Hükümet-YÖK krizi Avrupa'ya gidiyor!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Eylül 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Konseyi Yükseköğretim ve Araştırma Yönetim Komitesi'nin 5. toplantısına iki kurum arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sadece bakanlığın temsilcisi MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı katılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), devlet bursuyla yurtdışına gönderilecek bin öğrenciyi mülakatla seçerek YÖK'ü devre dışı bırakması nedeniyle iki kurum arasında yaşanan krize bir yenisi daha eklendi. Avrupa Konseyi Yükseköğretim ve Araştırma Yönetim Komitesi'nin bugün başlayacak beşinci toplantısına iki kurum arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sadece bakanlığın temsilcisi MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan katılıyor.

İki uzman katılımı

MEB tarafından geçen ay YÖK'e toplantıya ilişkin bir yazı gönderildi. Yazıda, toplantıya Türkiye'yi temsilen oy kullanmak üzere iki uzmanın katılımının talep edildiği ifade edildi.

Uzmanlardan birinin yüksek öğretim ve araştırma politikaları alanında görev yapan üst düzey bir yönetici, diğerinin de üniversiteleri veya tüm yüksek öğretim kurumlarını temsil edecek kıdemli bir akademisyen olması gerektiği kaydedilen yazıda, bu çerçevede toplantıya bakanlığı temsilen Doç. Dr. Erdoğan'ın katılacağı bildirildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç imzasıyla MEB'e ve üniversitelere gönderilen yazıda da şöyle denildi:

"Yazı ve eklerinin tetkikinden anlaşılacağı üzere, 21-22 Eylül tarihinde Strasbourg'da yapılması planlanan toplantının içeriği, Anayasamızın 131. maddesi uyarınca münhasıran YÖK Başkanlığı'nın görev alanı içinde olup bu tanımlamaya uyan temsilciler YÖK Başkanlığı ve üniversiteler bünyesinde bulunmaktadır. Bu nedenle görevlendirilecek her iki uzmanın da YÖK Başkanlığı'nca belirlenmesi anayasal zorunluluktur. Ancak temsilcilerden birinin bakanlığınız tarafından belirlenmesi halinde, diğer temsilcinin yükseköğretim kurumlarından bir uzman olmasının tarafımızdan uygun bulunmayacağını bilgilerinize sunarım."

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme de toplantının yükseköğretimle ilgili olduğuna işaret ederek, temsilcileri de YÖK'ün belirlemesi gerektiğini bakanlığa ilettiklerini ancak kabul edilmediğini, kendilerinin de bu nedenle temsilci seçmeyi uygun bulmadıklarını söyledi. Eşme, "Protesto mu ettiniz?" sorusuna "Evet. Biz de katılmadık" yanıtını verdi.

Tek temsilci gitti

MEB yetkilileri de Avrupa Komisyonu'nun toplantıyla ilgili yazıyı bakanlığa gönderdiğini ifade ederek, "Bu beşinci toplantı. Dört toplantı yapılmış sadece birine YÖK katılmış, diğerlerine hep biz katılmışız. Biz de devam ettik" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber