Göktürk-1 uydusuna yerli kamera sistemi

Türkiye Göktürk-1'de kullanılmak üzere yerli kamera üretimi üzerinde çalışıyor. Böylece gözlem teknolojilerinde yurtdışına bağımlılık olmayacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Ağustos 2015 09:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Göktürk-1 uydusuna yerli kamera sistemi

Ahmet Fatih Erturan

Türkiye, küresel ölçekte ekonomik ve askeri üstünlük sağlayayan görüntüleme uydularına sahip olmak için bir dizi çalışma başlattı. Buna göre Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yerli uydu kamerası üretmek için harekete geçti. Askeri alanda kullanmak için uzaya gönderilecek Göktürk-1 uydusunun kamerası yerli üretim olacak. Böylece Türkiye gözlem teknolojileri konusunda yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldırarak askeri alanda önemli bir adım atmış olacak. Askeri istihbarat bilgilerinin sağlandığı uydu kameralarında yurtdışına bağımlı olunmasından dolayı özel istihbarat görüntüleri başka ülkelerin eline geçebiliyor veya bu ülkeler istemedikleri yerin görüntülerini gizleyebiliyorlar.

Afetler de görüntülenecek

Geçtiğimiz yıllarda Göktürk-2 uydusunu fırlatan Türkiye, askeri alanda istihbarat bilgileri elde etmeye başladı. Ancak bu tip uyduların en önemli parçası olan yüksek çözünürlükteki optik kameraların yazılımı, üretimini yapan ülkelerin elinde bulunduğu için özel istihbarat görüntülerinin başka ülkelerin eline geçme riski bulunuyor. Göktürk-2 uydusunun ana kamerası Güney Kore'den temin edildi. Göktürk-1 uydusunun kamerasının temini ile ilgili problemler nedeniyle Türkiye, Göktürk-1 uydusunu yörüngeye yerleştiremedi. Türkiye bu uydu görüntülerini askeri istihbarat bilgileri dışında tarım ve orman arazilerinin korunması, kaçak yapılaşmaların zamanında belirlenmesi, deniz trafiğinin izlenmesi, şehir içi trafik akışının izlenmesi gibi birçok sivil uygulamada da kullanacak. Ayrıca sel, yangın ve deprem gibi felaketlere zamanında ve doğru bilgiler ile müdahale edilebilmesini sağlayacak. Optik uydu kamerası, 700 km uzaklıktan 70 santimetreye kadar yüksek çözünürlükte görüntü sağlayacak. Böylece Türkiye'ningöremediği toprak parçası kalmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber