Yeni YÖK Kanunu'nun yetişmemesi halinde sadece meslek liseleriyle ilgili düzenleme yapılacak.

Haber Giriş : 02 Mart 2004 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni YÖK Kanunu'nun yetişmemesi halinde sadece meslek liseleriyle ilgili düzenleme yapılacak.

Milli Eğitim Komisyonu gündeminde bekletilen iki maddelik kanun tasarısı çıkartılarak adaletsizlik ortadan kaldırılacak.

AK Parti hükümeti, 20 Haziran'da yapılacak ÖSS sınavından önce meslek lisesi mezunlarına yönelik adaletsizliği ortadan kaldırmak istiyor. Bunun için hükümetin önünde iki alternatif bulunuyor. İlk alternatif, yeni YÖK Kanunu ile bu düzenlemeyi gerçekleştirmek. Hükümetin önündeki ikinci alternatif ise, yeni YÖK Kanunu'nu beklemeden 2547 sayılı YÖK Kanunu'nda değişiklik yapmak.

Hükümet, yeni YÖK Kanunu Tasarısı'nın Meclis'e göndermek için YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ve rektörlerin hazırlayacağı metni bekliyor. Hükümet, yeni YÖK Kanunu'nun Meclis'ten geçmesinin CHP'nin engellemeleri nedeniyle gecikmesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bu düzenlemeyi veto etmesi ihtimalini de gözönüne alarak, ikinci alternatif üzerinde duruyor. Bu durumda yeni YÖK yasasının sınavların yapılacağı 20 Haziran'a yetişmeyeceğine dikkat çekiliyor.

Yasa seçimden sonra
Hükümet tarafından 7 Ekim 2003 tarihinde Meclis'e gönderilen ve Milli Eğitim Komisyonu gündeminde bekleyen 2547 sayılı YÖK Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarının yeni YÖK Kanunu'nda uzlaşma sağlanamaması halinde, seçimlerin hemen ardından yasalaştırılması bekleniyor.

İki madde değişecek
2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 45. Maddesinde değişiklik öngören tasarı, "Yüksek öğretim kurumlarına ÖSYM'nin yapacağı sınavla girilir. Sınav sonuçları bütün adayların orta öğretimdeki başarıları da dikkate alınarak değerlendirilir. Adayların yüksek öğretim programlarına yerleştirilmelerinde puanlamalar, sözel, sayısal, eşit ağırlık ve yabancı dil olmak üzere dört puan türü esas alınarak yapılır" düzenlemesini getiriyor. Tasarı, "Bütün adaylar için yüksek öğretim programlarına yerleştirme, her bir adayın ÖSYM'nin yaptığı sınavdan aldığı puana, bireysel başarı puanı eklenerek alan/bölüm ve kol farkı gözetilmeksizin ÖSYM tarafından gerçekleştirilir" hükmünü de getiriyor.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber