'İstanbul'u ayakta tutan araplar'

Yükselen kurun kuyumda alışverişin seyrini değiştirdiğini söyleyen Atasay CEO'su Atasay Kamer "Kim ne derse desin İstanbul'u ayakta tutan Araplar. Yerlilerin tatilde olduğu veya alışverişi azalttığı şu günlerde Arapların ciroya etkisi yüzde 35" dedi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 06 Eylül 2015 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'İstanbul'u ayakta tutan araplar'

Menekşe ATASELİM

78 yıllık tarihi olan Atasay'ın CEO koltuğunu ocak ayında annesi Çiğdem Kamer'den devralan Atasay Kamer, şirketin üçüncü kuşak temsilcisi. Göreve geldikten sonra yeni jenerasyon tüketiciye odaklanan ve yurtdışı mağazacılığa da hız vermeyi planlayan Kamer, iç piyasada yükselen dolar kurunun kuyum ve değerli taş sektöründe alışverişin seyrini değiştirdiğini belirtti. Lüks tüketimde markaların krizleri önceden hissettiğini kaydeden Kamer, "Gıda ve ihtiyaca yönelik alışveriş en son kısıntıya gidilen şeyler. Ancak bizim sektör öyle değil. Son dönemde alışverişin seyri değişti" dedi.

ADET ARTIYOR, PARÇA KÜÇÜLÜYOR

İlk 8 ayda perakende cirosunu yüzde 20, adet bazlı satışı yüzde 10 artırdıklarını da ifade eden Kamer, "Yandık, bittik, kül olduk durumunda değiliz fakat doların da fiyatların da nereye gideceği belli. Adet ve ciro artıyor ancak daha küçük, minimal parçalar satıyoruz, karlılık da düşük" diye konuştu. Kamer, şöyle devam etti: "Kim ne derse desin, İstanbul'u ayakta tutan Araplar. Bu bizim işler açısından da böyle. Mall of Istanbul, Cevahir, İstinyePark'taki mağazalarda Arap müşterinin cirodaki payı yüzde 35'lere geldi. Genele bakınca da yüzde 20-25'lik bir etkisi var. Yerlilerin tatilde olduğu veya alışverişi azalttığı şu günlerde Araplar çok öne çıkıyor. Sadece Atasay'da değil, yeme içme mekanlarımız The Market ve Huqqa'da, turizm, eğlence gibi diğer sektörlerde de benzer etkiyi gözlemliyoruz."

HUQQA, LONDRA'YA UZANACAK

Atasay'ın kuyumculuk cirosunun 308 milyon TL'ye ulaştığını söyleyen Kamer, 2015'te planlanan 15 yeni mağazanın 11'inin şimdiden açıldığını kaydetti. Huqqa'yı da büyüteceklerini belirten Kamer, Londra, Dubai ve Ortadoğu'da şube açacaklarını söyledi.

ERKEĞİN AKSESUVAR MERAKI, SATIŞI 1 YILDA 5 KAT YÜKSELTTİ

Sene başında erkekler için Vive Le Roi ve çocuklar için de Kidsy isimli iki marka yarattıklarını hatırlatan Atasay Kamer, özellikle erkek aksesuvar satışlarının yükseldiğini söyledi. Kamer, "Geçen yıla kıyasla 5 kat artış var. Erkekler özellikle bilekliğe ilgiyi artırdı. Deri üzerine altın veya gümüş aksesuvarlı bileklikler çok satıyor. Ayrıca siyah pırlanta da kullanıyoruz. Çocuklarda da ciroyu 2 kata yakın artırdık" dedi. Yurtdışında mağazalaşmaya da ağırlık vereceklerini belirten Kamer, Dubai, Erbil ve KKTC olmak üzere 6 mağazaları bulunduğunu, New York, Milano, Paris'te mağaza açmak istediklerini söyledi.

TEKTAŞ TALEBİ 800-1500 TL ARASI

Ekonomik dengeler nasıl giderse gitsin, artık Türkiye'de evliliklerin tektaşsız yapılmadığına dikkat çeken Kamer, şunları söyledi: "Kriz var aşk yaşamayalım, evlenmeyelim durumu yok. Yine bunları yaparken pırlanta ve altın almak istiyorlar. 2008 krizinde alt markalar oluşturup düşük gramajlı seçenekler yarattık. Bugün de yine her bütçeye göre geniş bir yelpazemiz var. Şu sıralar Türkiye'de tektaş bariyeri 800-1500 TL arası. Çoğu bütçe en fazla bu kadarı kaldırabiliyor."

PERAKENDE INFO

AYD'nin yayımladığı AVM Endeksi'nde Temmuz 2015'te en yüksek ciro artışı yüzde 30 ile yapı market, ev tekstili, oyuncak, sinema, kozmetik, kuyum gibi alanları kapsayan 'diğer' kategorisinde gerçekleşti.

DÖNÜŞÜMDEN KOLEKSYON YARATIYOR

İsveçli hızlı moda devi H&M, mağazalarındaki ürün toplama girişimiyle elde edilen geri dönüştürülmüş pamuktan ürettiği 16 yeni denim modelini vitrine çıkarmaya hazırlanıyor. İstenmeyen kıyafetlerden elde edilen kumaşları yeni giysilere dönüştüren marka, moda endüstrisinin çevreye verdiği zararı en aza indirmeyi amaçlıyor. H&M, toplanan giysilerden yüzde 20 oranında geri dönüştürülmüş pamuk elde edebiliyor ve bu yıl geri dönüştürülmüş kumaş oranını yüzde 300 artırmayı hedefliyor.

"HİNDİSTAN'DAN TAŞ ALMAYA BAŞLADIK"

Tedarik zincirinde yenilik yaptıklarını söyleyen Kamer, "Dolar yüzünden yüzde 15 zam gerekiyor ama yapamayız. Emtia fiyatını aşağı çekmek için elması, pırlantayı Türkiye ve Dubai yerine Hindistan'dan almaya başladık" dedi. Kamer, Hindistan'dan uygun fiyatlı alım yapmalarının perakende satış fiyatına yüzde 20'ye kadar yansıyabildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber