Valilik: Eyleme izin yok KESK kararlı: Alandayız

Haber Giriş : 05 Eylül 2006 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin TBMM'de görüşülmesine saatler kala demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler seslerini yükseltiyor. Dokuz sivil toplum ve emek örgütüyle her çevreden çok sayıda protestocu bugün tezkerenin görüşüldüğü saatlerde Ankara'da sokaklarda olacağını açıkladı. Ankara Valiliği'nin eyleme izin vermeyeceğini duyurmasına karşın KESK vazgeçmeyeceklerini bildirdi. Protestolar dün TBMM kapısı ve Kızılay'da yoğunlaştı. Halkevleri üyesi beş kadın, TBMM'nin Dikmen Kapısı karşısında bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın demirlerine kendilerini zincirlediler. Lübnan'a asker gönderilmesini protesto eden kadınlar 'Tezkere çıkarsa Tayyip gitsin askere' sloganları attılar. Eylem, polisin protestocuları gözaltına almasıyla sona erdi. TKP'li 'Emekçi Kadınlar Yurtsever Cephe İnisiyatifi' üyeleri de Meclis'in Dikmen Kapısı önünde toplanarak eylem yaptı. Grup adına basın açıklaması okuyan Yüksel Durak, "Biz anaların gözü kör mü sanıyorlar? Oğullarımızın üzerinden dönen pazarlıkları bilmeyecek kadar cahil miyiz?" diye konuştu.

Yüksel Caddesi'nde açıklama yapan Küresel Barış ve Adalet Komisyonu üyeleri de Lübnan'a asker gönderme kararına tepki gösterdi. İzmir'de de bazı sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu grup, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak Lübnan'a asker gönderilmesi kararına tepki gösterdi.

Büyük gösteri gerilimi

DİSK ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) öncülük ettiği dokuz örgüt de bugün Ankara'da yapılacak protesto eylemi öncesinde yaptıkları ortak açıklamada "İsrail askeri olmayacağız. Lübnan'a asker gönderilmesine karşıyız" görüşüne yer verdi. Yurtsever Cephe de "5 Eylül günü (bugün) tezkereye karşı topladığımız 400 binin üzerindeki imzayı Meclis'e sunmak üzere yürüyeceğiz" dedi.

Ancak Ankara Valisi Kemal Önal, dün akşam saatlerinde, "Yürüyüşün yasal olmadığı konusunda taraflara uyarı yazısı gönderdik" dedi. Valiliğin bu açıklamasını 'talihsiz' diye niteleyen KESK ise, basın açıklaması hakkını sonuna kadar kullanacaklarını bildirdi. KESK'in açıklamasında, "Sayın Vali, ne kadar demokrat olduğunu, farklı düşünceye tahammülü olmadığını göstermiştir. Hükümete ve milletvekillerine uyarı görevimizi yapacağız. Bu nedenle de alanlarda olacağız, Kızılay'da tezkere görüşmelerinin sonucunu bekleyeceğiz" denildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber