Sütçü İmam'a yakışmayan karar: Perukla okula gelen öğrencinin kaydı yapılmadı.

Haber Giriş : 18 Eylül 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Peruklu olduğu gerekçesiyle okula kaydedilmeyen Şeyma Türkan'ın ailesi konuyu yargıya taşıdı. Başörtüsüne uzanan ele karşı ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam'ın ismini taşıyan üniversitede yaşanan olay, AİHM'e gidebilir

Türkiye'nin ilk 'peruk yasağı' davası açıldı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisat Bölümü'nü kazandığı halde, peruk takması gerekçe gösterilerek üniversiteye kabul edilmeyen Ankaralı Şeyma Türkkan ve ailesi konuyu yargıya taşıma kararı aldı. Olayın traji komik bir diğer yanıysa üniverseye adını veren Sütçü İmam'ın kadınların başörtüsünü çıkarmaya çalışan düşmana karşı savaş vermesi. Kaydını yaptıramayan genç kız 'Bunu nasıl yaparlar' diye sordu.

Mağdur öğrencinin babası Şemsettin Türkan, hazırladığı dava dilekçesinde, üniversiteye harcı da alındığı halde kaydı yapılmayan Türkan'ın eğitim hakkının engellenmesini gerekçe gösterdi. Kendisi de eğitimci olan Türkan, 'Vergimi verip askerliğimi yaptım. her vatandaş gibi çocuğumu neden okutamıyorum?' dedi.

PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Sonuç alınmazsa davayı AİHM'ye taşıyacağını belirten Türkan, 'Bu dava Leyla Şahin olayı gibi büyüyecek sanırım. Peşini bırakmayacağız' dedi. Üniversitelerde saçlarının dökülmesi gerekçesiyle başına peruk takan profesörler de olduğunu hatırlatan Türkan, 'Erkeklere de, 'peruk takmayın' mı diyecekler. Çok gülünç' diye konuştu.

Yönetmeliği uyguluyoruz

Rektörlüğünü Prof. Dr. Nafi Baytorun'un yaptığı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, 'Kılık kıyafet yönetmeliğini uyguluyoruz. Şeyma Türkan kayıt yaptırmak için geldiğinde peruğunu türbanın üzerine takmıştı' denilmişti.

Sütçü İmam başörtüsüne el uzatanlarla savaşmıştı

KSÜ internet sitesinde, 'Sütçü İmam Kimdir' başlığı altında şu bilgilere yer veriliyor: Fransızlarla birlikte Maraş sokaklarında dolaşan Ermeniler, 'Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez' diyerek kadınların peçesini zorla açmak istedi. Kadınlar ise bağırıp, feryat ederek yakındaki Kel Hacı'nın kahvesinden yardım istediler. Olay ye-rine ilk müdahale eden Çakmakçı Sait; 'Gâvur oğulları! Dokunmayın bacılarıma!' diyerek Fransız Ermeni lejyonerlerinin üzerine yürüdü. Üzerinde silah olmayan Çakmakçı Sait, açılan ateş sonucu ağır yaralanmıştır. Bu sırada adı İmam olan ve geçimini temin etmek için süt sattığı için Sütçü İmam olarak tanınan İmam, yanında bulunan silahı ile ateş açmış ve bir Fransız-Ermeni lejyoner askerini öldürmüş, bir diğerini de yaralamıştır. Bu olayda Çakmakçı Said şehit düşmüş yaralanan Ermeni ise ölmüştü. Sütçü İmam, düşmanın Maraş'tan kovulmasından sonra, harpteki fedakarlıklarına mükafat olarak belediyeye odacı alınmış, bu vazifesi yanında kaledeki topun idaresi kendisine verilmişti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber