın en önemli eksisi olarak ise CHP içinden çıkacak seslerin yaratabileceği disiplinsizlik gösterildi.

MHP İLE ARTILAR VE EKSİLER

MHP'li koalisyona ilişkin raporda ise bu partiyle ortaklığın en önemli artısı olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kişiliğinden de kaynaklanan "disiplin" konusu öne çıktı. "Bir hükümetin verimli çalışması açısından en önemli unsur olan disiplin, MHP ile ortaklıkta daha güçlü tesis edilebilir" değerlendirmesi yapıldı. Bu ortaklığın eksileri ise şöyle sıralandı: "Türkiye'nin uluslararası imajı daha da negatif bir hale gelebilir. MHP seçim dönemindeki söylemini hükümete de taşırsa Çözüm Süreci sona erer. Kamu güvenliğinin sağlanması yönünde etkin önlemler alınmasında hükümetin eli rahatlar. Ancak bütün bunlar HDP'ye kayan oylarımızın dönüşünü daha da zorlaştırır. Ayrıca, her iki partinin tabanındaki benzerlikler dikkate alındığında, gidiş-gelişlere yol açabilir. Çözüm Süreci ekseninde yaşanabilecek olumsuzluklarda milliyetçi tabanımızın ortağımıza kayma tehlikesi ortaya çıkabilir."

HDP'YE DE GİDECEK

Başbakan Ahmet Davutoğlu da sonuçları, önceki gün ve dün bir araya geldiği milletvekilleriyle görüşmelerinde paylaştı, "Her koalisyonun artı ve eksileri var. Hükümeti bizim kurmamız gerekiyor, kurmak için de elimden gelen çabayı sarf edip samimiyetle çalışacağım. CHP ve MHP'nin yanı sıra HDP'ye de gidip görüşlerini dinleyeceğim" dedi.

CHP-MHP BAŞABAŞ

Davutoğlu'nun iki gündür görüştüğü milletvekillerinin görüşleri ise her iki partiyle ortaklığın birbirine yakın oranlarda tercih edildiğini ortaya koydu. Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri arasında CHP'yle ortaklık MHP'ye oranla bir adım önde çıkarken, Ege ve Akdeniz milletvekilleri CHP ve MHP'yle ortaklık konusunda ikiye bölündü. İç Anadolu milletvekilleri ise ağırlıklı olarak MHP'li koalisyona yeşil ışık yaktı. Marmara ve Karadeniz Bölge milletvekilleri arasında ağırlıklı olarak MHP'li hükümet seçeneği öne çıktı.

DAYATMADA BULUNMAYIZ

Milletvekilleri ve eşlerine verdiği iftar sonrası konuşan Davutoğlu şunları söyledi: "Muhalefet liderlerine sesleniyorum; biz onları ziyaret ederken, tam bir iyi niyetle, samimiyetle, dürüstlükle yaklaşacağız. Bizi misafir edecekleri zaman, aynı iyi niyet, samimiyet ve dürüstlük içinde olmaları halinde ülkemizi yönetecek bir hükümeti kurabileceğimize inanıyorum. Geçmiş hesapları açmaya kalkarlar, rövanşizim içerisinde hareket ederlerse kaybeden onlar olur. Ne 'en büyük partiyiz' diyerek dayatmada bulunuruz ama 258 milletvekiliyle de Mecliste hiçbir dayatmayı kabul etmeyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber