Türk işçileri kaçıran araçların izi bulundu

Irak'ta 18 Türk işçiyi kaçıran arazi araçlarının Bağdat'ın 35 kilometre yakınlarında görüldüğü belirtildi. Şu ana kadar herhangi bir fidye talebi olmadığı, güvenlik birimlerinin dedektif gibi iz sürdüğü ifade edildi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Eylül 2015 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk işçileri kaçıran araçların izi bulundu

HAZAL ATEŞ

Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarında Nurol İnşaat'a bağlı stadyum inşaatında çalışan 18 Türk işçinin sağ salim kurtulabilmesi için seferberlik ilan edildi. Nurol Holding CEO'su Uğur Doğan, SABAH'a yaptığı değerlendirmede işçileri kaçıran arazi araçlarının en son Bağdat'ın 35 kilometre yakınlarında görüldüğünü belirterek, "Yeni gelişmeler olabilir. Irak Başbakanlığı tarafından kurulan istihbaratçıların da yer aldığı komisyon çalışmaları yürütüyor" dedi.

'KİŞİSEL OLARAK TAKİPTEYİM'

Kendilerine gelen bir fidye talebi olmadığını söyleyen Doğan, "İyi şeyler olacağına inanıyoruz. Güvenlik birimleri dedektif gibi iz sürüyorlar. Irak'taki bilinen gruplar tarafından kaçırılmadıklarını öngörüyoruz. Bunun dışında başka somut veri yok" diye konuştu. Irak İçişleri Bakanı Muhammed Salim El-Gabban ise Türk işçiler konusunu görüşmek üzere olağanüstü toplantı düzenlerken, gelişmeleri kişisel olarak takip ettiğini açıkladı. Bakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Türk işçilerin bulunmasına yönelik çalışmaları yürüten Bağdat Operasyonları Birimi'ne istihbarat, lojistik ve diğer alanlarda destek verildiği belirtildi. Açıklamada, terör zümreleri, yasa dışı yollarla başvuranlar ve özellikle de adam kaçırma olaylarıyla mücadele için çok hızlı bir takibat başlatıldığı vurgulandı.

ASAİB EHLİL HAK İDDİASI

Irak ordusundan emekli Tuğgeneral Halil el-Naimi, "Bağdat'ta güvenlik durumu çok girift. Özellikle de kimliği belirsiz silahlı gruplara, siyasi partilere ve Haşdi Şabi'ye (Halk Toplulukları) bağlı kimselerin çeşitli bölgelerde plakasız araçlarla dolaşması gibi şeyler kaçırılanların bulunmasını daha da zorlaştırıyor" açıklaması yaptı. Gelen ihbarlar arasında işçileri kaçıran üniformalı, silahlı ve maskeli teröristlerin Asaib Ehlil Hak adlı bir örgütü üyesi olduğu iddiası da bulunuyor. Bu örgütün geçmişte de fide için adam kaçırma eylemleri yaptığı belirtiliyor. İran'a yakın olduğu ifade edilen örgütün siyasi bir amaçla da eylem yapmış olabileceği iddia ediliyor. Şii kökenli bu örgütün DAEŞ'la da çalıştığı öne sürülüyor.

ÜSTLENEN OLMADI

Türk işçilerin kaçırılma olayını üstlenen olmadı. Yapılan ilk tespitlere göre, işçileri kaçıran kişilerin şantiyeye 10 cip, iki minibüsle geldiği, kontrol noktalarında da kendilerini Şii Örgüt Es Selam'ın üyeleri olarak tanıttığı belirtiliyor. El Selam'ın Mukteda El Sadr hareketine bağlı olduğunu belirten yetkililer, örgütün bugüne kadar bu tür eylemler yapmadığını ifade ediyor. Önceki gün de, askeri üniformalı silahlı bir grup Bağdat'ta bir ordu konvoyundaki 40 tutukluyu kaçırdı.

AİLELER TEDİRGİN

Bağdat'ta kaçırılan Türk işçilerin ailelerinin korku dolu bekleyişi sürüyor. Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla Irak'tan bilgi aldıklarını söyleyen aileler, evlatlarının serbest bırakılmasını beklediklerini belirtti.

SİNİRLİOĞLU: ADİ VAKA OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

DışişleriBakanı Feridun Sinirlioğlu, Irak'ta kaçırılan Türk işçilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu değerlendirdiklerini belirterek, "Neyin olmadığını biliyoruz, bilinen terör örgütlerinden birinin olmadığını değerlendiriyoruz, DAEŞ veya PKK değil. Adi bir vaka olduğu düşünülüyor" dedi. Sinirlioğlu, işçileri kurtarmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini, Iraklı makamlarla görüşüldüğünü söyledi. Iraklı makamların büyük bir gayretle Türk işçilerini kurtarmaya çalıştığını dile getiren Sinirlioğlu, "Neyin olmadığını biliyoruz, bilinen terör örgütlerinden birinin olmadığını değerlendiriyoruz, DAEŞ veya PKK değil. Adi bir vaka olduğu düşünülüyor" diye konuştu.

'EYLEMCİLERE, TERÖRİST MUAMELESİ YAPILACAK'

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türk işçileri kaçıranlara terörist muamelesi yapılması talimatı verdiğini söyledi. İbadi, yaptığı yazılı açıklamada, "Bağdat'ta kaçırma eylemi gerçekleştirenlere terörist muamelesi yapılması talimatı verdim" ifadesini kullandı. Açıklamasında yolsuzluk ve yolsuzluk yapanlara karşı mücadelede gevşek davranmama sözü veren İbadi, onların (yolsuzluk yapanlar) kendilerine dokunduğu için reformları hafife almaya ve ülkenin durumunu tehlikeye atmaya çalıştıklarını kaydetti. Ülkedeki makamların ve her şeyin alaşağı edilmesi için bir kampanya bulunduğunu dile getiren İbadi, kendilerinin yolsuzluk yapanları ortadan kaldırarak reforma devam edeceklerini, reformların hiç bir kimseyi hedef almadığını, milletvekilliği döneminden beri yolsuzluğun meşrulaştırılmasına karşı olduğunu aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber