Harb-İş anketine göre "Kadının yeri evidir" anlayışı değişiyor

Haber Giriş : 06 Mart 2004 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Harb-İş anketine göre "Kadının yeri evidir" anlayışı değişiyor

Türk Harb-İş Sendikası tarafından yapılan bir araştırma kamuda çalışan kadınların özel sektörde çalışan hemcinslerinin yaşadıkları sorunların büyük bir bölümünü yaşamadıklarını ortaya koydu.

Türk Harb-İş Sendikası Sendikal Politikalar Araştırma Merkezi'nin (SEPAM) yaptığı anket, kamuda çalışan kadınların portresini çıkardı. Anket, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 24 ilde, Türk Harb-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu savunma işkolundaki kadın işçi ve memurlar arasından seçilen bin 22 kadın üzerinde uygulandı. Anket sonuçları; örgütlenmenin, sendikal hakların ve iş güvencesinin olduğu kamuda çalışan kadınların, özel sektörde çalışan kadınlara göre daha rahat olduklarını gösterdi.

Ücret eşit ama terfide erkekler avantajlı
Savunma işkolunda çalışan kadınların büyük bölümü erkeklerle aynı ücreti almaktan memnun olduklarını belirtirken, erkeklerle aralarındaki eşitsizliğin terfi ve yükselmelerde öne çıktığını, çoğu zaman tercihin erkeklerden yana kullanıldığını ifade ediyorlar. Anket sonuçlarına göre kamuda çalışan kadınlar, iş arkadaşlarıyla ve işverenle ilişkilerinde sorun yaşamıyor. Ancak, büyük bölümü çalışma koşullarından kaynaklanan stres yaşıyorlar. Buna rağmen kadınlardan sadece yüzde 12'si psikolojik destek alıyor.

İşini kaybetme korkusu
Ankete katılan kadınların yüzde 70'i çalışma koşullarının normal düzeyde olduğunu belirtirken yüzde 24'ü ağır buluyor. Kadınların çoğunluğu aldıkları ücretleri yeterli görerek işini değiştirme isteği duymuyor. Kadınların yüzde 62'si ise ülkenin yaşadığı işsizlik sorunundan etkilenerek 'işini kaybetme korkusu' yaşıyor.
Ailesi içinde takdir görüyor

Çalışan kadının ev yaşamını da sorgulayan anket, "kadının yeri evidir" anlayışının da hızla değiştiğini ortaya koyuyor. Ankete göre çalışan kadınların yüzde 64'ü ev işlerinde eşlerinden yardım görüyor. Eşlerinden yardım görmeyen kadınların oranı ise yüzde 36. Ankete katılan kadınların yüzde 21'inin eşleri bir işte çalışmıyor. Ve bu eşlerin tamamı ev işlerine yardım ediyor.

Kadınlar çalışma hayatının bir parçası olma mücadelesi veren kadınlar bu statülerini evinde de kabul ettirme sorununu aşmış gözüküyor. Ankete katılan kadınların yüzde 80'i iş ve ev sorumluluğunu bir arada götürmelerinden dolayı, ailesinden takdir gördüğünü söylüyor.

Ankette yer alan kadınların 'işte mi yoksa evde mi daha çok sorunla karşılaştığı' sorusuna ise kadınların yüzde 67'si "işyeri", yüzde 23'ü de "ev" yanıtını verdi.
Ankette yer alan hem iş hem de ev kadını olmak nasıl bir duygu sorusuna ise ankete cevap veren kadınların yüzde 77'si "üstesinden gelmeye çalışıyorum" cevabı verirken, yüzde 22'si depresyon yaşadığını, yüzde birlik bir oranı ise zaman zaman intiharı düşündüğünü söyledi.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber