Savcı ve hakimleri isimsiz ihbar mektuplarıyla dinlemişler

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen paralel yapı soruşturmasında 1 numaralı şüpheli olarak yer alan eski KOM Şube Müdürü Anadolu Atayün'ün savcı ve hakimleri dinlettiği ortaya çıktı. İsimsiz ihbar mektupları gönderen Atayün'ün, paralel yapıya engel olarak gördüğü kişilerin devre dışı bırakılmasını hedeflediği belirlendi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Temmuz 2015 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savcı ve hakimleri isimsiz ihbar mektuplarıyla dinlemişler

Dönemin Konya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürü olan Anadolu Atayün'ün çeşitli tarihlerde doğrudan kendi imzası ile Adalet Bakanlığına önünde engel gördüğü bazı savcı ve hakimler hakkında ihbar yazıları gönderdiği ortaya çıktı. Gönderilen yazıları ihbar kabul edilerek Adalet Bakanlığı'nın müfettiş incelemesi başlattığı bu yolla savcı ve hakimlerin dinlendiği tespit edildi. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Mülkiye Müfettişleri'nin incelemeleri yer aldı. İncelemelere göre Adana Cumhuriyet Başsavcısı İhsan Eroğul, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Fatih Özdemir, Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Servet Öztürk, Adana Cumhuriyet Başsavcıvekilleri Mithat Çubukçu ve Reşit Özcan, Adana Hakimi Fikri Yılmaz ve Final soruşturma savcısı da olan dönemin Adana Cumhuriyet Savcısı Cengiz Bal'ın telefonlarının dinlendiği belirlendi.

'SAVCIM TEKNİK TAKİBİ SÜRDÜR'

27 Haziran 2008 tarihli yazıda, bir şirkete yönelik soruşturmayı yürüten savcı Cengiz Bal'ı şikayet eden Atayün, "Savcı Cengiz Bal, Konya KOM Şube Müdür Yardımcısı Mehmet Erikoğu'nu telefonla arayarak teknik takip çalışmalarından haberdar oldukları bu nedenle takip ve gizli izlemenin sonlandırılması için kendisine yazı gönderilmesi talimatını verdi. Erikoğlu, teknik takibi kesmenin uygun olmayacağı yönünde itirazlarda bulundu ancak Savcı itirazları kabul etmedi. KOM Şube Müdürlüğü yazılı talepte bulunmaması üzerine soruşturma savcısı Cengiz Bal aynı gün teknik takip ve gizli izleme çalışmalarına son verilmesi talimatını Emniyet'e gönderdi" ifadelerine yer verdi.

TEKNİK TAKİP SONLANINCA ŞİKAYET ETTİ

İddianamede Atayün'ün Adalet Bakanlığı'na yazdığı yazıyla savcının talimatını yerine getirmediğini itiraf ettiği yer aldı. Teknik takibin sonlandırıldığının ertesi günü Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na Cumhuriyet Savcısı'nın suç örgütü ile ilişkili olduğuna dair bir yazıyı doğrudan gönderdiği ifade edilen iddianamede, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Fatih Özdemir'in bir soruşturmada şüpheli durumda bulunan kişi ile ilişki içerisinde olduğuna dair ihbarda bulunduğu kaydedildi.

TAPE'YE EK YAPIP BAŞSAVCI'YI SUÇLADI

Atayün bir başka yazıda ise Özdemir'in polislerin kumpas kurduğu bir iş adamının sekreteri arasında yapılan görüşme tapesine yasa dışı eklemeler yaparak Başsavcıyı çeteyle işbirliği içinde göstererek şikayet etti. İddianamede görüşmeye ait tapenin Polis Kriminal Laboratuvarı'ndaki inceleme sonucuna yer verildi. Raporda sekreterin iş adamına 'Başsavcı aramanızı istiyor' dediği tespit edildi. KOM Şube'nin dökümünde ise 'Başsavcı arabanızı istiyor' şeklinde yer verilerek Atayün'ün başında bulunduğu KOM Şube'nin sahtecilik suçu işlediği ifade edildi.

HER GÖRÜŞME SONRASI İHBAR GELİYORDU

Atayün'ün Özdemir hakkında çok sayıda isimsiz ihbar mektubu olduğunu söylemesi, iddianamede 'Kolluğun kendi gönderdiği isimsiz, imzasız ihbar mektuplarını dayanak göstererek Özdemir hakkında suçlamada bulunulduğu belirtildi. İfade veren Özdemir, hakkında 20'ye yakın ihbar mektubu olduğunu belirterek, "Ne zaman KOM veya dönemin Emniyet Müdürü ile görüşsem o konuyla alakalı hakkımda bir ihbar mektubu gönderiliyordu" dedi.

İhbar mektupları KOM'dan yollandı

İddianamede şüpheli olarak yer alan o dönem KOM Şube'de görev yapmış polis memuru Aydın Şahin'in ihbar mektuplarının KOM Şube'den gönderildiğine yönelik itirafları da yer aldı. Şahin, Konya Organize Suçlarla Mücadele Büro Amiri Halis Çevik'in kendisine bir kaç kez içinde 20-30 zarf bulunan bir poşeti verdiğini belirterek, "Elini değme bunları kamerasız bir postahaneden at, dedi. Zarfların üzerinde bazı basın yayın organlarının adresleri vardı. Cumhuriyet Başsavcılığı, TBMM, Genel Kurmay Başkanlığı gibi adreslerin olduğunu görmüştüm. Postaya verdim. İçinde neler olduğunu bilmiyorum" ifadelerini kullandı. "ÇOK ÜZGÜN VE PİŞMANIM" 17 Aralık sonrası beraber çalıştığı amirle rinin bir kısmının açığa alındığını öğren diğinde kullanıldığını anladığını ifade eden polis memuru Şahin, "Ülkemizde son döneme damga vuran davalarda şüphe lilerin beraat etmeleri, suçsuz yere uzun süre cezaevinde yatmaları ve komplolar kurulması paralel yapı tarafından devletin kritik ve hassas alanlarının tehdit edildiğini anladım. Bu aşamada kullanılmış olabi leceğimi düşündüm. Vicdanen rahatsız olmuştum. Çok üzgün ve pişmanım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber