Felci elektrotlarla alt ettiler

ABD'de geliştirilen yeni bir cihaz, felçli hastalara umut olacak. Beyin dalgalarını okuyarak bacakları hareket ettiren cihazın denemesi başarıyla sonuçlandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Eylül 2015 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Felci elektrotlarla alt ettiler

ABD'nin California Üniversitesi profesörleri, geliştirdikleri yeni bir cihaz ile felçli hastalara umut olmaya hazırlanıyor. Cihaz, beyin sinyallerini okuyarak bu sinyalleri hastanın bacağındaki elektrotlara gönderiyor. Dize takılan aparatta bulunan elektrotlar, beyinden gelen sinyallere göre bacakları hareket ettirmeyi sağlıyor. Cihaz ilk kez, geçirdiği motor kazası sonrası omurilik zedelenmesi yaşayan ve beş yıldır bacaklarını hareket ettiremeyen 26 yaşındaki bir hastada denendi. Vücuduna aparat yerleştirilen ve dizlerine elektrotlar bağlanan hasta, yaklaşık 4 metre yürümeyi başardı.

'Gelecek vaad ediyor'

Araştırma ekibinin başında yer alan Dr. An Do, "Yaptığımız araştırma, hastaların uzun yıllar felçli kalsalar bile beyin, yürüme eylemi için sinyaller gönderme kapasitesine hala sahip olduğunu kanıtlıyor" dedi. Do, ayrıca "Mevcut beyin kontrolü üzerine geliştirilen yöntem, gelecek vaad eden bir yöntemdir. Geliştirildiğinde bütün felçli hastalara umut ışığı olabilecek" dedi. Uzmanlar, 'yapılacak çalışmalarla, beyin sinyallerini kaydetmek için kullanılan elektrotların gizli implantlar şeklinde vücuda dahil olabileceği' müjdesini de verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber