YÖK: 3 yılda istihdam edilen din öğretmeni sayısı diğer branşların 3 katı

Haber Giriş : 13 Eylül 2006 15:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, 10 ilahiyat fakültesi bünyesinde bulunan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği programının, din kültürü öğretmenliği adı altında, eğitim fakültelerine alındığını söyledi.

Prof. Dr. Eşme, Muğla Üniversitesinde düzenlenen 15. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, 19 öğretmenlik programının yenilendiğini belirtti. Eşme, "Din kültürü öğretmenliğinin programı yenilendi.

Din olgusuna ve dinin ana kaynaklarına sosyal bilim ilke ve yöntemleriyle yaklaşabilen, ufku geniş din kültürü öğretmeni yetiştirilmesi hedeflendi" diye konuştu.

İlahiyat fakülteleri bünyesindeki din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği programının, din kültürü öğretmenliği adı altında eğitim fakültelerine alınarak, uygulamaya bu yıl başlandığını belirten Eşme, "Bu bölümlere yeni kayıt olan 550 öğrenci, eğitim fakültelerinde eğitim görecek. Eski öğrenciler ise eğitim gördükleri okullarda eğitimlerine devam edecekler" dedi.

ÖSS SINAVLARI

Bu yıl ÖSS sonuçlarına göre, sınavı geçerli 1 milyon 482 bin 438 adaydan 310 bin 913'ünün matematikten, 959 bin 883'ünün ise fenden tek bir soru bile çözemediğine dikkati çeken Eşme, şunları kaydetti:

"Yükseköğretime gelen öğrenci niteliğinde büyük sorun var. Eğitim sistemimiz fen ve matematikte az sayıda öğrenciyi iyi eğitiyor, çok sayıda öğrenci iyi eğitilmiyor. Öğrencilerimizin dörtte üçünü fen okur- yazarı yapamıyoruz. Her 5 öğrenciden birine en temel matematik işlemlerini öğretemiyoruz. 'Hayatta en hakiki yol gösterici, ilimdir, fendir' sözü hepimizin özümsediği bir gerçek. Ancak fen okur-yazarı olmayanlar için yol gösterici olarak ilim ve fen olabilir mi?" "Her yıl sınavlar öncesinde türbelere giden öğrenci sayısı artış gösteriyor" diyen Eşme, bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığının, konuya duyarsız kalmayarak açıklama yaptığını ifade etti.

SON 3 YILDA İSTİHDAM EDİLEN ÖĞRETMENLER

Son 3 yılda matematik ve diğer branşlarda istihdam edilen toplam öğretmen sayısının 2 bin 740, sadece din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği branşında istihdam edilen öğretmen sayısının ise 6 bin 933 olduğuna dikkati çeken Eşme, "Yani diğer branşlarda istihdam edilen öğretmenlerin üç katı. Din dersi bir ihtiyaç değil mi; tabii bir ihtiyaç. Ama Milli Eğitim Bakanlığının istihdam politikasını gözden geçirmesi lazım. Aksi takdirde bunun bedelini hep beraber öderiz" diye konuştu.

Muğla Valisi Temel Koçaklar, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik ve Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün'ün de konuşma yaptığı kongre 3 gün sürecek.

Kongreye, üniversitelerin eğitim fakültelerinde görev yapan öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ile ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler katılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber