İşçi ve Memur Sınavları Aynı Anda mı Yapılmalı?

Dün Star gazetesinde "Devlet memuru çarpacak" spotu ile verilen haberde, Temmuz ayında işçi ve memur sınavının birlikte yapılacağı belirtilmiş ve bu konu ile ilgili olarak Türk İş Başkanı Salih Kılıç'ın görüşlerine başvurulmuş. Ancak, Sayın Kılıç hiç anlayamadığımız sebeplerden dolayı, işçi ve memur sınavının ayrı ayrı yapılması gerektiğini savunmuştur. Oysaki hem memur sınavı olarak adlandırılan KPSS-B sınavında hem de işçi sınavı olarak adlandırılan DİS (Daimi İşçi Sınavında) sınavında, sadece ve sadece Genel Kültür ve Genel Yetenek soruları sorularak yarışma sınavı yapılmaktadır. Diğer taraftan, ÖSYM'nin yaptığı her sınavın maliyeti 50 milyon liraya kadar yükselmiş bulunmaktadır. Dolaysıyla mevzuatları farklı da olsa hem sınav içeriklerinin aynı olması hem de adayların iki ayrı sınav parası ödemesinin önüne geçilecek olması nedenlerinden dolayı işçi ve memur sınavlarının birleştirilmesi oldukça yerinde karardır.

Haber Giriş : 12 Mart 2004 10:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşçi ve Memur Sınavları Aynı Anda mı Yapılmalı?

Dün Star gazetesinde "Devlet memuru çarpacak" spotu ile verilen haberde, Temmuz ayında işçi ve memur sınavının birlikte yapılacağı belirtilmiş ve bu konu ile ilgili olarak Türk İş Başkanı Salih Kılıç'ın görüşlerine başvurulmuş. Ancak, Sayın Kılıç hiç anlayamadığımız sebeplerden dolayı, işçi ve memur sınavının ayrı ayrı yapılması gerektiğini savunmuştur.

Oysaki hem memur sınavı olarak adlandırılan KPSS-B sınavında hem de işçi sınavı olarak adlandırılan DİS (Daimi İşçi Sınavında) sınavında, sadece ve sadece Genel Kültür ve Genel Yetenek soruları sorularak yarışma sınavı yapılmaktadır.

Diğer taraftan, ÖSYM'nin yaptığı her sınavın maliyeti 50 milyon liraya kadar yükselmiş bulunmaktadır.

Dolaysıyla mevzuatları farklı da olsa hem sınav içeriklerinin aynı olması hem de adayların iki ayrı sınav parası ödemesinin önüne geçilecek olması nedenlerinden dolayı işçi ve memur sınavlarının birleştirilmesi oldukça yerinde karardır.


STAR GAZETESİNDE 11.3.2003 TARİHİNDE YER ALAN HABER

Sınav kazanan 300 bin memur atanmayı beklerken ikinci bir memur ve işçi alımı için temmuzda sınav yapılacak. 1 milyon kişiden 35'er milyon lira sınav parası alınacak

SON yıllarda istihdamdaki daralmayla işsizler ordusu da büyüdü. Her gencin umudu da açılacak sınavlar oldu. Hükümet, işçi ve memur sınavlarını birleştirdi. Kamu Personeli Seçme Sınavı 10-11 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Sınava, 1 milyon kişinin katılması bekleniyor. Hükümet 40 bin kişiye istihdam kapısı açabilecek.

SINAVIN ardından kamu kurumlarına yerleştirilecek kişilere kazanıp kazanmadıklarına dair yazı gönderilecek. Sınav ücreti olarak da 35 milyon lira alınması planlanıyor. Bu ücretler de ÖSYM hesaplarına yatırılacak. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, hükümetin memur ve işçi sınavlarını birleştirme kararını eleştirdi.

BAŞKAN Kılıç, 657 sayılı devlet memurları ile 1475'e tabi işçilerin farklı sınavlara tabi tutulmaları gerektiğini belirtti. Kılıç yeni sınav açılmasınada tepki göstererek, ?Geçen yıl sınavı kazanan insanları kamuda işe yerleştirmeden yenisi almak hiç doğru bir iş değil. Onların hakları ortadan kaldırılıyor' diye konuştu.

ÖSYM ve Devlet Personel Başkanlığı'nın 1999'daki sınavına da 1 milyon 470 bin kişi başvurmuş sadece 390 bin kişi sınavı kazanmıştı. Bunlardan da sadece 85 bini yerleştirilebilmişti. Sınavı kazananların memur olma hakkı da 2 Mayıs 2004'te doluyor. Başvuru formları Nisan ayında dağıtılacak...

HAZAL ATEŞ

11.03.2004 STAR GAZETESİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber