Toplu Konut İdaresi dar gelirliye ev sahibi olma imkânı hazırladı.

Haber Giriş : 06 Mart 2004 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresi dar gelirliye ev sahibi olma imkânı hazırladı.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ev sahibi olmak isteyen dar gelirliye seslenerek, '20 milyar liraya gecekondu yapacağına 5 milyar peşinat ver, 10 yıl vadeyle ev sahibi ol' çağrısı yaptı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, dar gelirliye ev sahibi olma imkânı hazırladıklarını açıkladı. Dar gelirlilerin ev sahibi olmasıyla ilgili şartların belirlenmeye başlandığını belirten TOKİ Başkanı Erdoğan, bu çerçevede peşinatın 5 milyar lira civarında olacağını söyledi. Ev sahibi olmak isteyenlere gecekondu yapımından kaçınmaları çağrısında bulunan Bayraktar, TOKİ'nin dar gelirlilere konut sahibi olma olanağı sağlamak üzere çalıştığını dile getirdi. Erdoğan Bayraktar, "20 milyar liraya gecekondu yapacağına, 5 milyar peşin ver 10 yıl vadeyle konut sahibi yapalım" diye konuştu.

TOKİ Başkanı Bayraktar, üst gelir grupları için yapılan konutları yüzde 25-50 peşin, alt gelir gruplarına da yüzde 10-25'i peşin 10 yıl vadeli ödemelerle konut sahibi yapacaklarını ifade etti.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin 'Gündem 2004' başlıklı toplantısının mart ayı konuğu Bayraktar oldu. Türkiye'nin 1.5 milyon konut açığı bulunduğunu ve yılda 300 bin konut üretimine ihtiyaç olduğunu belirten TOKİ Başkanı Bayraktar, TOKİ'nin bu yıl 100 bin konut yapma iddiasını yineleyerek, "15 bin konutun temelini attık. 6 bin konut ihalesi bitti. Mayısta 40 bin, temmuzda 66 bin ve yıl sonunda 104 bin konut ihalesini tamamlamayı programımıza aldık" diye konuştu.

1.4 katrilyon harcanacak
25 bin konutu gelir paylaşımı esasına göre yapacaklarını ve buradan 600 trilyon lira gelir elde etmeyi beklediklerini ifade eden Erdoğan Bayraktar şöyle konuştu:
"Bu yıl TOKİ'nin kasasından 1.4 katrilyon lira para çıkacak. Bu paranın hepsi kasada yok, ama hesabımızı kitabımızı yaptık. TOKİ'nin 100-200 milyon dolarlık kredi için ön anlaşma yapma çalışmalarımız sürüyor. Malezyalı Metro şirketi 100 bin konut yapmak istiyor. Abu Dabi'den 600 milyon dolar kredi bulduklarını aktardılar. Bu konutların yapımı Türk müteahhitlerine verilecek."

Müteahhitlere gözdağı
Bayraktar konut müteahhitlerine de ihalelerde aşırı fiyat kırımı yapmamaları konusunda uyarıda bulundu. Son dönemde örnekleri artan ve çok sayıda can kaybına neden olan bina çökmelerinin arkasındaki başlıca nedenler arasında gösterilen çürük inşaatların çoğu maliyetlerini aşağı çekmek isteyen müteahhitlerin eksik malzeme kullanmasından kaynaklanıyor.

Müteahhitlere aşırı kırım yapmamaları uyarısında bulunan Bayraktar, "TOKİ'nin çıktığı 73 ihaleden 20'sini iptal etmek zorunda kaldık. Aşırı kırım yapmayın, yapanları uyarın. Bunlara iş vermek istemiyoruz. İşi alayım diye fiyat kıran, işi yapmaz ve çamura yatarsa iflas ettirmeye kadar her türlü kötülüğü yaparız" dedi.

Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, konut sektöründe 10-20-30 yıl vadeli kredi sisteminin sektöre 'can simidi' olacağını söyledi. Özdemir, enflasyonun tek haneye inmesi, AB'nin tarih vermesi durumunda, adres arayan paraların Türkiye'ye geleceğini ve ipotekli bankacılık sisteminin gelişeceğini dile getirdi. Bu sistemin Türkiye'nin kurtarıcısı olacağını savunan Özdemir, Batı'da 'mortgage' olarak adlandırılan düşük fazili uzun vadeli kredi sisteminin gelmesiyle konut sektörünün canlanacağını kaydetti

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber