48 ülkede 'himmet' takibi

FETÖ'ye finansal destek sağladığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan KOZA holding mercekte. 7 milyar doların izini süren MASAK, 48 ülkede para transferlerini inceliyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Eylül 2015 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
48 ülkede 'himmet' takibi

Ercan Baysal

Mali Araştırma Kurulu (MASAK) ekipleri, İpek Koza Grubu ile ilgili 7 milyar doların izini sürüyor. 50'ye yakın ülkede 'himmet' adı altında gönderilen paraların takibini yapacak MASAK'tan edinilen bilgilere göre, terörün finansmanı ile mücadele kapsamında anlaşma yapılan 48 ülkede İpek Grubu başta olmak üzere Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağlayan işadamları yakın takibe alınıyor. Vergi Denetim Kurulu (VDK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) istenecek teknik yardımla öncelikli olarak Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki hesaplara transfer edilen 7 milyar doların izi sürülecek. Savcılık kaynaklarına dayandırılan bilgilerde transfer edilen rakamın sadece 3 milyar dolarının şirket kazancı olabileceği, kalan 4 milyar dolarlık kaynağın ise himmet adı altında cemaat mensuplarından toplanan paralar olabileceği gündeme gelmişti. MASAK'ın vergi müfettişlerinin desteğini alarak yürüttüğü operasyon hakkında bilgi veren Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili oluşturulan özel ekibin gece geç saatlere kadar çalışma yürüttüğünü ifade ediyor. Koza İpek Holding'in 23 şirketinde yapılan aramalarda, şirketlerdeki evrak ve bilgisayarlarlara el konuldu. Elde edilen bilgiler doğrultusunda hem kara para trafiği hem de vergi kaçırılıp kaçırılmadığı üzerinde duruluyor. Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre araştırmalar para transferinin yapıldığı ülkelerin yanı sıra farklı ülkelere yönelik de sürdürülecek.

Yakın takip başladı

Türkiye 2014 yılında gri listeden çıkmayı başarırken kara para ile mücadelenin kapsamı da genişletildi. MASAK terörün finansmanı ile mücadele kapsamında anlaşma yaptığı ülkelerin sayısını artırıyor. Yılbaşından itibaren Azerbaycan, Arjantin, Kırgızistan, Tacikistan ve Karadağ Mali İstihbarat Birimleri arasında anlaşma sağlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber