Pusulaların uzunluğu 1 metreyi aşacak

Oy pusulalarında 7 Haziran'da yaşanan karışıklığın 1 Kasım Seçimleri'nde de yaşanmaması için bu kez bağımsız adayların adı siyasi partilerin yanına yazılacak. Pusulaların uzunluğu 1 metreyi aşacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Eylül 2015 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Pusulaların uzunluğu 1 metreyi aşacak

TÜRKER KARAPINAR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Kasım seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulalarında değişikliğe gitti. Buna göre bağımsız adaylar siyasi partilerin hemen yanına yazılacak. 7 Haziran seçimlerinde kullanılan pusulalarda, bazı illerdeki bağımsızlar siyasi partilerin hemen altına yazılmış, her iki kutucuğu da işaretleyenlerin oyları bu nedenle geçersiz sayılmıştı. Oy pusulalarının enine doğru uzunluğunun 1 metreyi geçebileceği de ortaya çıktı.

YSK, 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 30 gümrük kapısında 787 bin 800 adet, 113 temsilcilikte 3 milyon 100 bin adet, yurtiçinde ise 71 milyon 401 bin 155 adet olmak üzere toplamda 75 milyon 288 bin 955 adet oy pusulası basılmasına karar verdi.

Birleşik oy pusulasının en üst kısmına 17 punto ve tamamı büyük harflerle, "26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar Birleşik Oy Pusulası" diye yazılacak. Bu ibarenin hemen altına birleşik oy pusulasının hangi İl'e ve hangi numaralı seçim çevresine ait olduğu yine aynı yöntemle yazılacak. Bu ibarelerin altına da sırasıyla seçime katılacak siyasi partilerin amblemleri, kısaltılmış adları, tam adları, siyasi parti genel başkanlarının ad ve soyadları, boş daire ve partinin kesinleşen adaylarının ad ve soyadları yazılacak. Birleşik oy pusulasında her bir siyasi parti sütünu 3,5 cm. olacak ve her bir siyasi parti sütunu arasında 0,75 cm. ve iki dikey çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılacak.

Yan yana yazılacak

YSK, 1 Kasım seçimlerine 29 siyasi partinin katılmasına karar vermişti. Düne kadar sadece Anadolu Partisi seçimlere katılmayacağını açıkladı. Buna göre seçimlere 28 partinin katılacak olması halinde bile (bağımsız adaylar hariç) oy pusulasının uzunluğu 119 cm. olacak.

YSK, 7 Haziran seçimlerinde bağımsız adayların siyasi partilerin altına yazılması nedeniyle yaşanan karışıklığa da son verdi. Kurul, 1 Kasım seçimlerinde bağımsız seçime girecek olan adayların birleşik oy pusulasındaki yerini değiştirdi. Buna göre birleşik oy pusulasında bağımsız adaylar da siyasi partilerle aynı hizaya yazılacak. Bağımsız aday sütununun genişliği 3,5 cm., yüksekliği 4 cm. olacak şekilde yazılacak. Bu sütunlar içine bağımsız adayların adı ve soyadı yazılacak. 7 Haziran seçimlerinde kullanılan oy pusulalarında bazı illerdeki bağımsız adayların ad ve soyadları siyasi partilerin altına yazılmış, hem siyasi partiler hem bağımsızlara oy kullanan seçmenlerin oyları bu nedenle geçersiz sayılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber