Avrupa Konseyi toplantısında 'YÖK-MEB kavgası' krizi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2006 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Konseyi Yükseköğretim ve Araştırma Yönetim Komitesi'nin yarın başlayacak beşinci toplantısına, YÖK ve MEB arasındaki anlaşmazlık nedeniyle, sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın temsilcisi olan MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan katılacak.

Alınan bilgiye göre, MEB tarafından geçen ay YÖK'e toplantıya ilişkin bir yazı gönderildi.

Toplantıda, "Demokratik kültürün oluşumunda yükseköğretim görevleri, Avrupa Komisyonu'nun katkısı, kalitenin sağlanması ve ilgili politikalar, modern ve karmaşık toplumlarda yükseköğretim rolü ve değeri" başlıklarının görüşüleceği belirtilen MEB'in yazısında, toplantıya Türkiye'yi temsilen oy kullanmak üzere 2 uzmanın katılımının talep edildiği belirtildi.

Görevlendirilecek uzmanlardan birinin yüksek öğretim ve araştırma politikaları alanında görev yapan üst düzey bir yönetici, diğerinin de üniversiteleri veya tüm yüksek öğretim kurumlarını temsil edecek kıdemli bir akademisyen olması gerektiği ifade edilen yazıda, "Bu çerçevede anılan toplantıya Bakanlığımızı temsilen Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Doç. Dr. İrfan Erdoğan katılacaktır" denildi.

Yazıda, temsilcilerin seyahat ve konaklama masraflarının Avrupa Komisyonu tarafından karşılanacağı kaydedilerek, toplantıya katılacak isimlerle ilgili iletişim bilgilerinin Avrupa Komisyonu yetkililerine bildirilmesi gerektiği için, belirlenecek isim ve iletişim bilgilerinin gönderilmesi istendi.

MEB'in yazısına, toplantıyla ilgili ekler de konuldu.

YÖK'ÜN YAZISI

Bunun üzerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç imzasıyla MEB'e bir yazı gönderildi. MEB'e gönderilen yazı üniversitelere de iletildi.

YÖK'ün yazısında, MEB'in gönderdiği yazının eklerine işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Yazı ve eklerinin tetkikinden de anlaşılacağı üzere, Avrupa Konseyi Yüksek Öğretim ve Araştırma Yönetim Komitesi'nin 21-22 Eylül 2006 tarihinde Fransa'nın Strasbourg şehrinde yapılması planlanan toplantısının içeriği, yürürlükteki Anayasamızın 131. maddesi uyarınca münhasıran YÖK Başkanlığı'nın görev alanı içinde olup, bu tanımlamaya uyan temsilciler YÖK Başkanlığı ve üniversiteler bünyesinde bulunmaktadır. Bu nedenle görevlendirilecek her iki uzmanın da YÖK Başkanlığı tarafından belirlenmesi anayasal zorunluluktur. Ancak temsilcilerden birinin Bakanlığınız tarafından belirlenmesi halinde, diğer temsilcinin yükseköğretim kurumlarından bir uzman olmasının tarafımızdan uygun bulunmayacağını bilgilerinize sunarım." MEB yetkilileri, Avrupa Komisyonu'nun toplantıyla ilgili yazıyı Bakanlığa gönderdiğini belirttiler. Yetkililer, "Bu beşinci toplantı. Dört toplantı yapılmış sadece birine YÖK katılmış, diğerlerine hep biz katılmışız. Biz de devam ettik" dediler.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme de toplantının yükseköğretimle ilgili olduğuna işaret ederek, temsilcileri de YÖK'ün belirlemesi gerektiğini MEB'e ilettiklerini, ancak MEB'in kabul etmediğini, kendilerinin de bu nedenle temsilci seçmeyi uygun bulmadıklarını anlattı. "Protesto mu ettiniz" sorusu üzerine Eşme, "Evet. Biz de katılmadık" dedi.

Anlaşmazlık nedeniyle Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Erdoğan, bu sabah tek temsilci olarak Strasbourg'a gitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber