Milli gelir hesabı TÜİK Başkanı'nı mahçup etti

Haber Giriş : 11 Eylül 2006 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, yeni Milli Gelir hesabına geçemedikleri için kurum olarak kamuoyuna ve uluslararası kurumlara karşı mahcup olduklarını açıkladı. Ömer Demir, Avrupa Birliği (AB) Ulusal Hesaplarına göre değiştirileceği üç yıl önce ilan edilen yeni Milli Gelir hesabını, yaşadıkları yetişmiş uzman sıkıntısı nedeniyle zamanında bitiremediklerini söyledi.

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, Milli Gelir hesaplarındaki revizyon çalışmasında sorun yaşadıklarını belirterek, "Bu çalışmayı ilan ettiğimiz tarihte bitiremediğimiz için kamuoyuna ve uluslararası kurumlara mahcubuz" dedi. Çalışması üç yıl önce başlatılan ve Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre yapılacak olan yeni Milli Gelir hesabının 2005'de tamamlanması beklenirken, TÜİK bu tarihi 2006 yılına ertelemişti. Mevcut Milli Gelir hesaplamaları, Birleşmiş Milletler sistemine göre yapılıyor. Demir, Hürriyet'e, AB'nin de uyum sürecinde en ısrarlı olduğu konunun Milli Gelir hesapları olduğunu anımsatarak, "Maalesef veremedik. Kendi kamuoyumuza açıklayamadığımız bir takvimi, onlara veremeyeceğimizi söyledik" dedi.

YETİŞMİŞ UZMAN SIKINTISI: Milli Gelir rakamlarının revize edilmemesine ilişkin eleştirilere hak verdiklerini belirten Demir, sorunun bu kadar kapsamlı ve köklü bir değişimi gerçekleştirecek nitelikteki yetişmiş uzmanların sayıca az olmasından kaynaklandığını söyledi. Kuruma yeni alınan elemanların nitelikli olmasına karşın, "yetişme" olgusunun başka birşey olduğunu kaydeden Demir, şöyle dedi: "Yeni uzmanların size tam katkı sağlaması için en az beş yılın geçmesi gerekiyor. Milli Gelir konusu da başka kurumlardan eleman takviyesiyle yapılacak bir iş değil. Mevcut teknik kapasiteyle sınırlısınız." Demir, yaşadıkları diğer sıkıntıyı şöyle aktardı:

YÜZLERCE EXCEL DOSYASI: Milli Gelir, çok zor bir çalışma. Bütün fiyat endekslerini, onlarca sektörde sürekli akan verilerin tek çatı altında toplanarak uyumlaştırılması gerekiyor. Sözgelimi binayı gösterirken, o binada kullanılan çimento harcamasını, demirin ithal olup olmadığını, ülkede üretilip üretilmediğini göstermek zorundasınız. Aksi takdirde o hesapta eksiklik ve bilgi kaybı anlamına gelir. Yüzlerce Excel dosyası, binlerce matris, doğruyu bulmak için birbiriyle konuşuyor. İnsanın içine sinecek bir teknik bilgi gerekiyor. Tamamladığımız bazı sektörler var ama hepsini bitirmek zaman alacak.

Hatalı yorumcuya mektup yazıyoruz

TÜİK Başkanı Ömer Demir, Milli Gelir hesaplarında mahcup olmalarına karşın, fiyat endeksleri ve enflasyon rakamları konusunda sorun algısı yaşamadıklarını söyledi. "Bu konuda (yapılacak bir de şu var onu bekleyin) noktasında değiliz" diyen Demir, "Olsa olsa il bazında enflasyon talep edilebilir. Ama o da çok kaynak isteyen bir konu. İstatistik kurumları çalışmaları, hiçbir zaman kaynağa doymaz" dedi. Demir, "TÜİK'in iletişim stratejisini güçlendirmesi gerektiği yönünde tavsiyeler oldu? Bu konuda eksiğiniz var mı" sorusuna şu yanıtı verdi: "Yapılan işlerin tanıtımı ve metodolojik arka planının anlatılması konusunda daha proaktif olunmalı deniyor. Buna diyecek birşeyimiz olamaz. Ama sonu da yoktur. Belki daha sık biraraya gelinse yorum eksiklikleri ortaya çıkmaz. Biz her yorum yapan kişiye, eğer yorumunda hata buluyorsak bir mektup gönderiyoruz. Bu yazıda eleştirmiyoruz, ama (şöyle bir boyutu da var dikkate alın) diyerek, yumuşak bir üslupla bilgilendiriyoruz. Bu yaklaşımımızın olumlu sonuçlarını görüyoruz. Somut olarak atıf yapılmasa bile bir sonraki yoruma o bilgiler yansıyor."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber