Ev alırken cezalı duruma düşmeyin

Haber Giriş : 18 Eylül 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Banka kredi faizlerinin nispeten düşmesinin de etkisiyle konut satışlarında hareketli günler yaşanıyor. Ancak, yeterli bilgi sahibi olamayan alıcı ve satıcılar, gayrimenkulün satışı sonrasında cezalı tarhiyatlarla karşı karşıya kalabiliyor. Yeni ev sahibi olma heyecanı içerisinde alıcıların ve ayrıca satıcıların birtakım vergi yükümlülüklerinin olduklarını hatırlatmakta fayda var. Özellikle kredi kullanılarak alınan taşınmazlarda tapuda düşük bedel üzerinden işlem yapılması halinde alıcı ve satıcıların cezalı vergi harç ve gecikme faizi ile karşılaşması muhtemel. Denetim elemanları, tapu dairesinde gerçek değerinden düşük değere satılan gayrimenkulleri takip ederek cezalı tarhiyatlar yapıyor.

Ev almak isteyenlerin, geçmiş yıllardaki Emlak Vergisi'nin ödenip ödenmediğini kontrol etmelerinde yarar var. Emlak Vergisi Kanunu'na göre gayrimenkulün satıldığı yıl ve geçmiş yıllara ait ödenmemiş vergi borçlarından alıcı ve satıcılar birlikte sorumlu. Ayrıca alıcılar açısından gayrimenkulün tapuda kayıtlı değeri, Gelir Vergisi ve harç ödemesi yönünden önemli. Gelir Vergisi Kanunu hükmü gereği, gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 4 yıl içerisinde elden çıkarılmaları halinde, satıştan sağlanan kazancın 6 bin YTL istisna tutarının üzerinde kalan kısmının değer artış kazancı olarak mart ayı içerisinde beyan edilmesi gerekiyor.

Bu sebeple satın aldıkları gayrimenkulleri 4 yıldan önce satmayı düşünenler gerçek alış değerini tapuda yazdırmaları satış sonrasında gereksiz yere fazla vergi ödemelerini önler. Harç ödemesi yönünden ise gerek alıcı gerekse satıcı, binde 15'er oranında tapu harcı ödüyor. Gayrimenkulün tapu harcına esas değerinin, Emlak Vergisi'ne esas alınan vergi değerinden az olmaması gerekiyor.

Emlak Vergisi Kanunu'nun 29'uncu ve Harçlar Kanunu'nun 63. maddesine göre gayrimenkullerin Emlak Vergisi değerinin cari yılda, bir önceki yıl için belirlenmiş yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılması gerekiyor. Örneğin 2005 yılında Emlak Vergisi'ne esas değeri 40 bin yeni lira olan bir gayrimenkul, 2006'da ister ocak ayında ister aralık ayında satılsın tapuda satış değerinin asgari ?40.000,00 x yüzde 4,9 = 41.960,00 YTL' olması gerekiyor.

Ayrıca gayrimenkul alanların ?o yılın sonuna kadar' Emlak Vergisi beyannamesi vermeleri şart. Alıcı Emlak Vergisi'ni, izleyen yıldan itibaren ödemeye başlayacak. Satıldığı yılın Emlak Vergisi'ni ise satıcı ödeyecek. Gayrimenkul alım-satım işemleri sırasında ve sonrasında cezayla karşılaşmamak için Gelir Vergisi Kanunu'nda, Harçlar Kanunu'nda ve Emlak Vergisi Kanunu'nda yer alan düzenlemelerin göz önünde bulundurarak işlem yapılması önemli.

Cezalı vergi tarhiyatları ile karşılaşılmaması için gerçek alım satım bedeli üzerinden işlem yapılması gerekiyor. Gerçek alım satım bedelinin altında işlem yapılmış ve cezayla muhatap olunmuş ise Vergi Usul Kanunu'ndan faydalanılarak cezanın yarısından, vergi dairesi ile uzlaşarak cezanın neredeyse tamamından kurtulmak mümkün.

Ayrıca cezayla muhatap olmadan, Vergi Usul Kanunu'na göre pişmanlıkla beyanda bulunarak cezalı tarhiyattan ve 5 yıl içerisinde her an incelenme stresi yaşamaktan kurtulma imkanı var.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber