AK Parti ve CHP listelerinde revizyon hazırlığı

Ak Parti'de 7 Haziran seçimlerinde İstanbul'da 'güçlü' Kürt aday olmaması nedeniyle oyların büyük oranda HDP'ye kaydığı tespiti yapıldı. Yapılacak liste revizyonu ile Kürt seçmene mesaj verilecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Eylül 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti ve CHP listelerinde revizyon hazırlığı

KIVANÇ EL Ankara

Ak Parti, 1 Kasım seçimlerinde '1 oy fazla' almanın hesabını yapıyor. Listelere ilişkin çalışmalar başlarken milletvekili listesinde Kürt seçmene dönük revizyon yapılması tasarlanıyor.

HDP'nin üçüncü parti olduğu İstanbul'da daha fazla Kürt aday ile seçime girilecek.

Doğu ve Güneydoğu

Milletvekili listelerini 18 Eylül'de YSK'ya teslim etmesi gereken Ak Parti'de mevcut 258 milletvekilinin çok büyük bir bölümüne listelerde yer verilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 200-220 civarında ismin listelerde olacağı belirtilirken asıl değişikliğin büyük oy kaybının yaşandığı Doğu ve Güneydoğu listelerinde olması bekleniyor. Diğer bölgelerde de kritik noktalarda bazı değişiklikler yapılabileceği vurgulanıyor.

7 Haziran'da Doğu ve Güneydoğu listelerinde yer almış önemli isimlerden bazıları İstanbul'a kaydırılacak. İstanbul'daki Kürt seçmenlerin oylarının da HDP'ye kaptırıldığı tespiti yapılırken bu oyu yeniden çekebilmek için İstanbul'a da güçlü Kürt adayların milletvekili listelerine konulması bekleniyor. Böylece HDP'nin üçüncü parti olduğu İstanbul'da yaşayan Kürt seçmene de mesaj verilecek. Doğu ve Güneydoğu'da da Ak Parti, bölge halkının sevdiği önemli isimler ile temas kurdu. Ak Parti'nin sürpriz isimlere Doğu illerinin listelerinde yer vereceği de ifade ediliyor. Bölgede kanaat önderleri ile görüşmelerin yapıldığı ve onların da isim önerilerinin alındığı kaydedildi.

Aday olmayanlar MKYK'ya

7 Haziran öncesinde 3 dönem kuralına takılarak listeye giremeyen partinin önde gelen isimlerinden birçoğu milletvekili adayı olmazken Davutoğlu'nun bu isimlerden bazılarını 12 Eylül'deki kongrede MKYK'ya alması bekleniyor. Kongrede MKYK'ya alınacak 3 dönemlik isimlerden bazıları da Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Merkez Yürütme Kurulu'na seçilecek. Böylece üç dönemlik bazı isimler genel başkan yardımcısı olabilecek. 51 kişilik MKYK'da 20'ye yakın ismin değişmesi beklenirken 12 genel başkan yardımcılığından da 5 veya 6'sının değişeceği ifade ediliyor. Yeni AK Parti MKYK ve MYK'sının ilk gündemi de milletvekili listeleri olacak. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Efkan Ala, Cevdet Yılmaz, Lütfi Elvan, Taha Özhan gibi isimlerin de MKYK'ya girmesi bekleniyor.

HDP'ye davet gitmeyecek

Ak Parti'de Kongre hazırlıkları da yapılırken kongrede Davutoğlu'nun 'kurucu değer' temalı bir konuşma yapacağı ifade ediliyor. Ak Parti'nin kurucularının tamamı için Ankara Arena'da özel bir de yer ayrılması planlanırken davetiyeler de gönderildi. Kongreye, İsrail ve Mısır dışındaki büyükelçilerin de davet edilmesi bekleniyor. Tüm siyasi partilere davet gitmesi de beklenirken HDP'ye davet gitmeyeceği ifade ediliyor. Kongre'de Ak Parti'nin yeni sloganının da açıklanması bekleniyor.


CHP'NİN VEKİL ÇIKARAMADIĞI 35 İLDE ADAY DEĞİŞİKLİĞİ BEKLENİYOR

Meriç Tafolar

CHP'nin milletvekili çıkaramadığı 35 kentte aday listelerinde değişiklikler bekleniyor. Bu kentlerin başında Tunceli var. İlde talepler üzerine 13 Eylül günü eğilim yoklaması yapılma olasılığı arttı. CHP, 7 Haziran'da iki vekilin ikisini de HDP'ye kaptırmıştı...

7 Haziran seçimlerinde yüzde 25 oyla ikinci parti olarak çıkan CHP'de 1 Kasım seçimlerine yönelik aday adaylığı başvuruları bugün sona eriyor. Adaylık başvurularının sonlanmasının ardından ilk listelerin teslim edileceği 18 Eylül'e kadar Kılıçdaroğlu ve kurmayları kapsamlı bir değerlendirme yapacak.

Bu süre zarfında bir Parti Meclisi toplantısının da yapılabileceği belirtiliyor. Hafta sonu eski ve yeni milletvekilleriyle başbaşa görüşerek düşüncelerini alan Kılıçdaroğlu, önseçimden çıkarak milletvekili seçilen isimlerin yerlerinde oynama yapmayacak. Kontenjandan ve merkez yoklamasından listelere konulan ve daha sonra vekil seçilen isimlerin durumunda ise birkaç ufak değişiklik yapılacağı belirtiliyor.

Nihai karar MYK'da

Revizyonun özellikle vekil çıkaramayan kentlere yoğunlaşacağı, vekil çıkarılan kentlerde ise kılpayı parlamentoya girme şansı bulamayan sıralardaki adayların daha güçlü olduğu değerlendirilen isimlerle değiştirilebileceği belirtiliyor. Bu çerçevede CHP'nin milletvekili çıkaramadığı 35 kentte aday listelerinde ciddi değişiklikler olacak.

Bu kentlerin başında Tunceli geliyor. 2011 seçimlerinde Tunceli'den parlamentoya iki vekil gönderen CHP, 7 Haziran'da iki vekilin ikisini de HDP'ye kaptırdı. Örgütten gelen yoğun talep çerçevesinde 13 Eylül günü Tunceli'de eğilim yoklaması yapılma olasılığının arttığı ifade ediliyor. Nihai kararın, aday adayları başvurularının tamamlanmasının ardından bu hafta yapılacak MYK toplantısında verileceği belirtiliyor.

Öztunç'tan İlbey'e

Kahramanmaraş'ta eski RTÜK üyesi Ali Öztunç'un, Elazığ'da eski İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Gürsul'un, Ardahan'da eski büyükelçi Öztürk Yılmaz'ın isimleri birinci sıra adaylığı için öne çıkıyor. Kulislerde Niğde'de eski DYP'li bakanlardan Akın Gönen'in oğlu Kazım Eren Gönen, Diyarbakır'da eski Güneydoğu gazeteciler Cemiyeti Başkanı Naci Sapan ile eski ANAP'lı vekil Sebgatullah Seydaoğlu, Kastamonu'da ise sanatçı İlyas İlbey'in isimleri konuşuluyor.

3 büyük kentte değişiklik var

Kulislerde İstanbul, Ankara ve İzmir'deki kontenjan sıralarına yerleştirilen adayların bazılarının değişebileceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu'nun partiden istifa eden ve 7 Haziran'da İstanbul 1. Bölge 9. sıradan aday gösterilen İhsan Özkes yerine, bir önceki seçimde İstanbul 3. bölgeden aday gösterilen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu'nu kaydırabileceği değerlendiriliyor.

Kılıçdaroğlu'nun İstanbul 3. Bölge'den de geçen seçimde aday gösteremediği eski MYK üyesi Umut Oran'ı aday yapabileceği belirtiliyor. Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke'nin de İzmir yerine Ankara'ya kaydırılabileceği konuşuluyor. İstanbul'da Melda Onur, Kadir Gökmen Öğüt, Ali Özgündüz ve Bursa'da Sena Kaleli'nin isimleri, 1 Kasım seçimlerinde seçilebilir sıralara koyulacak eski vekiller olarak geçiyor. Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan'un da aday gösterilebileceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu'nun birinci sıraya kadın aday koyma fikrini de gözden geçirebileceği ifade ediliyor.

Sarıgül'le sürpriz kahvaltı

Kılıçdaroğlu'nun parlamentoya milletvekili gönderse de 2011 seçimlerine kıyasla oy oranını düşürdüğü Kocaeli ve Gaziantep gibi kentlerde de revizyon yapabileceği ifade ediliyor.

7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmeyen eski MYK üyesi ve Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da başvurusunu bugün yapacak. Oran'ın İstanbul 3. bölgeden bu seçimlerde aday olabileceği belirtiliyor.

7 Haziran seçimlerinde İstanbul 2. bölge 9. sıradan aday olan eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün Kılıçdaroğlu ile 1 Eylül günü kahvaltıda bir araya geldiği öğrenildi. Milletvekili olmayı kılpayı kaçıran Sarıgül'ün yine aynı sıradan aday gösterilme olasılığının kuvvetli olduğu konuşuluyor.

'Kaydırma' yapılacak

7 Haziran seçimlerinde ön seçime girip milletvekili adayı olarak YSK'ya bildirilen, ancak listenin seçilemeyecek sıralarında bulunan partililerin bir bölümünün, 1 Kasım için aday adaylığı başvurusu yapmayabileceği değerlendiriliyor. Bu durumda, boş kalacak yerlere önceki seçimlerde aday listesine giremeyen isimlerden kaydırmalar yapılacak.

Alevi-Sünni dengesi

Kılıçdaroğlu'nun 1 Kasım listesinde de 7 Haziran'da olduğu gibi Alevi-Sünni dengesini korumak istediği belirtiliyor. Ancak 7 Haziran seçimlerinde Kahramanmaraş, adıyaman, Gaziantep, Hatay ve Mersin gibi kentlerde Alevi tabanının bir kısmının HDP'ye kaymasından rahatsız olan Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliği daha bilinir isimleri bu kentlerde kullanabileceği konuşuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber