Doğalgazda art arda iki zam daha var

Haber Giriş : 28 Ağustos 2006 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son olarak bu ay içinde yüzde 7'ye yakın zamlanan doğalgaza eylül ve ekim aylarında da yüzde 5'erlik zam yapılması planlanıyor. Doğalgazdan elektirk üreten firmalar ise zor durumda

Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle ortaya çıkan doğalgazdaki zam ihtiyacının devam ettiği ve eylül ile ekim aylarında vatandaşa yüzde 5'er oranlarda yansıyacak 2 ayrı zammın yapılmasının gerekli görüldüğü öğrenildi. En son 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere vatandaşa yüzde 6.8 oranında yansıyan doğalgaz zammına karar veren Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ), eylül ayında zam yapılıp yapılmayacağına ise hafta içinde yapacağı yönetim kurulu toplantısında karar verecek.

BOTAŞ, bu yıl içinde çıkış fiyatlarına 1 Mart'ta yüzde 5.83, 1 Haziran'da yüzde 5.74, Ağustos'ta ise yüzde 6.8 oranında zam yapmıştı. En yüksek zammın yapıldığı bu aydan sonra eylül ve ekim ayları için de zam yapılmasının kaçınılmaz oldugu belirtildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, yılın geri kalan kısmı için zam ihtiyacının yüzde 20'yi aşması nedeniyle, gazın ısınma amaçlı yoğun kullanıldığı kış ayları öncesinde gerekli zamların uygulanması gerektiğini ifade ettiler. Böylelikle zamların vatandaş tarafından daha az hissedilebildiğine dikkat çeken Bakanlık yetkilileri, henüz zam kararının kesinleşmediğini ancak vatandaşa en fazla yüzde 5 oranında yansıyacak oranda zam yapılabileceğini bildirdiler.

Zamlar santralleri kapattırıyor

BOTAŞ'ın 2006 yılında yaptığı doğal gaz zamlarının toplamı yüzde 20'ye ulaştı. BOTAŞ'ın zarara uğramaması için yılın geri kalan kısmı için de aynı oranda zam yapılması gerekiyor. BOTAŞ, ağustos ayında yaptığı zammı temmuz ayında uygulamak istemiş ancak yönetim kurulunda boş koltuğun bulunması nedeniyle gerekli karar alınamamıştı. Bu nedenle, ağustos ayı zammı da yüzde 5 oranını aşarak uygulanmıştı. Doğalgaza yapılan zamlar, gazdan elektrik üreten özel sektörü ise olumsuz etkiliyor. Bakanlık ile ağustos ayında masaya oturan özel sektör kesimi, doğalgaz zamlarından olumsuz etkilendiklerini belirterek, en azından Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) elektrik üretimi üzerindeki yükünün kaldırılmasını istemişti. Henüz bu konuda bir sonuç alamayan özel sektör ise doğalgazın içpazarda daha ucuza satıldığı ülkelere santrallerini taşımaya hazırlanıyor.

Referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber