Çocuklarda epilepsiye dikkat

Uzmanlar, aileleri epilepsi hastalığına karşı uyararak, çocuklarında boş bakma, dalma, ani baş düşmeleri, göz kırpıştırması gibi belirtiler gözlendiği zaman hemen bir doktora başvurmalarını öneriyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2015 23:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Çocuklarda epilepsiye dikkat

Beyin hücrelerindeki geçici fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan hareketler ve bilinçsel bozukluk olarak gösterilen epilepsi, çocukları da pençesine düşürüyor. Çocuklarda epilepsinin, tüm vücutta kasılma, çenede kilitlenmenin yanı sıra boş bakma, dalma, anlamsız tekrarlayıcı hareketler, ani baş düşmeleri, irkilme, kol ve bacaklarda sıçrama, göz kırpıştırma belirtileriyle görülebileceği dile getiren Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Neşe Çıtak Kurt, konuyla ilgili şunları söyledi:

Epilepsini nedenleri çok çeşitli

"Ülkemizde yapılan bir çalışmada 16 yaşından küçük çocuklarda epilepsi sıklığı binde 8 olarak saptanmıştır. Çocuklarda epilepsinin nedenlerinin çok çeşitlidir. Gebelikte maruz kalınan radyasyon, ilaç, geçirilen enfeksiyonlar, doğumla ilgili yaşanan sorunlar (zor doğum, beynin oksijensiz kalması gibi), metabolik ve genetik hastalıklar, kafa travmaları, beyin tümörleri ile santral sinir sistemi enfeksiyonları, epilepsiye neden olabilir. Ancak bir grup hastada yapılan araştırmalara rağmen bir neden gösterilememektedir" diye konuştu.

EEG yenidoğana bile yaptırılabilir

"Çocuklarda epilepsi, tüm vücutta kasılma, çenede kilitlenme şeklinde olabileceği gibi, boş bakma, dalma, anlamsız tekrarlayıcı hareketler, ani baş düşmeleri, irkilme, kol ve bacaklarda sıçrama, göz kırpıştırma belirtileriyle görülebilir. Aileler bunlara dikkat etmeli. Ayrıca beyin elektriksel aktivitesini kayıt eden EEG, epilepsi tanısında kullanılan en önemli laboratuvar tetkikidir. EEG çekimi, yenidoğandan itibaren her yaşta çocuğa yapılabilir, hastanın canını acıtmaz, herhangi zararı yoktur" dedi.

Hastaların düzenli bir yaşam tarzı olmalı

"Tüm diğer çocuklar gibi epilepsisi olan çocukların da düzenli yaşam tarzı olmalıdır. İlaçlar düzenli olarak doktorunun önerdiği saatlerde, önerilen dozlarda alınmalıdır. Uykusuzluk, açlık ve bazı nöbet tiplerinde, parlak ışıklar nöbetleri tetikleyebilir. Bu durumlardan kaçınılmalıdır. Aşırı korumacı yaklaşımla çocuklar arkadaşlarından, sosyal çevrelerinden ayrılmamalıdır. Çocuğun günlük yaşamında ailesi dışında birlikte olacağı kişiler (bakıcısı, öğretmeni, servis şoförü, arkadaşı gibi) hastalık konusunda bilgilendirilmelidir."

Çocuğun çenesini açmaya çalışmayın

"Çocukları epilepsi nöbeti sırasında nasıl davranması gerektiği de önemlidir. En önemlisi sakin olun, bulunduğu yerde düz bir zemine uzatın. Çarpmayla yaralanma riski oluşturacak eşyaları hastanın etrafından uzaklaştırın, yan yatırın, boynunu sıkan kıyafetleri gevşetin, beş dakikadan uzun sürerse hastaneye başvurun. Çenesini açmaya çalışmayın, üzerine su dökmeyin, kolunu bacağını tutmaya çalışmayın, tutup sarsmayın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber